Zrobiłam włoski gulasz bez mięsa. Babcia złapała się za głowę, a potem wzięła dokładkę

Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, ale również warzywa pod różną postacią. Jednym z moich ulubionych dań jest caponata, czyli włoski gulasz. W odróżnieniu od tego, który znamy z polskich kuchni, jego bazą jest nie mięso, a aromatyczne warzywa. Przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje mniej niż godzinę.

Caponata -  PysznościCaponata - Pyszności
Źródło zdjęć: © Freepik | timolina
Ewa Malinowska

Nie bez powodu kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Mnogość smaków i aromatów w przystępnej formie sprawia, że warto sięgać po nią nie tylko w czasie wakacji. Kiedy zaprosiłam moją babcię na włoski gulasz, nie spodziewała się, że nie będzie w nim mięsa. Najpierw złapała się za głowę, mówiąc (jak to babcie mają w zwyczaju) "co ty tam nawymyślałaś". Po spróbowaniu od razu zachwyciła się smakiem i sięgnęła po dokładkę. Aprobata babci to z pewnością całkiem niezły dowód na to, że warto postawić na włoską caponatę.

Caponata z warzywami

Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Ta kolorowa potrawa z bakłażana, pomidorów, selera naciowego, oliwek i kaparów to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sycylijska caponata z oregano
Sycylijska caponata z oregano © Adobe Stock

Chociaż nie znajdziesz w nim mięsa, to caponata zachwyca smakiem w każdym kęsie. Świetnie sprawdzi się na rodzinny, pożywny obiad. Poza sezonem na świeże, pachnące pomidory, sięgnij po pomidory w puszce.

Składniki:

  • 1 kg bakłażana,
  • 100 ml oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 400 g pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 100 g oliwek,
  • 20 ml octu balsamicznego,
  • 50 g orzeszków pinii,
  • pęczek bazylii,
  • suszone oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 15 minut, aby "puściły" wodę i zmiękły.
  2. W międzyczasie pokrój pomidory, cebulę oraz seler w kostkę.
  3. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, seler naciowy oraz pomidory i duś przez 5 minut.
  4. Następnie zalej warzywa wodą i duś przez 20 minut.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż bakłażany. Dodaj do duszących się warzyw.
  6. Oliwki pokrój w plasterki i dodaj do rondelka.
  7. Duś całość na średnim ogniu przez 10 minut.
  8. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.

Przed podaniem posyp danie bazylią oraz orzeszkami pinii i polej octem balsamicznym do smaku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy