PrzepisKuchnia włoskaZrobiłam włoski gulasz bez mięsa. Babcia złapała się za głowę, a potem wzięła dokładkę

Zrobiłam włoski gulasz bez mięsa. Babcia złapała się za głowę, a potem wzięła dokładkę

Caponata -  Pyszności
Caponata - Pyszności
Źródło zdjęć: © Freepik | timolina

16.05.2024 09:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, ale również warzywa pod różną postacią. Jednym z moich ulubionych dań jest caponata, czyli włoski gulasz. W odróżnieniu od tego, który znamy z polskich kuchni, jego bazą jest nie mięso, a aromatyczne warzywa. Przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje mniej niż godzinę.

Nie bez powodu kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Mnogość smaków i aromatów w przystępnej formie sprawia, że warto sięgać po nią nie tylko w czasie wakacji. Kiedy zaprosiłam moją babcię na włoski gulasz, nie spodziewała się, że nie będzie w nim mięsa. Najpierw złapała się za głowę, mówiąc (jak to babcie mają w zwyczaju) "co ty tam nawymyślałaś". Po spróbowaniu od razu zachwyciła się smakiem i sięgnęła po dokładkę. Aprobata babci to z pewnością całkiem niezły dowód na to, że warto postawić na włoską caponatę.

Caponata z warzywami

Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Ta kolorowa potrawa z bakłażana, pomidorów, selera naciowego, oliwek i kaparów to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Sycylijska caponata z oregano
Sycylijska caponata z oregano © Adobe Stock

Chociaż nie znajdziesz w nim mięsa, to caponata zachwyca smakiem w każdym kęsie. Świetnie sprawdzi się na rodzinny, pożywny obiad. Poza sezonem na świeże, pachnące pomidory, sięgnij po pomidory w puszce.

Składniki:

  • 1 kg bakłażana,
  • 100 ml oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 400 g pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 100 g oliwek,
  • 20 ml octu balsamicznego,
  • 50 g orzeszków pinii,
  • pęczek bazylii,
  • suszone oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 15 minut, aby "puściły" wodę i zmiękły.
  2. W międzyczasie pokrój pomidory, cebulę oraz seler w kostkę.
  3. W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, seler naciowy oraz pomidory i duś przez 5 minut.
  4. Następnie zalej warzywa wodą i duś przez 20 minut.
  5. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż bakłażany. Dodaj do duszących się warzyw.
  6. Oliwki pokrój w plasterki i dodaj do rondelka.
  7. Duś całość na średnim ogniu przez 10 minut.
  8. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.

Przed podaniem posyp danie bazylią oraz orzeszkami pinii i polej octem balsamicznym do smaku. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także