Zrobiłam włoski gulasz bez mięsa. Babcia złapała się za głowę, a potem wzięła dokładkę
Kuchnia włoska to nie tylko makarony i pizza, ale również warzywa pod różną postacią. Jednym z moich ulubionych dań jest caponata, czyli włoski gulasz. W odróżnieniu od tego, który znamy z polskich kuchni, jego bazą jest nie mięso, a aromatyczne warzywa. Przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje mniej niż godzinę.
16.05.2024 09:54
Nie bez powodu kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najlepszych na świecie. Mnogość smaków i aromatów w przystępnej formie sprawia, że warto sięgać po nią nie tylko w czasie wakacji. Kiedy zaprosiłam moją babcię na włoski gulasz, nie spodziewała się, że nie będzie w nim mięsa. Najpierw złapała się za głowę, mówiąc (jak to babcie mają w zwyczaju) "co ty tam nawymyślałaś". Po spróbowaniu od razu zachwyciła się smakiem i sięgnęła po dokładkę. Aprobata babci to z pewnością całkiem niezły dowód na to, że warto postawić na włoską caponatę.
Caponata z warzywami
Caponata to tradycyjne danie kuchni sycylijskiej, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Ta kolorowa potrawa z bakłażana, pomidorów, selera naciowego, oliwek i kaparów to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Chociaż nie znajdziesz w nim mięsa, to caponata zachwyca smakiem w każdym kęsie. Świetnie sprawdzi się na rodzinny, pożywny obiad. Poza sezonem na świeże, pachnące pomidory, sięgnij po pomidory w puszce.
Składniki:
- 1 kg bakłażana,
- 100 ml oliwy,
- 1 cebula,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 400 g pomidorów lub 1 puszka pomidorów krojonych,
- 100 g oliwek,
- 20 ml octu balsamicznego,
- 50 g orzeszków pinii,
- pęczek bazylii,
- suszone oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany pokrój w kostkę i posyp solą. Odstaw na 15 minut, aby "puściły" wodę i zmiękły.
- W międzyczasie pokrój pomidory, cebulę oraz seler w kostkę.
- W rondlu rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę, seler naciowy oraz pomidory i duś przez 5 minut.
- Następnie zalej warzywa wodą i duś przez 20 minut.
- Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż bakłażany. Dodaj do duszących się warzyw.
- Oliwki pokrój w plasterki i dodaj do rondelka.
- Duś całość na średnim ogniu przez 10 minut.
- Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.
Przed podaniem posyp danie bazylią oraz orzeszkami pinii i polej octem balsamicznym do smaku. Smacznego!