Podpatrzyłam w gruzińskiej restauracji. Robię jeszcze lepsze i znacznie tańsze

Kuchnia gruzińska jest coraz popularniejsza! Ostatnio na słynnej ulicy Francuskiej na Saskiej Kępie w Warszawie zamknęła się restauracja włoska i za chwilę w jej miejscu pojawiła się gruzińska. Wybrałam się tam w majowy wieczór na słynne roladki z bakłażana, a potem odtworzyłam je w domu.

Kuchnia gruzińska jest świetną inspiracją. Kuchnia gruzińska jest świetną inspiracją.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
Dorota Gepert

Niestety, nigdy nie byłam w Gruzji. Jednak wszyscy znajomi, którzy wracają z tego kraju, długo wspominają dania z bakłażanów, aromatyczną kolendrę i słodkie granaty. To właśnie składniki słynnych roladek.

Pamiętajcie o bakłażanach

Roladki z bakłażana faszerowane pastą orzechową to jedna z najbardziej znanych przystawek w kuchni gruzińskiej. Gdy poda się je z dodatkiem rukoli, mogą być nawet małym daniem, bo są naprawdę sycące. To także dobry pomysł, by jeść więcej lub nawet wprowadzić do swojej diety bakłażany. Gruzini je uwielbiają, a my często o nich zapominamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W paprykach ukrywam same smaczne kęski. Kiedy pojawiają się na stole robią prawdziwą furorę

Są jak gąbka

Bakłażanów nie można jeść na surowo, ale za to są idealne do zapiekania, grillowania, duszenia. Świetnie łączą się z warzywami, serami, orzechami, a także z mięsem. Są dość miękkie, więc nie wymagają długiej obróbki, ale trzeba uważać z tłuszczem. Bakłażany ze względu na konsystencję chłoną go jak gąbka. Pierwszy krok do przygotowania roladek to właśnie grillowanie bakłażana, ale nie ma co się obawiać, bo nie trwa to długo. Bakłażany warto jeść, bo mają mnóstwo błonnika, mają niewiele kalorii, a w ich skórce są związki fenolowe, które chronią przed rakiem.

Lżej i szybciej

Roladki gruzińskie faszerowane są pastą z orzechów, która doprawiana jest kolendrą, chili, cząbrem, czosnkiem oraz pieprzem. Są małe, ale naprawdę ze zdecydowanym charakterem. Takie właśnie jadłam w restauracji "Gruzinka". Bardzo mi smakowały, ale w domu postanowiłam przygotować ich lżejszą wersję. Orzechy połączyłam z serkiem śniadaniowym i dałam mniej przypraw. Do takiego farszu niepotrzebny jest nawet blender (w oryginalnym przepisie orzechy muszą być zmielone na gładko). Gruzini by się pewnie obruszyli, ale mnie chodziło o lżejszą formę tego dania i to się udało!

Roladki z bakłażana

Składniki:

  • 6 plasterków bakłażana (grubość ok 0,5 cm),
  • olej do smażenia,

Farsz:

  • garść orzechów włoskich,
  • 3-4 łyżki serka śmietankowego,
  • ząbek czosnku,
  • kilka gałązek kolendry,
  • sól, pieprz do smaku.

Do podania:

  • oliwa,
  • rukola,
  • ziarenka granatu.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) silnie rozgrzej olej. Obsmaż plastry bakłażana z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odłóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu. Ostudź.
  2. Orzechy, czosnek i kolendrę drobno posiekaj i wymieszaj z serkiem.
  3. Na brzeg każdego plastra nakładaj pełną łyżeczkę pasty, potem ją delikatnie rozsmarować i zwijaj roladki.
  4. Możesz je dla pewności spinać wykałaczką.
  5. Roladki podawaj na rukoli, z pestkami granatu i skropione oliwą.


Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥