Podpatrzyłam w gruzińskiej restauracji. Robię jeszcze lepsze i znacznie tańsze
Kuchnia gruzińska jest coraz popularniejsza! Ostatnio na słynnej ulicy Francuskiej na Saskiej Kępie w Warszawie zamknęła się restauracja włoska i za chwilę w jej miejscu pojawiła się gruzińska. Wybrałam się tam w majowy wieczór na słynne roladki z bakłażana, a potem odtworzyłam je w domu.
16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 10:42
Niestety, nigdy nie byłam w Gruzji. Jednak wszyscy znajomi, którzy wracają z tego kraju, długo wspominają dania z bakłażanów, aromatyczną kolendrę i słodkie granaty. To właśnie składniki słynnych roladek.
Pamiętajcie o bakłażanach
Roladki z bakłażana faszerowane pastą orzechową to jedna z najbardziej znanych przystawek w kuchni gruzińskiej. Gdy poda się je z dodatkiem rukoli, mogą być nawet małym daniem, bo są naprawdę sycące. To także dobry pomysł, by jeść więcej lub nawet wprowadzić do swojej diety bakłażany. Gruzini je uwielbiają, a my często o nich zapominamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Są jak gąbka
Bakłażanów nie można jeść na surowo, ale za to są idealne do zapiekania, grillowania, duszenia. Świetnie łączą się z warzywami, serami, orzechami, a także z mięsem. Są dość miękkie, więc nie wymagają długiej obróbki, ale trzeba uważać z tłuszczem. Bakłażany ze względu na konsystencję chłoną go jak gąbka. Pierwszy krok do przygotowania roladek to właśnie grillowanie bakłażana, ale nie ma co się obawiać, bo nie trwa to długo. Bakłażany warto jeść, bo mają mnóstwo błonnika, mają niewiele kalorii, a w ich skórce są związki fenolowe, które chronią przed rakiem.
Lżej i szybciej
Roladki gruzińskie faszerowane są pastą z orzechów, która doprawiana jest kolendrą, chili, cząbrem, czosnkiem oraz pieprzem. Są małe, ale naprawdę ze zdecydowanym charakterem. Takie właśnie jadłam w restauracji "Gruzinka". Bardzo mi smakowały, ale w domu postanowiłam przygotować ich lżejszą wersję. Orzechy połączyłam z serkiem śniadaniowym i dałam mniej przypraw. Do takiego farszu niepotrzebny jest nawet blender (w oryginalnym przepisie orzechy muszą być zmielone na gładko). Gruzini by się pewnie obruszyli, ale mnie chodziło o lżejszą formę tego dania i to się udało!
Roladki z bakłażana
Składniki:
- 6 plasterków bakłażana (grubość ok 0,5 cm),
- olej do smażenia,
Farsz:
- garść orzechów włoskich,
- 3-4 łyżki serka śmietankowego,
- ząbek czosnku,
- kilka gałązek kolendry,
- sól, pieprz do smaku.
Do podania:
- oliwa,
- rukola,
- ziarenka granatu.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni (najlepiej użyć grubej, ciężkiej lub grillowej) silnie rozgrzej olej. Obsmaż plastry bakłażana z obu stron na złoto-brązowy kolor. Odłóż je na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu. Ostudź.
- Orzechy, czosnek i kolendrę drobno posiekaj i wymieszaj z serkiem.
- Na brzeg każdego plastra nakładaj pełną łyżeczkę pasty, potem ją delikatnie rozsmarować i zwijaj roladki.
- Możesz je dla pewności spinać wykałaczką.
- Roladki podawaj na rukoli, z pestkami granatu i skropione oliwą.