Gruzini się zajadają. Zdobyłem przepis i robię na okrągło

To jedna z tych potraw, które nie tylko znakomicie smakują, ale również efektownie wyglądają. Badrijani jest kwintesencją kuchni gruzińskiej, czerpiącej pełnymi garściami z darów natury. Przygotowanie pysznej przekąski nie należy do trudnych zadań.

Badrijani
Badrijani
Źródło zdjęć: © Getty Images | Nikolay_Donetsk

Gruzja nieprzypadkowo bywa nazywana "perłą Kaukazu". Ten niezwykły kraj słynie nie tylko z zabytków architektury, wspaniałej czarnomorskiej riwiery, gór pokrytych lodowcami i wiecznymi śniegami, lecz także z cenionej na całym świecie kuchni.

"Sztuka kulinarna mogła rozwinąć się tak bujnie dzięki niezwykle sprzyjającym warunkom klimatycznym i geograficznym. Można powiedzieć bez przesady, że w Gruzji nie brak niczego. Na halach górskich, porosłych aromatyczną trawą, pasą się niezliczone stada bydła rogatego i owiec, dostarczające doskonałego soczystego mięsa. Na pochylonych ku słońcu zboczach ciągną się plantacje herbaty i cytrusów, dojrzewają słodkie winogrona i najwspanialsze na Kaukazie granaty, brzoskwinie, morele, grusze i jabłka. Doliny śródgórskie pokrywają ogrody, winnice i pola uprawne, gdzie dojrzewają pomidory, papryka, kabaczki, bakłażany i wiele aromatycznych roślin, bez których nie mogłaby się obejść kuchnia gruzińska" – zachwyca się Grażyna Strumiłło- Miłosz, autorka książki "Kuchnia gruzińska".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fenomenalne roladki z kiszonym ogórkiem to gotowa receptura na smaczny obiad dla całej rodziny

Nic dziwnego, że biesiadowanie zajmuje szczególne miejsce w tradycji tego pięknego kaukaskiego kraju, a miejscowe potrawy stanowią ważny element tożsamości dzisiejszych Gruzinów. Jedną z nich jest prosta, ale pyszna przekąska z bakłażanów faszerowanych pastą orzechową, czyli badrijani. W niedawnym rankingu Taste Atlas na najsmaczniejsze dania wegańskie świata gruziński specjał zajął trzecie miejsce, ustępując tylko syryjskiej potrawie, zwanej muhammara (pasta z pieczonej czerwonej papryki i orzechów włoskich) oraz irańskiej zeytoon parvardeh (przekąska z oliwek, orzechów i melasy z granatów). Jak przygotować badrijani?

Bakłażan – wartości odżywcze

Bazą gruzińskiej przekąski jest bardzo popularnych na Kaukazie bakłażan, zwany też gruszką miłości (niegdyś uchodził za skuteczny afrodyzjak), jajkiem krzewiastym czy oberżyną.

To produkt o dużych walorach smakowych, ale również imponujących wartościach odżywczych. Wprawdzie bakłażan składa się w 90 proc. z wody, jednak resztę stanowią cenne witaminy (witamina C, witaminy z grupy B), minerały (potas, wapń, magnez) oraz inne związki organiczne, w tym odpowiadające za charakterystyczną fioletową barwę antocyjany – silne przeciwutleniacze stymulujące system odpornościowy, działające przeciwzapalnie, a także wpływające ochronnie na układ krwionośny. Badania naukowe wykazały, że te roślinne barwniki przeciwdziałają rozwojowi nowotworów (m.in. płuc, jelita grubego, żołądka) oraz pomagają w ich leczeniu, chociażby łagodząc dolegliwości związane z chemioterapią. Zmniejszają też ryzyko schorzeń serca i pozytywnie działają na wzrok.

Bakłażan
Bakłażan © Getty Images | Agnes Elisabeth Szucs

Bakłażan stanowi solidne źródło białek, zwłaszcza argininy – aminokwasu, który jest cennym budulcem mięśni, znacznie podnoszącym naszą zdolność do wysiłku, przyspiesza także gojenie się ran.

W składzie gruszkowatego warzywa znajdziemy też sporo kwasu chlorogenowego wykazującego właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i żółciopędne, zmniejszającego również wchłanianie cukru z przewodu pokarmowego oraz poprawiającego wrażliwość tkanek na insulinę.

Bakłażan to skarbnica błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie oraz obniża poziom "złego" cholesterolu LDL. Jego zaletą jest też niska kaloryczność – 100 g warzywa dostarcza zaledwie 20 kcal.

Przepis na badrijani

Do przyrządzenia badrijani potrzebujemy dwóch średnich bakłażanów, najlepiej podobnej wielkości. Kroimy je wzdłuż, na plastry o grubości około 5 milimetrów, układamy na blasze do pieczenia, obficie posypujemy solą i odstawiamy na pół godziny, by odciągnąć z warzywa nadmiar wilgoci.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Orzechy włoskie (2 szklanki) drobno mielimy (w blenderze lub moździerzu), po czym mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (4 ząbki), białym octem winnym (łyżka), kozieradką i mielonymi nasionami kolendry (po łyżeczce) oraz pieprzem cayenne (pół łyżeczki). Dolewamy wodę – tyle, by uzyskać optymalną konsystencję pasty, powinna przypominać hummus.

Na każdym plasterku rozprowadzamy równomiernie łyżkę pasty orzechowej. Zwijamy w rulon, a przed podaniem badrijani dekorujemy pestkami granatu.

Wybrane dla Ciebie
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Jaka sól do kiszenia kapusty? Jeśli użyjesz złej, wyjdzie gorzka i rozmiękła
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Wrzuć garść do fasoli. Zaparcia nie będą już problemem
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Do warzywnych placuszków dorzucam ulubiony ser. Zniknęły z talerzy w mgnieniu oka
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Szybkie jesienne ciasteczka. Z tymi dodatkami nikt im się nie oprze
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Zamiast zwykłego sosu koperkowego, przygotowuje coś lepszego. Do pulpetów pasuje jak ulał
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki