Polacy omijają na dziale z owocami. Ten niepozorny owoc to antyrakowy mocarz

Granat to owoc pochodzący z Bliskiego Wschodu, który od wieków jest ceniony za swoje właściwości lecznicze. W ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność również w Polsce, jednak wciąż wielu Polaków omija go na dziale z owocami. A szkoda, bo sok z granatu to prawdziwy antyrakowy mocarz.

Polacy omijają na dziale z owocami. Ten niepozorny owoc to antyrakowy mocarzPolacy omijają na dziale z owocami. Ten niepozorny owoc to antyrakowy mocarz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Granat, niewielki owoc o niepozornej aparycji, kryje w sobie potężną moc zdrowotną, zwłaszcza w postaci soku. Pomimo niechęci Polaków do działu z owocami, warto przyjrzeć się temu skarbowi natury, który zdaniem naukowców może stanowić skuteczną broń w walce z wieloma dolegliwościami, włączając w to niektóre rodzaje nowotworów. Odkryjmy sekrety tego antyrakowego mocarza!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotuj dla ukochanej osoby śniadanie w uroczym wydaniu. Na pewno będzie zachwycona!

Granat - źródło przeciwutleniaczy i antyrakowych skarbów

Granat obdarzony unikalnymi właściwościami, przyciąga coraz większą uwagę naukowców. Przeszło 200 badań naukowych potwierdza jego skuteczność w walce z wolnymi rodnikami, procesami zapalnymi, a nawet chorobami serca. To jednak polifenole, klasyfikowane jako przeciwutleniacze, stanowią największy skarb granatu. Sok z granatów, bogaty w te substancje, posiada trzykrotnie większą ilość polifenoli niż zielona herbata czy czerwone wino. To właśnie przeciwutleniacze nadają sokowi z granatów jego niezwykłe właściwości.

Sok z granatu - właściwości zdrowotne

Regularne spożywanie soku z granatu korzystnie wpływa na układ odpornościowy, pomaga w utracie nadwagi, a także poprawia kondycję skóry, przyczyniając się do jej odmłodzenia. Właściwości te sprawiają, że sok z granatu może być pomocny w regulowaniu ciśnienia krwi, łagodzeniu objawów choroby wieńcowej, czy obniżaniu poziomu cholesterolu.

Sok z granatu zawiera również wiele innych cennych składników odżywczych, takich jak:

  • witaminy: A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, B9,
  • minerały: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk,
  • kwasy organiczne.

Dzięki zawartości tych składników sok z granatu może m.in.:

  • wzmacniać układ odpornościowy,
  • pomagać w redukcji nadwagi i otyłości,
  • poprawiać wygląd skóry i włosów,
  • chronić przed chorobami serca i układu krążenia,
  • obniżać poziom cholesterolu,
  • hamować rozwój komórek nowotworowych.

Sok z granatu - jak go pić?

Najlepiej jest pić sok z granatu świeżo wyciśnięty. Można go również kupić w sklepie, ale należy wybierać produkty z jak najkrótszą datą ważności.

Nasiona granatu należy oddzielić od błonek, a następnie całość poddać procesowi blendowania. Otrzymaną masę cedzimy przez sitko, uzyskując zdrowy sok. Można go dodawać do koktajli, rozcieńczać wodą lub używać jako składnika różnorodnych potraw. Co ciekawe, sok z granatu można przechowywać w zamrażarce nawet do pół roku!

Jaką ilość soku z granatu można pić dziennie?

Zaleca się spożywanie około 40 ml soku z granatu dziennie. W przypadku osób z problemami trawiennymi, takimi jak wrzody żołądka, zapalenie trzustki czy nadkwaśność żołądka, należy skonsultować się z lekarzem.

Sok z granatu to zdrowy i smaczny napój, który może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, ale należy pamiętać o zalecanej dziennej dawce i o ograniczeniach w stosowaniu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej