Bakłażan z grilla to mój sposób na udaną ucztę. Przygotowując go, pamiętam o 2 zasadach

W tym roku podium moich ulubionych potraw z rusztu uzupełniło pewne doskonale ci znane, zdrowe i smaczne fioletowe warzywo. Bakłażan z grilla smakuje bosko, ale tylko pod dwoma warunkami.

Bakłażan z grilla. Pamiętaj o dwóch zasadachBakłażan z grilla. Pamiętaj o dwóch zasadach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DisobeyArt

Bakłażan to warzywo, którego popularność rośnie wraz z zainteresowaniem społeczeństwa przepisami wegetariańskimi. Wszystko wskazuje na to, że doszliśmy już etapu, w którym kreatywność kucharzy tworzących bezmięsne potrawy, została doceniona nawet przez regularnych mięsożerców. I dobrze! Za taki kurs kulinarnych inspiracji podziękuje nam nie tylko podniebienie, ale i organizm. A bakłażan z grilla jest tego najlepszym przykładem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Kiedy pierwszy raz przygotowywałem bakłażana z grilla, popełniłem pewien prosty błąd. Wykazałem się delikatną ignorancją w kwestii wyboru tego warzywa w sklepie. Cóż, będę z tobą szczery — był to jeszcze czas, w którym miałem wrażenie, że podczas gdy kupowanie mięsa powinno następować w rytmie precyzji, rozsądku i świadomości konsumenckiej, tak po warzywa sięgałem, niemal się im nie przyglądając. Dzisiaj już wiem, że w przypadku bakłażana jest to bardzo poważny błąd.

Bakłażan z grilla - najważniejsze reguły

A więc przechodzimy do zasady numer jeden. Wybór bakłażanów. Powinny one być stosunkowo niewielkie, a ich skóra błyszcząca, bez przebarwień. Bakłażan z grilla będzie smakował dobrze tylko wtedy, jeśli surowy będzie twardy i jędrny. Pamiętajmy, że im większy bakłażan, tym twardsza skórka. Najlepsze są więc młode okazy, ale nawet decydując się na nie, nie można zapomnieć o zasadzie numer dwa.

Ta dotyczy smaku warzywa. Bakłażan z grilla wyjdzie gorzki, jeśli go wcześniej odpowiednio nie przygotujemy. Co należy zrobić? To proste: daj mu poleżeć. Ale nie bez wsparcia. Kiedy już pokroisz go w plastry, oprósz go solą i wstaw do lodówki na 20-30 minut. Następnie opłucz go, osusz i ruszaj dalej z przepisem.

Bakłażan z grilla będzie smaczny, jeśli wybierzesz dobre warzywo
Bakłażan z grilla będzie smaczny, jeśli wybierzesz dobre warzywo © Canva | Srattigan

Bakłażan z grilla nie bez przypraw

Chociaż jest to na pozór oczywiste, na wszelki wypadek wolę to podkreślić. Bakłażan z grilla, tak samo jak każdy (lub prawie każdy) inny produkt wymaga jeszcze dodatku kilku przypraw. Co pasuje do tego zdrowego, fioletowego warzywa? Według mnie istnieją dwa zestawy składników, które doskonale połączą się z konsystencją bakłażana. Jedna z nich jest "włoska" (to oliwa, oregano, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz) a druga - 

"azjatycka" (sos sojowy, siekany imbir, czosnek i opcjonalnie chili).

Przed wrzuceniem bakłażana na ruszt, nie zapomnij natrzeć warzywa wspomnianymi przyprawami i ponacinać miąższ w kratkę. Dzięki temu dobrze wsiąkną, a bakłażan z grilla będzie smakował lepiej, niż kiedykolwiek.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi