Bakłażan z grilla to mój sposób na udaną ucztę. Przygotowując go, pamiętam o 2 zasadach
W tym roku podium moich ulubionych potraw z rusztu uzupełniło pewne doskonale ci znane, zdrowe i smaczne fioletowe warzywo. Bakłażan z grilla smakuje bosko, ale tylko pod dwoma warunkami.
24.04.2024 | aktual.: 24.04.2024 18:50
Bakłażan to warzywo, którego popularność rośnie wraz z zainteresowaniem społeczeństwa przepisami wegetariańskimi. Wszystko wskazuje na to, że doszliśmy już etapu, w którym kreatywność kucharzy tworzących bezmięsne potrawy, została doceniona nawet przez regularnych mięsożerców. I dobrze! Za taki kurs kulinarnych inspiracji podziękuje nam nie tylko podniebienie, ale i organizm. A bakłażan z grilla jest tego najlepszym przykładem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy pierwszy raz przygotowywałem bakłażana z grilla, popełniłem pewien prosty błąd. Wykazałem się delikatną ignorancją w kwestii wyboru tego warzywa w sklepie. Cóż, będę z tobą szczery — był to jeszcze czas, w którym miałem wrażenie, że podczas gdy kupowanie mięsa powinno następować w rytmie precyzji, rozsądku i świadomości konsumenckiej, tak po warzywa sięgałem, niemal się im nie przyglądając. Dzisiaj już wiem, że w przypadku bakłażana jest to bardzo poważny błąd.
Zobacz także
Bakłażan z grilla - najważniejsze reguły
A więc przechodzimy do zasady numer jeden. Wybór bakłażanów. Powinny one być stosunkowo niewielkie, a ich skóra błyszcząca, bez przebarwień. Bakłażan z grilla będzie smakował dobrze tylko wtedy, jeśli surowy będzie twardy i jędrny. Pamiętajmy, że im większy bakłażan, tym twardsza skórka. Najlepsze są więc młode okazy, ale nawet decydując się na nie, nie można zapomnieć o zasadzie numer dwa.
Ta dotyczy smaku warzywa. Bakłażan z grilla wyjdzie gorzki, jeśli go wcześniej odpowiednio nie przygotujemy. Co należy zrobić? To proste: daj mu poleżeć. Ale nie bez wsparcia. Kiedy już pokroisz go w plastry, oprósz go solą i wstaw do lodówki na 20-30 minut. Następnie opłucz go, osusz i ruszaj dalej z przepisem.
Bakłażan z grilla nie bez przypraw
Chociaż jest to na pozór oczywiste, na wszelki wypadek wolę to podkreślić. Bakłażan z grilla, tak samo jak każdy (lub prawie każdy) inny produkt wymaga jeszcze dodatku kilku przypraw. Co pasuje do tego zdrowego, fioletowego warzywa? Według mnie istnieją dwa zestawy składników, które doskonale połączą się z konsystencją bakłażana. Jedna z nich jest "włoska" (to oliwa, oregano, sok z cytryny, czosnek, sól i pieprz) a druga -
"azjatycka" (sos sojowy, siekany imbir, czosnek i opcjonalnie chili).
Przed wrzuceniem bakłażana na ruszt, nie zapomnij natrzeć warzywa wspomnianymi przyprawami i ponacinać miąższ w kratkę. Dzięki temu dobrze wsiąkną, a bakłażan z grilla będzie smakował lepiej, niż kiedykolwiek.