PoradyJak wybrać dobry schab na obiad? Zwróć uwagę na przerosty tłuszczu

Jak wybrać dobry schab na obiad? Zwróć uwagę na przerosty tłuszczu

Od rana marzą ci się schabowe, po pracy robisz zakupy na obiad- nagle chwila zastanowienia. Jak wybrać dobry schab, by przygotować idealny obiad?

Jak wybrać dobry schab na obiad? Zwróć uwagę na przerosty tłuszczu
Paulina

01.07.2022 12:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak wybrać dobry schab?

Schab kojarzy się nam najczęściej z popularnymi w naszym kraju kotletami schabowymi. Pierwsza i najważniejsza zasada podczas wybierania mięsa to świeżość i jakość produktu. Wy jesteście klientami i płacicie za produkty. Wymagajcie więc, by było one jak najlepsze. Na co konkretnie zwrócić uwagę? 

Obraz

Przerosty tłuszczu w mięsie

Wydawałby się, że od takiego mięsa należy stronić, nic bardziej mylnego. To właśnie te białe żyłki nadają soczystość i kruchość naszemu mięsu podczas przygotowania. Ten tłuszcz powinien być biały i miękki.

Mięso bez tłuszczu

Widzimy za ladą idealny i nieskazitelny kawałek jasnego mięsa. Bez jednej żyłki i przerostu tłuszczu - nie tędy droga! Czemu? Otóż kupując taki kawałek, po przygotowaniu będzie na pewno suchy i jałowy. Jeśli chcesz wybrać dobry kawałek, zawsze kupuj część schabu od strony karczku. Jest ona delikatna, ma subtelną strukturę, nasycony kolor i często ciemniejszy.

Obraz

Gotowy, pokrojony schab w plastry

Unikaj kupowania tego typu produktów. Producenci, pakując mięso, nie muszą zbyt wiele się natrudzić. Układają ładniejsze plastry na początku, a te brzydkie umieszczają na końcu tak, by kupujący nie mógł tego zauważyć. Naklejki lokują w taki sposób, aby uniemożliwić podejrzenie zawartości opakowania. Zdecydowania lepiej wybrać schab na wagę i mieć możliwość wybrania najlepszego kawałka.

Obraz

Jak przygotować schab, by nie był suchy?

Ten rodzaj mięsa nie lubi długiej obróbki termicznej. Wręcz przeciwnie, przez długi czas w wysokiej temperaturze można go łatwo przesuszyć. Najlepszą sprawdzoną metoda będzie pokrojenie schabu i podsmażenie go na patelni. Następnie najlepiej umieścić go w naczyniu do pieczenia wraz z sosem i dusić w piekarniku. Podczas gotowania, smażenia czy duszenia wieprzowiny każdej części wieprzowiny sprawdzajmy, czy mięso osiągnęło temperaturę 65°C w najgrubszym miejscu i utrzymuje ją nieprzerwanie przez ok. 15 sekund. Jeśli chcesz to sprawdzić, warto mieć w kuchni termometr kuchenny.

Zobacz przepisy na pyszny schab na naszym kanale YouTube: 

kuchniakuchenne trikischab