Takiej wątróbki nie kupuj nawet podczas promocji. Możesz stracić nie tylko pieniądze, ale i zdrowie

Wątróbka zwykle jest kochana lub nienawidzona. Jeśli lubimy zjeść ją raz na jakiś czas, to warto by zachęciła nas swoim wyglądem. Na co zwrócić uwagę wybierając wątróbkę w sklepie spożywczym? Niżej zdradzamy także najważniejsze zasady jej bezpiecznego przechowywania.

Obrazek
Paulina

Wątróbka stanowi doskonałe źródło witamin. To ogromna bomba składników odżywczych, głównie żelaza. Zawiera również takie witaminy jak: A, D, E, miedź oraz cynk.

Obrazek
Wątróbka z jabłkami - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak wybrać dobrą wątróbkę?

Świeża i smaczna wątróbka będzie charakteryzować się jednolitym, ciemnokrwistym kolorem. Powinna być lśniąca i śliska w dotyku. Jeśli jest szara, a nawet lekko czarna to objaw, że na pewno jest zepsuta. Plamy i przebarwienia, są kolejnymi znakami, które zdradzają nam, że nie powinniśmy decydować się na jej zakup. Natomiast jeśli nie potrafimy stwierdzić przed przyrządzeniem czy wątróbka jest świeża, a po usmażeniu ma ona szary lub czarny kolor, to na pewno nie powinniśmy jej jeść.

Obrazek
Wątróbka - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak pachnie świeża wątróbka?

Gdy tylko mamy wątpliwości co do świeżości mięsa to najlepiej je powąchać. Jeśli czujemy gorzko-kwaśny zapach to znak, że mięso się psuje i nie będzie nadawać się do jedzenia. Delikatny zapach jest dobrym znakiem. Takim będzie charakteryzować się świeży produkt.

Obrazek

Jak długo można przechowywać wątróbkę?

To pytanie pojawia się w naszej głowie bardzo często. Jak się okazuje, nie psuje się ona wcale tak szybko. Wystarczy, że włożymy ją w odpowiednie opakowanie. Plastikowe pudełko to nie najlepsze miejsce. Wybierz szklane naczynie i umieść ją w lodówce.

Wątróbka w niebanalny sposób

Słyszeliście o mrożeniu wątróbki? Po zamrożeniu jej w zamrażalniku wystarczy zetrzeć ją na tarce, a następnie dodać  do gotującej się potrawy. Możemy przemycić ją w ten sposób do kotletów mielonych i tak zadbamy o zdrowie naszych bliskich. Mała ilość tych podrobów na pewno nie będzie wyczuwalna dla domowników podczas jedzenia.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować pysznego kurczaka podanego na cebulce.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej