Nie topię jajek w majonezie, tylko robię pyszny farsz. Kto spróbuje, prosi o przepis

Jajka faszerowane to nie tylko tradycja wielkanocna, ale także doskonała przekąska na każdą okazję taką jak imieniny, rodzinne spotkanie czy po prostu domowa impreza. Nie musisz się ograniczać do nudnego farszu z majonezem i pietruszką. Mamy cztery wyjątkowe propozycje, które zachwycą twoich gości.

Faszerowane jajkaFaszerowane jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Karen Hermann

Smażone jajka faszerowane z przeszłości

Przed wojną w Polsce dania z jajek były nie tylko zwykłym dodatkiem do stołu, ale stanowiły finezyjny element kulinarny. W przeszłości kucharki unikały podawania jajek z majonezem, które uznawano za zbyt proste. Zamiast tego wykorzystywano wyśmienite pomysły, często zawierające raki czy ryby, które nadawały jajkom niepowtarzalny smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klops drobiowy faszerowany papryką - rodzinna porcja obiadowa

Tak przygotowane jajka proponowano układać piramidowo, dekorując zieleniną. Podawane były jako przystawka lub dodatek do zup takich jak szczawiowa. Przywracając te tradycje, dodajemy nie tylko smak, ale także cząstkę historii do naszego stołu.

Klasyczny farsz z pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami to doskonały wybór na wielkanocny stół. Przygotowuje się je szybko, a smakują wyjątkowo. Podstawą farszu są pieczarki, które po podsmażeniu z czosnkiem dodają daniu intensywności. Wystarczy zmiksować je z ugotowanymi żółtkami i odrobiną majonezu, aby stworzyć kremową masę, którą można wypełnić białka jajek.

Włoski akcent z mozzarellą

Jeśli szukasz bardziej oryginalnego podejścia, spróbuj farszu inspirowanego kuchnią włoską. Zamiast majonezu, wykorzystaj świeżego pomidora i ser mozzarella. Dodaj oliwę z oliwek oraz zioła prowansalskie, by stworzyć lekki i aromatyczny farsz, który z pewnością zaskoczy gości.

Sięgnij o musztardę zamiast majonezu

Dla tych, którzy wolą klasykę, polecamy farsz z dodatkiem musztardy i kopru. Ugotowane na twardo żółtka mieszamy z tartym chrzanem i musztardą, co daje wyraźny smak i aromat. Dodatek świeżego koperku dopełni całość, nadając jej świeżości.

Każdy z tych farszy jest prosty w przygotowaniu, a różnorodność smaków sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie na świątecznym stole.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku