Ogórki gyros - przepis. Prawdziwy hit na przetwory z ogórków

Przetwory z ogórków to obowiązkowa część sezonu letniego. Jak dobrze wiesz, można wyczarować z nich prawdziwe cuda. Jedni decydują się na sałatki z ogórków, inni dodają do nich popularne przyprawy, ale niewątpliwie najpopularniejsze jest kiszenie. Jako że sezon na ogórki w pełni, warto zabrać się za domowe przetwory. Mamy dla was przepis na ogórki gyros, których przygotowanie jest niezwykle proste. Efekt? Przekonajcie się sami.

ObrazekOgórki gyros - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W wielu polskich domach takie ogórki to prawdziwy hit. Idealnie pasują do kanapek, wędlin czy różnorodnych sałatek. Wyróżniają się niezwykłym smakiem i prostotą przygotowania. Ogórki w zalewie gyros, idealnie sprawdzą się dla osób, które poszukują czegoś innego niż standardowe przetwory z ogórków. W tym przypadku, za cały smak odpowiada przyprawa gyros. Przygotuj z nich naprawdę smaczne przetwory na zimę.

Ogórki gyros — prawdziwy hit nie tylko na zimowe dni

Ogórki w przyprawie gyros to dość ciekawa propozycja. Zdaniem wielu osób są dużo lepsze niż ogórki konserwowe czy ogórki kiszone. Ogórki gyros warto polecić, podobnie jak ogórki z kurkumą, które również zadowolą każdego, kto szuka nietypowych rozwiązań.

Obrazek
Ogórki w zalewie gyros to prawdziwy hit wśród przetworów - Pyszności; Foto Canva.com

Ogórki w zalewie gyros dodadzą wyjątkowego smaku twoim kanapkom, sałatkom czy wrapom. Ich orzeźwiająca konsystencja i delikatna kwaskowatość będą stanowić doskonałe uzupełnienie dla innych składników. Bez względu na porę roku, takie ogórki są doskonałym dodatkiem, który dodaje charakteru i smaku Twoim ulubionym daniom.

Przepis na ogórki gyros — jak je zrobić?

Niech te pyszne ogórki zainspirują cię do kulinarnych eksperymentów i sprawią, że twoje dania nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu. Gotowy na kulinarne przygody z ogórkami gyros? Przekonaj się sam, jak ten smakowy hit podbija podniebienia nie tylko zimą!

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 papryki,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 25 g przyprawy gyros,
  • 3 cebule.
Obrazek
Przygotowanie ogórków na przetwory - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pokrój w grubsze plastry.
  2. Przełóż je do dużej miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
  3. Obierz marchewki i pokrój w krążki.
  4. Pokrój cebulę w średniej wielkości kawałki.
  5. Umyj papryki i pokrój je w kostki.
  6. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
  7. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  8. Do oddzielnej miski wlej olej i ocet oraz dodaj przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj.
  9. Przygotowaną zalewę wlej do miski z warzywami i wymieszaj.
  10. Całość odstaw na około 6 godzin. Od czasu do czasu zamieszaj warzywa.
  11. Po upływie kilku godzin przełóż do słoiczków. Zakręć słoiki i następnie poddaj je pasteryzacji. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇