Ogórki gyros - przepis. Prawdziwy hit na przetwory z ogórków
Przetwory z ogórków to obowiązkowa część sezonu letniego. Jak dobrze wiesz, można wyczarować z nich prawdziwe cuda. Jedni decydują się na sałatki z ogórków, inni dodają do nich popularne przyprawy, ale niewątpliwie najpopularniejsze jest kiszenie. Jako że sezon na ogórki w pełni, warto zabrać się za domowe przetwory. Mamy dla was przepis na ogórki gyros, których przygotowanie jest niezwykle proste. Efekt? Przekonajcie się sami.
19.07.2023 14:20
W wielu polskich domach takie ogórki to prawdziwy hit. Idealnie pasują do kanapek, wędlin czy różnorodnych sałatek. Wyróżniają się niezwykłym smakiem i prostotą przygotowania. Ogórki w zalewie gyros, idealnie sprawdzą się dla osób, które poszukują czegoś innego niż standardowe przetwory z ogórków. W tym przypadku, za cały smak odpowiada przyprawa gyros. Przygotuj z nich naprawdę smaczne przetwory na zimę.
Ogórki gyros — prawdziwy hit nie tylko na zimowe dni
Ogórki w przyprawie gyros to dość ciekawa propozycja. Zdaniem wielu osób są dużo lepsze niż ogórki konserwowe czy ogórki kiszone. Ogórki gyros warto polecić, podobnie jak ogórki z kurkumą, które również zadowolą każdego, kto szuka nietypowych rozwiązań.
Ogórki w zalewie gyros dodadzą wyjątkowego smaku twoim kanapkom, sałatkom czy wrapom. Ich orzeźwiająca konsystencja i delikatna kwaskowatość będą stanowić doskonałe uzupełnienie dla innych składników. Bez względu na porę roku, takie ogórki są doskonałym dodatkiem, który dodaje charakteru i smaku Twoim ulubionym daniom.
Przepis na ogórki gyros — jak je zrobić?
Niech te pyszne ogórki zainspirują cię do kulinarnych eksperymentów i sprawią, że twoje dania nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu. Gotowy na kulinarne przygody z ogórkami gyros? Przekonaj się sam, jak ten smakowy hit podbija podniebienia nie tylko zimą!
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 3 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 papryki,
- 2 łyżki soli kamiennej,
- szklanka octu 10 proc.,
- 2,5 szklanki cukru,
- pół szklanki oleju,
- 25 g przyprawy gyros,
- 3 cebule.
Sposób przygotowania:
- Umyj ogórki i pokrój w grubsze plastry.
- Przełóż je do dużej miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
- Obierz marchewki i pokrój w krążki.
- Pokrój cebulę w średniej wielkości kawałki.
- Umyj papryki i pokrój je w kostki.
- Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
- Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Do oddzielnej miski wlej olej i ocet oraz dodaj przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj.
- Przygotowaną zalewę wlej do miski z warzywami i wymieszaj.
- Całość odstaw na około 6 godzin. Od czasu do czasu zamieszaj warzywa.
- Po upływie kilku godzin przełóż do słoiczków. Zakręć słoiki i następnie poddaj je pasteryzacji. Smacznego!