Ogórki gyros - przepis. Prawdziwy hit na przetwory z ogórków

Przetwory z ogórków to obowiązkowa część sezonu letniego. Jak dobrze wiesz, można wyczarować z nich prawdziwe cuda. Jedni decydują się na sałatki z ogórków, inni dodają do nich popularne przyprawy, ale niewątpliwie najpopularniejsze jest kiszenie. Jako że sezon na ogórki w pełni, warto zabrać się za domowe przetwory. Mamy dla was przepis na ogórki gyros, których przygotowanie jest niezwykle proste. Efekt? Przekonajcie się sami.

ObrazekOgórki gyros - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W wielu polskich domach takie ogórki to prawdziwy hit. Idealnie pasują do kanapek, wędlin czy różnorodnych sałatek. Wyróżniają się niezwykłym smakiem i prostotą przygotowania. Ogórki w zalewie gyros, idealnie sprawdzą się dla osób, które poszukują czegoś innego niż standardowe przetwory z ogórków. W tym przypadku, za cały smak odpowiada przyprawa gyros. Przygotuj z nich naprawdę smaczne przetwory na zimę.

Ogórki gyros — prawdziwy hit nie tylko na zimowe dni

Ogórki w przyprawie gyros to dość ciekawa propozycja. Zdaniem wielu osób są dużo lepsze niż ogórki konserwowe czy ogórki kiszone. Ogórki gyros warto polecić, podobnie jak ogórki z kurkumą, które również zadowolą każdego, kto szuka nietypowych rozwiązań.

Obrazek
Ogórki w zalewie gyros to prawdziwy hit wśród przetworów - Pyszności; Foto Canva.com

Ogórki w zalewie gyros dodadzą wyjątkowego smaku twoim kanapkom, sałatkom czy wrapom. Ich orzeźwiająca konsystencja i delikatna kwaskowatość będą stanowić doskonałe uzupełnienie dla innych składników. Bez względu na porę roku, takie ogórki są doskonałym dodatkiem, który dodaje charakteru i smaku Twoim ulubionym daniom.

Przepis na ogórki gyros — jak je zrobić?

Niech te pyszne ogórki zainspirują cię do kulinarnych eksperymentów i sprawią, że twoje dania nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu. Gotowy na kulinarne przygody z ogórkami gyros? Przekonaj się sam, jak ten smakowy hit podbija podniebienia nie tylko zimą!

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 3 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 papryki,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 25 g przyprawy gyros,
  • 3 cebule.
Obrazek
Przygotowanie ogórków na przetwory - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórki i pokrój w grubsze plastry.
  2. Przełóż je do dużej miski, zasyp solą i dokładnie wymieszaj.
  3. Obierz marchewki i pokrój w krążki.
  4. Pokrój cebulę w średniej wielkości kawałki.
  5. Umyj papryki i pokrój je w kostki.
  6. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki.
  7. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  8. Do oddzielnej miski wlej olej i ocet oraz dodaj przyprawę gyros i dokładnie wymieszaj.
  9. Przygotowaną zalewę wlej do miski z warzywami i wymieszaj.
  10. Całość odstaw na około 6 godzin. Od czasu do czasu zamieszaj warzywa.
  11. Po upływie kilku godzin przełóż do słoiczków. Zakręć słoiki i następnie poddaj je pasteryzacji. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione