Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień

Bułgarskie wypieki zawinięte w cieniutkie i chrupiące ciasto filo kojarzą się raczej z wytrawnymi przekąskami. Jednak jesienią popularna jest również słodka wersja z dodatkiem musu doprawionego cynamonem. Kilka składników i masz już gotowy deser.

Bułgarski deser dyniowy zrobisz z gotowego ciasta filoBułgarski deser dyniowy zrobisz z gotowego ciasta filo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele bułgarskich przekąsek i deserów powstaje z wykorzystaniem ciasta kori, które jest odpowiednikiem greckiego ciasta filo oraz tureckiej yufki. Z tego ciasta zrobisz popularną banicę – wypiek w zawinięty w charakterystyczną spiralę, który zajada się, odrywając kawałek po kawałku.

W cienkie ciasto, które po upieczeniu jest przyjemnie chrupiące, najczęściej zawijany jest ser sirene lub mięso mielone, ale można spotkać też słodkie wersje – z dynią, jabłkiem lub chałwą. Tikwenik to nic innego, jak ciasto filo z musem dyniowym, orzechami i cynamonem w środku.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Tikwenik z domowym ciastem filo

Ciasto filo możesz zrobić samodzielnie i wbrew pozorom nie jest to trudne. Wystarczy mąka, woda, odrobina oliwy i szczypta soli, by wyczarować cienkie, elastyczne płaty. Wyrabianie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, a po krótkim odpoczynku w lodówce łatwo je rozwałkujesz na bardzo cienkie arkusze. W ten sposób zrobisz tikwenik od A do Z, co daje ogromną satysfakcję.

Przepis na tikwenik, czyli bułgarskie ciasto dyniowe

Dynię możesz ugotować lub upiec w piekarniku. W przypadku tej drugiej opcji tylko obierz ją ze skórki, pozbaw pestek i pokrój na kawałki, a następnie zblenduj na gęsty mus. Jeśli wyjdzie wodnisty, przełóż go do garnka i gotuj bez pokrywki na wolnym ogniu, aby zredukować ilość płynu. Możesz wybrać dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki.

Składniki:

  • pół szklanki orzechów włoskich,
  • 1 kg dyni, pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka mielonego cynamonu,
  • 1 opakowanie ciasta filo,
  • 100 ml oleju,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy podpraż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Pamiętaj o mieszaniu, inaczej szybko mogą się przypalić.
  2. Dynię obierz ze skórki i wytnij z niej nasiona. Miąższ zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki wody i gotuj do miękkości, i do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
  3. Ugotowaną dynię wymieszaj z cukrem i cynamonem. Dodaj również posiekane orzechy.
  4. Rozwijaj kolejno płaty ciasta filo. Każdy posmaruj cienko olejem, nałóż 2 łyżki farszu, i zwiń w rulon.
  5. Układaj w okrągłej formie na tartę w kształcie spirali lub muszelki ślimaka, zaczynając od krawędzi do środka, aż do wyczerpania składników.
  6. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 minut.
  7. Po tym czasie wyjmij, wystudź i oprósz cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów