Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Bułgarskie wypieki zawinięte w cieniutkie i chrupiące ciasto filo kojarzą się raczej z wytrawnymi przekąskami. Jednak jesienią popularna jest również słodka wersja z dodatkiem musu doprawionego cynamonem. Kilka składników i masz już gotowy deser.
Wiele bułgarskich przekąsek i deserów powstaje z wykorzystaniem ciasta kori, które jest odpowiednikiem greckiego ciasta filo oraz tureckiej yufki. Z tego ciasta zrobisz popularną banicę – wypiek w zawinięty w charakterystyczną spiralę, który zajada się, odrywając kawałek po kawałku.
W cienkie ciasto, które po upieczeniu jest przyjemnie chrupiące, najczęściej zawijany jest ser sirene lub mięso mielone, ale można spotkać też słodkie wersje – z dynią, jabłkiem lub chałwą. Tikwenik to nic innego, jak ciasto filo z musem dyniowym, orzechami i cynamonem w środku.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Tikwenik z domowym ciastem filo
Ciasto filo możesz zrobić samodzielnie i wbrew pozorom nie jest to trudne. Wystarczy mąka, woda, odrobina oliwy i szczypta soli, by wyczarować cienkie, elastyczne płaty. Wyrabianie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, a po krótkim odpoczynku w lodówce łatwo je rozwałkujesz na bardzo cienkie arkusze. W ten sposób zrobisz tikwenik od A do Z, co daje ogromną satysfakcję.
Przepis na tikwenik, czyli bułgarskie ciasto dyniowe
Dynię możesz ugotować lub upiec w piekarniku. W przypadku tej drugiej opcji tylko obierz ją ze skórki, pozbaw pestek i pokrój na kawałki, a następnie zblenduj na gęsty mus. Jeśli wyjdzie wodnisty, przełóż go do garnka i gotuj bez pokrywki na wolnym ogniu, aby zredukować ilość płynu. Możesz wybrać dynię hokkaido, której nie trzeba obierać ze skórki.
Składniki:
- pół szklanki orzechów włoskich,
- 1 kg dyni, pół szklanki cukru,
- 1 łyżka mielonego cynamonu,
- 1 opakowanie ciasta filo,
- 100 ml oleju,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Orzechy podpraż na suchej patelni do momentu, aż zaczną intensywnie pachnieć. Pamiętaj o mieszaniu, inaczej szybko mogą się przypalić.
- Dynię obierz ze skórki i wytnij z niej nasiona. Miąższ zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Przełóż do garnka, dodaj 2 łyżki wody i gotuj do miękkości, i do momentu, aż odparuje nadmiar wody.
- Ugotowaną dynię wymieszaj z cukrem i cynamonem. Dodaj również posiekane orzechy.
- Rozwijaj kolejno płaty ciasta filo. Każdy posmaruj cienko olejem, nałóż 2 łyżki farszu, i zwiń w rulon.
- Układaj w okrągłej formie na tartę w kształcie spirali lub muszelki ślimaka, zaczynając od krawędzi do środka, aż do wyczerpania składników.
- Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij, wystudź i oprósz cukrem pudrem.