Bułgarski przysmak robi furorę na stole. Podaję na grillu zamiast chleba

Banicę zna i pamięta każdy, kto choć raz był na wakacjach w Bułgarii. Łatwo ją także przygotować w domu, wystarczy kupić ciasto. Przepis nie jest skomplikowany, a ten pyszny placek sprawdzi się świetnie jako dodatek do grilla.

BanicaBanica to przysmak z Bułgarii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Banica to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni bałkańskiej, które jest szczególnie popularne w Bułgarii. Mieszkańcy tego kraju od pokoleń zaczynają swój dzień od tego wypieku z ciasta filo wypełnionego pysznym farszem. Cieniutkie i chrupiące ciasto, a do tego serowe nadzienie o wyrazistym smaku, to udane połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Banica ma różne wersje

Choć tradycyjna banica jest nadziewana serem, istnieją również inne wersje tego wypieku. Można ją przygotować z dodatkiem warzyw, takich jak szpinak czy dynia, a także mięsa mielonego. Znane są również słodkie wersje z chałwą lub jabłkami. Banica smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ciasto filo to podstawa

Nadzienie do banicy można wybrać dowolne, ale jej podstawą zawsze jest ciasto filo. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, raczej nikt nie decyduje się na samodzielne wyrabianie. Bez problemu można je kupić w większości dyskontów i gotowe ciasto dobrze sprawdzi się do domowej banicy. Warto je wyjąć z lodówki wcześniej, by było w temperaturze pokojowej.

Kolejny krok to przygotowanie serowego farszu. Tradycyjnie ciasto filo smaruje się oliwą lub masłem, nakłada nadzienie, a potem zwija się w ruloniki i układa w formie spiralnej w piekarniku. Można jednak po prostu warstwy ciasta przekładać nadzieniem. Banicę piecz aż będzie miała złoty kolor. Taki wypiek zrobi furorę na grillu. Idealnie pasuje do delikatnych piersi z kurczaka.

Tradycyjna banica krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ciasta filo,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 150 g masła,
  • pieprz do smaku,
  • 800 g sera feta,
  • oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij ser feta i dodaj do niego większość jogurtu, pozostawiając łyżkę na później. Do masy dołącz dwa jajka, drobno posiekany czosnek, oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
  2. Roztopione masło odstaw na chwilę. Następnie rozwiń ciasto filo i od razu posmaruj arkusze cienką warstwą masła, aby uniknąć ich wysychania.
  3. Na każdym arkuszu filo rozłóż porcję przygotowanego nadzienia, a następnie zwiń rulon i ułóż go w formie do pieczenia, zaczynając od środka i formując kształt ślimaka.
  4. Pozostały jogurt wymieszaj z jajkiem i posmaruj wierzch banicy.
  5. Banicę piecz w nagrzanym do 195 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 30 minut, powinna być ładnie zarumieniona.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat