Bułgarski przysmak robi furorę na stole. Podaję na grillu zamiast chleba

Banicę zna i pamięta każdy, kto choć raz był na wakacjach w Bułgarii. Łatwo ją także przygotować w domu, wystarczy kupić ciasto. Przepis nie jest skomplikowany, a ten pyszny placek sprawdzi się świetnie jako dodatek do grilla.

BanicaBanica to przysmak z Bułgarii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Banica to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni bałkańskiej, które jest szczególnie popularne w Bułgarii. Mieszkańcy tego kraju od pokoleń zaczynają swój dzień od tego wypieku z ciasta filo wypełnionego pysznym farszem. Cieniutkie i chrupiące ciasto, a do tego serowe nadzienie o wyrazistym smaku, to udane połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Banica ma różne wersje

Choć tradycyjna banica jest nadziewana serem, istnieją również inne wersje tego wypieku. Można ją przygotować z dodatkiem warzyw, takich jak szpinak czy dynia, a także mięsa mielonego. Znane są również słodkie wersje z chałwą lub jabłkami. Banica smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ciasto filo to podstawa

Nadzienie do banicy można wybrać dowolne, ale jej podstawą zawsze jest ciasto filo. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, raczej nikt nie decyduje się na samodzielne wyrabianie. Bez problemu można je kupić w większości dyskontów i gotowe ciasto dobrze sprawdzi się do domowej banicy. Warto je wyjąć z lodówki wcześniej, by było w temperaturze pokojowej.

Kolejny krok to przygotowanie serowego farszu. Tradycyjnie ciasto filo smaruje się oliwą lub masłem, nakłada nadzienie, a potem zwija się w ruloniki i układa w formie spiralnej w piekarniku. Można jednak po prostu warstwy ciasta przekładać nadzieniem. Banicę piecz aż będzie miała złoty kolor. Taki wypiek zrobi furorę na grillu. Idealnie pasuje do delikatnych piersi z kurczaka.

Tradycyjna banica krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ciasta filo,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 150 g masła,
  • pieprz do smaku,
  • 800 g sera feta,
  • oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij ser feta i dodaj do niego większość jogurtu, pozostawiając łyżkę na później. Do masy dołącz dwa jajka, drobno posiekany czosnek, oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
  2. Roztopione masło odstaw na chwilę. Następnie rozwiń ciasto filo i od razu posmaruj arkusze cienką warstwą masła, aby uniknąć ich wysychania.
  3. Na każdym arkuszu filo rozłóż porcję przygotowanego nadzienia, a następnie zwiń rulon i ułóż go w formie do pieczenia, zaczynając od środka i formując kształt ślimaka.
  4. Pozostały jogurt wymieszaj z jajkiem i posmaruj wierzch banicy.
  5. Banicę piecz w nagrzanym do 195 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 30 minut, powinna być ładnie zarumieniona.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna
Nasze babcie latem robiły taką zupę. Dziś zapomniana, a bardzo zdrowa i pyszna
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę