Bułgarski przysmak robi furorę na stole. Podaję na grillu zamiast chleba

Banicę zna i pamięta każdy, kto choć raz był na wakacjach w Bułgarii. Łatwo ją także przygotować w domu, wystarczy kupić ciasto. Przepis nie jest skomplikowany, a ten pyszny placek sprawdzi się świetnie jako dodatek do grilla.

BanicaBanica to przysmak z Bułgarii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Banica to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni bałkańskiej, które jest szczególnie popularne w Bułgarii. Mieszkańcy tego kraju od pokoleń zaczynają swój dzień od tego wypieku z ciasta filo wypełnionego pysznym farszem. Cieniutkie i chrupiące ciasto, a do tego serowe nadzienie o wyrazistym smaku, to udane połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hawajskie szaszłyki zrobią furorę na grillu. Znikają szybciej niż kiełbasa

Banica ma różne wersje

Choć tradycyjna banica jest nadziewana serem, istnieją również inne wersje tego wypieku. Można ją przygotować z dodatkiem warzyw, takich jak szpinak czy dynia, a także mięsa mielonego. Znane są również słodkie wersje z chałwą lub jabłkami. Banica smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ciasto filo to podstawa

Nadzienie do banicy można wybrać dowolne, ale jej podstawą zawsze jest ciasto filo. Jego przygotowanie wymaga cierpliwości, raczej nikt nie decyduje się na samodzielne wyrabianie. Bez problemu można je kupić w większości dyskontów i gotowe ciasto dobrze sprawdzi się do domowej banicy. Warto je wyjąć z lodówki wcześniej, by było w temperaturze pokojowej.

Kolejny krok to przygotowanie serowego farszu. Tradycyjnie ciasto filo smaruje się oliwą lub masłem, nakłada nadzienie, a potem zwija się w ruloniki i układa w formie spiralnej w piekarniku. Można jednak po prostu warstwy ciasta przekładać nadzieniem. Banicę piecz aż będzie miała złoty kolor. Taki wypiek zrobi furorę na grillu. Idealnie pasuje do delikatnych piersi z kurczaka.

Tradycyjna banica krok po kroku

Składniki:

  • 500 g ciasta filo,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 150 g masła,
  • pieprz do smaku,
  • 800 g sera feta,
  • oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Rozdrobnij ser feta i dodaj do niego większość jogurtu, pozostawiając łyżkę na później. Do masy dołącz dwa jajka, drobno posiekany czosnek, oregano. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem.
  2. Roztopione masło odstaw na chwilę. Następnie rozwiń ciasto filo i od razu posmaruj arkusze cienką warstwą masła, aby uniknąć ich wysychania.
  3. Na każdym arkuszu filo rozłóż porcję przygotowanego nadzienia, a następnie zwiń rulon i ułóż go w formie do pieczenia, zaczynając od środka i formując kształt ślimaka.
  4. Pozostały jogurt wymieszaj z jajkiem i posmaruj wierzch banicy.
  5. Banicę piecz w nagrzanym do 195 stopni Celsjusza piekarniku przez ok. 30 minut, powinna być ładnie zarumieniona.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥