Kotlet po kijowsku. Z tak przyprawionym masełkiem smakuje jak z najlepszej restauracji
Kotlety po kijowsku mają wyjątkowy smak i są niezwykle soczyste. Na rodzinnych obiadach wszyscy się nimi zachwycają. Jednak świetnie nadają się także na większe przyjęcia. Niewiele trzeba, by osiągnąć efekt, jak z restauracji.
Kotlety po kijowsku są znane również jako dewolaje. Ich receptura powstała w XVIII wieku w Rosji, ale ich francuska nazwa stała się bardzo popularna. Podobnie jak sama potrawa, bo jej smak broni się do dziś. Warto do tego przepisu wrócić właśnie teraz, bo z masłem, którym nadziewane są kotlety, świetnie komponują się świeże zioła.
Nazwa "de volaille" oznacza "z drobiu", co od razu wskazuje, jakie mięso jest podstawą tego dania. Oprócz kurczaka potrzebne będzie jeszcze tylko kilka składników. Kluczem do sukcesu jest wysokiej jakości masło oraz aromatyczne zioła. Filety z piersi kurczaka należy rozbić na cienkie płaty, nadziać masłem i ziołami, a następnie zawinąć w roladki. Całość pokrywa się chrupiącą panierką z bułki tartej i smaży na złoty kolor.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana
Eleganckie danie z tradycją
To danie kojarzy się z kuchnią PRL-u, wtedy te kotlety uchodziły za wykwintne. Prezentują się elegancko na talerzu, dlatego do dziś często podawane są na uroczystościach rodzinnych. Prawdziwy kunszt ujawnia się po ich przekrojeniu, gdy wypływa roztopione masło - ten pyszny sosik dodaje soczystości mięsu drobiowemu. W połączeniu z aromatycznymi ziołami kompozycja smakowa jest wybitna. O tej porze roku najlepiej wykorzystać natkę pietruszki, koperek lub bazylię czy trybulę. Pysznie smakuje także mieszanka ziołowa.
Jak przygotować masło ziołowe?
Kotlety należy faszerować ziołowym masłem. Aby je przygotować, do miękkiego masła dodaj dwa ząbki czosnku, drobno posiekany koperek lub natkę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj i uformuj w osełkę. Owiń ją folią i włóż do lodówki. Masło powinno być dobrze schłodzone, aby zachowało odpowiednią konsystencję podczas smażenia. Po przekrojeniu kotleta masło wypłynie, dodając potrawie wyjątkowego smaku.
Kotlety po kijowsku
Składniki:
- kostka masła,
- ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- kilka gałązek koperku, natki, bazylii lub trybuli (sprawdzi się także mix),
- 2 ząbki czosnku (opcjonalnie),
- 3 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- mąka do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Umyj, osusz i pokrój na trzy części każdy z filetów z kurczaka.
- Mięso rozbij i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie wstaw je do lodówki na kilka godzin, aby nabrało odpowiedniego smaku.
- Masło podziel na 9 równych części, a wybrane zioło czy ich mieszankę, drobno posiekaj.
- Na filetach kładź po kawałku masła i posypuj ziołami, a potem zawijaj w roladki.
- Kotlety panieruj w mące, jajku, bułce tartej i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Należy je smażyć z każdej strony, by panierka miała złoty kolor. Na samym końcu dobrze będzie odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.