Smażę kurczaka i łączę z kilkoma dodatkami. Kotlety mogą się schować

Filety z kurczaka wcale nie muszą kończyć na talerzu jako nudne kotlety. Wystarczy kilka prostych dodatków, by oczarowały na nowo smakiem.

To przepis na pyszny filet z kurczakaTo przepis na pyszny filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Soczysty kurczak, słodkie pomidorki i chrupiąca posypka parmezanowa to przepis na prosty, ale efektowny obiad. Nie wymaga dużo przygotowań, a na talerzu prezentuje się tak wspaniale, że śmiało można podać go również na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Kurczak z parmezanową posypką

Zwykłe kotlety schowaj do szuflady, ten kurczak wygryzie je swoim smakiemj. Aromatyczna warstwa duszonych, słodkich pomidorków wzbogacone o czosnek i cebulę, miękka i soczysta pierś z kurczaka, a do tego chrupiąca kruszonka z parmezanu z dodatkiem zielonej pietruszki - takiego dania nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Parmezanowa posypka:

  • 1/2 szklanki świeżego startego parmezanu,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
  • 1 łyżka stopionego masła lub oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  2. Obsmaż na żaroodpornej patelni, aż się zarumieni i zdejmij.
  3. Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszklij. W razie potrzeby wlej więcej oliwy.
  4. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  5. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe na patelnię. Smaż, mieszając, aż zaczną puszczać sok i lekko zmiękną.
  6. Wlej białe wino i gotuj, aż większość płynu odparuje. Możesz pominąć ten krok, jeśli nie chcesz używać wina.
  7. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.
  8. Ułóż filety z kurczaka na warstwie pomidorów na patelni.
  9. W małej misce wymieszaj starty parmezan, bułkę tartą i posiekaną pietruszkę.
  10. Polej stopionym masłem lub oliwą i wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  11. Równomiernie posyp filety z kurczaka przygotowaną posypką.
  12. Wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 20-25 minut, do momentu, gdy kurczak będzie całkowicie ugotowany, a posypka złocista i chrupiąca.
  13. Podawaj gorącego kurczaka bezpośrednio z patelni, udekorowanego świeżą pietruszką lub bazylią.

Takie filety z kurczaka świetnie smakują w towarzystwie bagietki, ryżu lub makaronu orzo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀