Smażę kurczaka i łączę z kilkoma dodatkami. Kotlety mogą się schować

Filety z kurczaka wcale nie muszą kończyć na talerzu jako nudne kotlety. Wystarczy kilka prostych dodatków, by oczarowały na nowo smakiem.

To przepis na pyszny filet z kurczakaTo przepis na pyszny filet z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Soczysty kurczak, słodkie pomidorki i chrupiąca posypka parmezanowa to przepis na prosty, ale efektowny obiad. Nie wymaga dużo przygotowań, a na talerzu prezentuje się tak wspaniale, że śmiało można podać go również na specjalne okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Kurczak z parmezanową posypką

Zwykłe kotlety schowaj do szuflady, ten kurczak wygryzie je swoim smakiemj. Aromatyczna warstwa duszonych, słodkich pomidorków wzbogacone o czosnek i cebulę, miękka i soczysta pierś z kurczaka, a do tego chrupiąca kruszonka z parmezanu z dodatkiem zielonej pietruszki - takiego dania nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1/4 szklanki białego wina,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Parmezanowa posypka:

  • 1/2 szklanki świeżego startego parmezanu,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
  • 1 łyżka stopionego masła lub oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
  2. Obsmaż na żaroodpornej patelni, aż się zarumieni i zdejmij.
  3. Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszklij. W razie potrzeby wlej więcej oliwy.
  4. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
  5. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe na patelnię. Smaż, mieszając, aż zaczną puszczać sok i lekko zmiękną.
  6. Wlej białe wino i gotuj, aż większość płynu odparuje. Możesz pominąć ten krok, jeśli nie chcesz używać wina.
  7. Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.
  8. Ułóż filety z kurczaka na warstwie pomidorów na patelni.
  9. W małej misce wymieszaj starty parmezan, bułkę tartą i posiekaną pietruszkę.
  10. Polej stopionym masłem lub oliwą i wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  11. Równomiernie posyp filety z kurczaka przygotowaną posypką.
  12. Wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 20-25 minut, do momentu, gdy kurczak będzie całkowicie ugotowany, a posypka złocista i chrupiąca.
  13. Podawaj gorącego kurczaka bezpośrednio z patelni, udekorowanego świeżą pietruszką lub bazylią.

Takie filety z kurczaka świetnie smakują w towarzystwie bagietki, ryżu lub makaronu orzo. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"