Smażę kurczaka i łączę z kilkoma dodatkami. Kotlety mogą się schować
Filety z kurczaka wcale nie muszą kończyć na talerzu jako nudne kotlety. Wystarczy kilka prostych dodatków, by oczarowały na nowo smakiem.
Soczysty kurczak, słodkie pomidorki i chrupiąca posypka parmezanowa to przepis na prosty, ale efektowny obiad. Nie wymaga dużo przygotowań, a na talerzu prezentuje się tak wspaniale, że śmiało można podać go również na specjalne okazje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto
Kurczak z parmezanową posypką
Zwykłe kotlety schowaj do szuflady, ten kurczak wygryzie je swoim smakiemj. Aromatyczna warstwa duszonych, słodkich pomidorków wzbogacone o czosnek i cebulę, miękka i soczysta pierś z kurczaka, a do tego chrupiąca kruszonka z parmezanu z dodatkiem zielonej pietruszki - takiego dania nie powstydziłaby się nawet dobra restauracja.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 1/4 szklanki białego wina,
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Parmezanowa posypka:
- 1/2 szklanki świeżego startego parmezanu,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki,
- 1 łyżka stopionego masła lub oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka lekko rozbij, dopraw solą i pieprzem.
- Obsmaż na żaroodpornej patelni, aż się zarumieni i zdejmij.
- Na tę samą patelnię dodaj pokrojoną cebulę i smaż, aż zmięknie i się zeszklij. W razie potrzeby wlej więcej oliwy.
- Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż jeszcze przez minutę, uważając, aby się nie przypalił.
- Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe na patelnię. Smaż, mieszając, aż zaczną puszczać sok i lekko zmiękną.
- Wlej białe wino i gotuj, aż większość płynu odparuje. Możesz pominąć ten krok, jeśli nie chcesz używać wina.
- Dodaj posiekaną bazylię, dopraw solą i pieprzem.
- Ułóż filety z kurczaka na warstwie pomidorów na patelni.
- W małej misce wymieszaj starty parmezan, bułkę tartą i posiekaną pietruszkę.
- Polej stopionym masłem lub oliwą i wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Równomiernie posyp filety z kurczaka przygotowaną posypką.
- Wstaw patelnię do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 20-25 minut, do momentu, gdy kurczak będzie całkowicie ugotowany, a posypka złocista i chrupiąca.
- Podawaj gorącego kurczaka bezpośrednio z patelni, udekorowanego świeżą pietruszką lub bazylią.
Takie filety z kurczaka świetnie smakują w towarzystwie bagietki, ryżu lub makaronu orzo. Smacznego!