Pieczone klopsiki na kremowym orzo. Obiad godny kulinarnego Oscara

Kiedy na stole pojawiają się te klopsiki, zwykłe mielone mogą nawet nie istnieć. Soczyste mięso z indyka na makaronowym risotto szybko skradną podniebienia wszystkich domowników.

Pieczone pulpeciki z makaronem orzo i szałwiąPieczone pulpeciki z makaronem orzo i szałwią
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

To przepis na obiad we włoskim stylu. Główną rolę odgrywają tutaj delikatne, pieczone klopsiki indycze, przygotowane z dodatkiem ciabatty, aromatycznej szałwii i parmezanu. Towarzyszy im makaron orzo, przypominający drobne ziarenka ryżu. Został przygotowany tak jak kultowe risotto, w kremowym sosie z dodatkiem wina, parmezanu oraz masła. To danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Pieczone klopsiki z makaronem orzo

Gwiazdą tego przepisu jest szałwia, która rzadko gości na polskich stołach. Włosi zajadają się nią nawet w formie przekąski, smażąc same liście. Dodana do makaronu orzo oraz do klopsików nada intensywny, świeży smak z nutą pieprzu i delikatną goryczką. Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością, bo może łatwo zdominować całe danie.

Kluczem do sekretu, by pieczone klopsików pozostały soczyste, jest dodanie namoczonej w bulionie ciabatty. Dzięki temu wnętrze klopsików jest idealnie wilgotne i pełne smaku. Z podanych proporcji wyjdzie około 20 sztuk.

Składniki:

Klopsiki

  • 2 kromki ciabatty (około 40 g),
  • 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej szałwii,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki masła,
  • 400 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1/3 szklanki startego parmezanu,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Makaron:

  • 3 łyżki masła,
  • 8 liści świeżej szałwii,
  • 1 szalotka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szklanka makaronu orzo,
  • 1/3 szklanki białego wina,
  • około 400 ml bulionu,
  • 1/3 szklanki startego parmezanu,
  • 160 ml śmietanki 18 proc.,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od klopsików. Ciabattę pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zalej bulionem i odstaw, by nasiąkła.

Ciabatta w bulionie
Ciabatta w bulionie © Pyszności

Krok 2. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. Gdy zacznie się rumienić, wlej wino i dorzuć posiekaną szałwię. Przesmaż chwilę i zdejmij z palnika.

Duszenie w białym winie
Duszenie w białym winie © Pyszności

Krok 3. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj sól, pieprz starty parmezan oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem i szałwią. Dorzuć namoczoną i nieco odciśniętą ciabattę i dokładnie wymieszaj. Uformuj klopsiki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą lub olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Klopsiki z indyka
Klopsiki z indyka © Pyszności

Krok 4. Na patelni roztop masło i wrzuć liście szałwii (w całości). Duś chwilę, aż oddadzą swój smak i zdejmij je z patelni. Na rozgrzane masło szałwiowe wrzuć posiekaną szalotkę i smaż, aż się zarumieni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, makaron orzo i podlej całość bulionem oraz białym winem. Gotuj, aż makaron będzie miękki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Makaronowe risotto
Makaronowe risotto © Pyszności

Krok 5. Dodaj śmietankę oraz parmezan i wymieszaj. Dorzuć również klopsiki i posiekaną natkę pietruszki.

Makaron z klopsikami
Makaron z klopsikami © Pyszności

Krok 6. Gotowe klopsiki z kremowym makaronem orzo przełóż na talerz. Dodaj podsmażone wcześniej chrupiące listki szałwii i gotowe. Smacznego!

Makaron orzo z pieczonym klopsikami
Makaron orzo z pieczonym klopsikami © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki