Pieczone klopsiki na kremowym orzo. Obiad godny kulinarnego Oscara
Kiedy na stole pojawiają się te klopsiki, zwykłe mielone mogą nawet nie istnieć. Soczyste mięso z indyka na makaronowym risotto szybko skradną podniebienia wszystkich domowników.
To przepis na obiad we włoskim stylu. Główną rolę odgrywają tutaj delikatne, pieczone klopsiki indycze, przygotowane z dodatkiem ciabatty, aromatycznej szałwii i parmezanu. Towarzyszy im makaron orzo, przypominający drobne ziarenka ryżu. Został przygotowany tak jak kultowe risotto, w kremowym sosie z dodatkiem wina, parmezanu oraz masła. To danie, które zachwyca swoim bogatym smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo
Pieczone klopsiki z makaronem orzo
Gwiazdą tego przepisu jest szałwia, która rzadko gości na polskich stołach. Włosi zajadają się nią nawet w formie przekąski, smażąc same liście. Dodana do makaronu orzo oraz do klopsików nada intensywny, świeży smak z nutą pieprzu i delikatną goryczką. Uważaj jednak, by nie przesadzić z ilością, bo może łatwo zdominować całe danie.
Kluczem do sekretu, by pieczone klopsików pozostały soczyste, jest dodanie namoczonej w bulionie ciabatty. Dzięki temu wnętrze klopsików jest idealnie wilgotne i pełne smaku. Z podanych proporcji wyjdzie około 20 sztuk.
Składniki:
Klopsiki
- 2 kromki ciabatty (około 40 g),
- 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej szałwii,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- 400 g mięsa mielonego z indyka,
- 1/3 szklanki startego parmezanu,
- pół łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Makaron:
- 3 łyżki masła,
- 8 liści świeżej szałwii,
- 1 szalotka,
- 1 ząbek czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- 1 szklanka makaronu orzo,
- 1/3 szklanki białego wina,
- około 400 ml bulionu,
- 1/3 szklanki startego parmezanu,
- 160 ml śmietanki 18 proc.,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od klopsików. Ciabattę pokrój w kostkę i przełóż do miski. Zalej bulionem i odstaw, by nasiąkła.
Krok 2. Cebulę oraz czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. Gdy zacznie się rumienić, wlej wino i dorzuć posiekaną szałwię. Przesmaż chwilę i zdejmij z palnika.
Krok 3. Do miski przełóż mięso mielone, dodaj sól, pieprz starty parmezan oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem i szałwią. Dorzuć namoczoną i nieco odciśniętą ciabattę i dokładnie wymieszaj. Uformuj klopsiki, ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrop oliwą lub olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Krok 4. Na patelni roztop masło i wrzuć liście szałwii (w całości). Duś chwilę, aż oddadzą swój smak i zdejmij je z patelni. Na rozgrzane masło szałwiowe wrzuć posiekaną szalotkę i smaż, aż się zarumieni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, makaron orzo i podlej całość bulionem oraz białym winem. Gotuj, aż makaron będzie miękki, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 5. Dodaj śmietankę oraz parmezan i wymieszaj. Dorzuć również klopsiki i posiekaną natkę pietruszki.
Krok 6. Gotowe klopsiki z kremowym makaronem orzo przełóż na talerz. Dodaj podsmażone wcześniej chrupiące listki szałwii i gotowe. Smacznego!