To najlepszy przepis na pulpety z piekarnika. Wyjdą soczyste i aromatyczne

Smażenie pulpecików na patelni wymaga czasu – zwłaszcza gdy chcesz je przygotować w większej ilości. Tymczasem na blasze do piekarnika zmieści się ich o wiele więcej. To także zdrowszy wybór, ponieważ do przygotowania tych klopsików nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu. Mięsne kuleczki możesz zapiekać od razu z sosem lub bez niego. Świetnie smakują zanurzone w kremie pomidorowym lub podane z makaronem w sosie serowym.

Pulpeciki z piekarnika możesz podać z dowolnym sosemPulpeciki z piekarnika możesz podać z dowolnym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do pulpecików możesz przygotować prosty sos pomidorowy na bazie bulionu i passaty. Dobrym pomysłem na domowy obiad jest również sos na bazie zasmażki – z masłem, mąką i esencjonalnym bulionem warzywnym. Jednak nie ograniczaj się do jednego schematu – klopsiki z piekarnika doskonale komponują się z różnymi smakami. Pasują zarówno do tradycyjnych dań polskich, jak i potraw w azjatyckim stylu, takich jak makaron z woka czy ramen.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Klopsiki wegetariańskie z piekarnika

Osoby, które ograniczają spożycie mięsa, mogą przygotować podobne pulpeciki w wersji wegetariańskiej. Sklepy oferują wiele różnych zamienników. Najpopularniejszym wyborem jest ciecierzyca, która po zblendowaniu przypomina mięso mielone i jest pełna wartości odżywczych. Możesz sięgnąć także po soczewicę – zarówno czerwone jak i zielone strączki świetnie nadają się do formowania pulpecików.

Inną propozycją na bezmięsne klopsiki jest tofu – neutralne w smaku, więc chłonie wszystkie przyprawy, a przy tym jest bardzo łatwe w obróbce. Innym ciekawym zamiennikiem są grzyby, które dodają głębi i wilgotności. Każdy z tych składników można łączyć z różnymi przyprawami i ziołami, aby stworzyć unikalne i smaczne danie.

Przepis na pulpeciki z piekarnika

Do pulpecików najlepsza jest mieszanka mięsa drobiowego i wieprzowiny. Poproś w sklepie o zmielenie udźca indyka i łopatki wieprzowej.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 kajzerka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Wykonanie:

  1. Wyjmij mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  2. Kajzerkę namocz w mleku. Gdy zmięknie, odsącz i dodaj do mięsa.
  3. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrób ręcznie masę.
  4. Zwilż dłonie i uformuj zgrabne pulpeciki.
  5. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron