To najlepszy przepis na pulpety z piekarnika. Wyjdą soczyste i aromatyczne

Smażenie pulpecików na patelni wymaga czasu – zwłaszcza gdy chcesz je przygotować w większej ilości. Tymczasem na blasze do piekarnika zmieści się ich o wiele więcej. To także zdrowszy wybór, ponieważ do przygotowania tych klopsików nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu. Mięsne kuleczki możesz zapiekać od razu z sosem lub bez niego. Świetnie smakują zanurzone w kremie pomidorowym lub podane z makaronem w sosie serowym.

Pulpeciki z piekarnika możesz podać z dowolnym sosemPulpeciki z piekarnika możesz podać z dowolnym sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Do pulpecików możesz przygotować prosty sos pomidorowy na bazie bulionu i passaty. Dobrym pomysłem na domowy obiad jest również sos na bazie zasmażki – z masłem, mąką i esencjonalnym bulionem warzywnym. Jednak nie ograniczaj się do jednego schematu – klopsiki z piekarnika doskonale komponują się z różnymi smakami. Pasują zarówno do tradycyjnych dań polskich, jak i potraw w azjatyckim stylu, takich jak makaron z woka czy ramen.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Klopsiki wegetariańskie z piekarnika

Osoby, które ograniczają spożycie mięsa, mogą przygotować podobne pulpeciki w wersji wegetariańskiej. Sklepy oferują wiele różnych zamienników. Najpopularniejszym wyborem jest ciecierzyca, która po zblendowaniu przypomina mięso mielone i jest pełna wartości odżywczych. Możesz sięgnąć także po soczewicę – zarówno czerwone jak i zielone strączki świetnie nadają się do formowania pulpecików.

Inną propozycją na bezmięsne klopsiki jest tofu – neutralne w smaku, więc chłonie wszystkie przyprawy, a przy tym jest bardzo łatwe w obróbce. Innym ciekawym zamiennikiem są grzyby, które dodają głębi i wilgotności. Każdy z tych składników można łączyć z różnymi przyprawami i ziołami, aby stworzyć unikalne i smaczne danie.

Przepis na pulpeciki z piekarnika

Do pulpecików najlepsza jest mieszanka mięsa drobiowego i wieprzowiny. Poproś w sklepie o zmielenie udźca indyka i łopatki wieprzowej.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 kajzerka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.

Wykonanie:

  1. Wyjmij mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
  2. Kajzerkę namocz w mleku. Gdy zmięknie, odsącz i dodaj do mięsa.
  3. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrób ręcznie masę.
  4. Zwilż dłonie i uformuj zgrabne pulpeciki.
  5. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟