To najlepszy przepis na pulpety z piekarnika. Wyjdą soczyste i aromatyczne
Smażenie pulpecików na patelni wymaga czasu – zwłaszcza gdy chcesz je przygotować w większej ilości. Tymczasem na blasze do piekarnika zmieści się ich o wiele więcej. To także zdrowszy wybór, ponieważ do przygotowania tych klopsików nie potrzebujesz dodatkowego tłuszczu. Mięsne kuleczki możesz zapiekać od razu z sosem lub bez niego. Świetnie smakują zanurzone w kremie pomidorowym lub podane z makaronem w sosie serowym.
Do pulpecików możesz przygotować prosty sos pomidorowy na bazie bulionu i passaty. Dobrym pomysłem na domowy obiad jest również sos na bazie zasmażki – z masłem, mąką i esencjonalnym bulionem warzywnym. Jednak nie ograniczaj się do jednego schematu – klopsiki z piekarnika doskonale komponują się z różnymi smakami. Pasują zarówno do tradycyjnych dań polskich, jak i potraw w azjatyckim stylu, takich jak makaron z woka czy ramen.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad
Klopsiki wegetariańskie z piekarnika
Osoby, które ograniczają spożycie mięsa, mogą przygotować podobne pulpeciki w wersji wegetariańskiej. Sklepy oferują wiele różnych zamienników. Najpopularniejszym wyborem jest ciecierzyca, która po zblendowaniu przypomina mięso mielone i jest pełna wartości odżywczych. Możesz sięgnąć także po soczewicę – zarówno czerwone jak i zielone strączki świetnie nadają się do formowania pulpecików.
Inną propozycją na bezmięsne klopsiki jest tofu – neutralne w smaku, więc chłonie wszystkie przyprawy, a przy tym jest bardzo łatwe w obróbce. Innym ciekawym zamiennikiem są grzyby, które dodają głębi i wilgotności. Każdy z tych składników można łączyć z różnymi przyprawami i ziołami, aby stworzyć unikalne i smaczne danie.
Przepis na pulpeciki z piekarnika
Do pulpecików najlepsza jest mieszanka mięsa drobiowego i wieprzowiny. Poproś w sklepie o zmielenie udźca indyka i łopatki wieprzowej.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 kajzerka,
- 100 ml mleka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżka oleju do smażenia.
Wykonanie:
- Wyjmij mięso z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Kajzerkę namocz w mleku. Gdy zmięknie, odsącz i dodaj do mięsa.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrób ręcznie masę.
- Zwilż dłonie i uformuj zgrabne pulpeciki.
- Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.