Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Kilka składników, odrobina fantazji i w kilka minut można wyczarować przystawkę, która oczaruje gości. Z talerzy znika w mgnieniu oka, pozostawiając jedynie echo chrupania ryżowych prażynek.

Krewetki z awokado na papierze ryżowymKrewetki z awokado na papierze ryżowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Te tacos z papieru ryżowego to prawdziwa eksplozja smaków i tekstur. Chrupiące kawałki smażonego papieru ryżowego, które delikatnie pękają pod zębami. Uzupełnione są o jędrne, soczyste krewetki w azjatyckim sosie. Do tego kremowe awokado, które rozpływa się w ustach, i chrupiący, świeży ogórek, dodający orzeźwiającej nuty. Na widok takiej prostej przystawki od razu można poczuć napływającą do ust ślinkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Krewetki z awokado na prażynce

Ta przystawka to pyszny zamiennik dla klasycznych kanapeczek czy koreczków. W roli spodu są tutaj kawałki papieru ryżowego. Po wrzuceniu ich na gorący olej zamieniają się w chrupiącą prażynkę. Sałatka z gotowanych krewetek, awokado i ogórka połączona jest prostym sosem w azjatyckim stylu. Delikatna ostrość srirachy miesza się z umami sosu sojowego i kremowym majonezem

To idealna przekąska na imprezę lub oryginalny pomysł na kolację. Tacos z papieru ryżowego z krewetkami to prawdziwa uczta dla zmysłów, która z pewnością zachwyci twoich gości. Zdecydowanie zasługuje na domową gwiazdkę Michelin.

Składniki:

  • 1 papier ryżowy,
  • pół zielonego ogórka szklarniowego,
  • 150 g ugotowanych i obranych z pancerzy krewetek,
  • pół awokado,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sosu sriracha,
  • sok z połowy limonki.

Dodatki:

  • sezam,
  • awokado,
  • papryczka chili.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Papier ryżowy pokrój w mniejsze trójkąt. Najłatwiej zrobić to przy pomocy nożyczek. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj chwilę, aż powstanie biała, chrupiąca prażynka.

Prażynka z papieru ryżowego
Prażynka z papieru ryżowego © Pyszności

Krok 2. Ogórka, ugotowane krewetki oraz awokado pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.

Składniki do krewetkowej sałatki
Składniki do krewetkowej sałatki © Pyszności

Krok 3. Dodaj majonez, sos sojowy, sos sriracha i dokładnie wymieszaj. Ilość sosu sriracha możesz dopasować do swoich preferencji ostrości. Klasyczny majonez możesz też zastąpić tym w wersji light.

Krewetki w sosie
Krewetki w sosie © Pyszności

Krok 4. Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na chrupiące prażynki z papieru ryżowego i ułóż kawałki awokado. Skropl sokiem z limonki, dorzuć plasterki papryczki chili (opcjonalnie) i posyp całość sezamem. Smacznego!

Krewetki na prażynce
Krewetki na prażynce © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej