Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin
Kilka składników, odrobina fantazji i w kilka minut można wyczarować przystawkę, która oczaruje gości. Z talerzy znika w mgnieniu oka, pozostawiając jedynie echo chrupania ryżowych prażynek.
Te tacos z papieru ryżowego to prawdziwa eksplozja smaków i tekstur. Chrupiące kawałki smażonego papieru ryżowego, które delikatnie pękają pod zębami. Uzupełnione są o jędrne, soczyste krewetki w azjatyckim sosie. Do tego kremowe awokado, które rozpływa się w ustach, i chrupiący, świeży ogórek, dodający orzeźwiającej nuty. Na widok takiej prostej przystawki od razu można poczuć napływającą do ust ślinkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin
Krewetki z awokado na prażynce
Ta przystawka to pyszny zamiennik dla klasycznych kanapeczek czy koreczków. W roli spodu są tutaj kawałki papieru ryżowego. Po wrzuceniu ich na gorący olej zamieniają się w chrupiącą prażynkę. Sałatka z gotowanych krewetek, awokado i ogórka połączona jest prostym sosem w azjatyckim stylu. Delikatna ostrość srirachy miesza się z umami sosu sojowego i kremowym majonezem
To idealna przekąska na imprezę lub oryginalny pomysł na kolację. Tacos z papieru ryżowego z krewetkami to prawdziwa uczta dla zmysłów, która z pewnością zachwyci twoich gości. Zdecydowanie zasługuje na domową gwiazdkę Michelin.
Składniki:
- 1 papier ryżowy,
- pół zielonego ogórka szklarniowego,
- 150 g ugotowanych i obranych z pancerzy krewetek,
- pół awokado,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka sosu sriracha,
- sok z połowy limonki.
Dodatki:
- sezam,
- awokado,
- papryczka chili.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Papier ryżowy pokrój w mniejsze trójkąt. Najłatwiej zrobić to przy pomocy nożyczek. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj chwilę, aż powstanie biała, chrupiąca prażynka.
Krok 2. Ogórka, ugotowane krewetki oraz awokado pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
Krok 3. Dodaj majonez, sos sojowy, sos sriracha i dokładnie wymieszaj. Ilość sosu sriracha możesz dopasować do swoich preferencji ostrości. Klasyczny majonez możesz też zastąpić tym w wersji light.
Krok 4. Tak przygotowaną mieszankę wyłóż na chrupiące prażynki z papieru ryżowego i ułóż kawałki awokado. Skropl sokiem z limonki, dorzuć plasterki papryczki chili (opcjonalnie) i posyp całość sezamem. Smacznego!