Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Chrupiące tortille wypełnione aromatycznym farszem to klasyk kuchni tex-mex. Najczęściej w środku pojawia się szarpana wieprzowina lub kurczak, ale w tym przepisie sięgamy po inny produkt.

Tacos z szarpanymi boczniakamiTacos z szarpanymi boczniakami
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Kiedy znudzą ci się zwykłe kotlety i zawijana tortilla z kurczakiem, postaw na tacosy. Chrupiące kukurydziane placki wypełniliśmy tym razem szarpanymi boczniakami. Świetnie zastąpią mięso, a ich miękka struktura sprawi, że niejeden mięsożerca da się nabrać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego

Tacos z szarpanymi boczniakami

Pulled pork czyli szarpana wieprzowina cieszy się ogromną popularnością, ale po piętach depczą jej grzyb. Boczniaki, dzięki swojej strukturze i zdolności do absorbowania smaków stają się świetnym zamiennikiem dla mięsa.

Całość uzupełnia zaskakujący sos z awokado i korniszonów i pachnąca przyprawami czerwona cebula. W całej kuchni unosi się tak piękny zapach, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia, nawet jeśli na co dzień preferuje wieprzowinę.

Najlepiej sprawdzą się tutaj chrupiące tortille kukurydziane, ale jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, możesz sięgnąć po pszenne. Podpiecz je wcześniej w piekarniku, wyginając w charakterystyczny kształt tacosów. Dobrze jest wybrać mniejsze placki lub wyciąć koła w dużych. Resztki możesz podsmażyć i wykorzystać później do zupy zamiast grzanek.

Składniki:

Sos z awokado:

  • pół awokado,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 małe korniszony,
  • 1 garść świeżej kolendry,
  • sok z połowy limonki,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki soli.

Podsmażona czerwona cebula:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • pół łyżeczki płatków chili,
  • 3 małe czerwone cebule,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 3 łyżki syropu z agawy lub miodu,
  • 2 łyżki octu balsamicznego.

Szarpane boczniaki:

  • 300 g boczniaków,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.

Dodatki:

  • 4 muszle do tacos,
  • 1 pomidor,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Awokado wydrąż i przełóż do miski. Dodaj obrany czosnek, korniszony, kolendrę, sok z limonki oraz oliwę. Zblenduj na gładki sos i dopraw do smaku solą.

Sos z awokado
Sos z awokado © Pyszności

Krok 2. Przejdź do przygotowania cebuli. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć płatki chilli oraz nasiona kolendry. Dodaj posiekaną w pióra cebulę i dopraw ją solą i pieprzem. Przesmaż chwilę, dolej syrop z agawy, ocet balsamiczny i smaż chwilę. Syrop z agawy możesz zastąpić miodem.

Karmelizowana cebulka
Karmelizowana cebulka © Pyszności

Krok 3. Boczniaki poszarp na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.

Szarpane boczniaki
Szarpane boczniaki © Pyszności

Krok 4. W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć posiekany czosnek i przesmaż chwilę. Dodaj szarpane boczniaki, sos sojowy, koncentrat, musztardę i smaż przez chwilę, by grzyby przeszły smakiem.

Szarpane boczniaki w sosie
Szarpane boczniaki w sosie © Pyszności

Krok 5. Muszle wypełnij karmelizowaną cebulą, sosem z awokado i boczniakami. Dorzuć pokrojonego w kostkę pomidora oraz świeżą kolendrę. Smacznego!

Tacos z szarpanymi boczniakami
Tacos z szarpanymi boczniakami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej