Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego
Chrupiące tortille wypełnione aromatycznym farszem to klasyk kuchni tex-mex. Najczęściej w środku pojawia się szarpana wieprzowina lub kurczak, ale w tym przepisie sięgamy po inny produkt.
Kiedy znudzą ci się zwykłe kotlety i zawijana tortilla z kurczakiem, postaw na tacosy. Chrupiące kukurydziane placki wypełniliśmy tym razem szarpanymi boczniakami. Świetnie zastąpią mięso, a ich miękka struktura sprawi, że niejeden mięsożerca da się nabrać.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie kurczak i nie wieprzowina. Te tacosy skrywają coś jeszcze lepszego
Tacos z szarpanymi boczniakami
Pulled pork czyli szarpana wieprzowina cieszy się ogromną popularnością, ale po piętach depczą jej grzyb. Boczniaki, dzięki swojej strukturze i zdolności do absorbowania smaków stają się świetnym zamiennikiem dla mięsa.
Całość uzupełnia zaskakujący sos z awokado i korniszonów i pachnąca przyprawami czerwona cebula. W całej kuchni unosi się tak piękny zapach, że nikogo nie trzeba zachęcać do jedzenia, nawet jeśli na co dzień preferuje wieprzowinę.
Najlepiej sprawdzą się tutaj chrupiące tortille kukurydziane, ale jeśli nie znajdziesz ich w sklepie, możesz sięgnąć po pszenne. Podpiecz je wcześniej w piekarniku, wyginając w charakterystyczny kształt tacosów. Dobrze jest wybrać mniejsze placki lub wyciąć koła w dużych. Resztki możesz podsmażyć i wykorzystać później do zupy zamiast grzanek.
Składniki:
Sos z awokado:
- pół awokado,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 małe korniszony,
- 1 garść świeżej kolendry,
- sok z połowy limonki,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli.
Podsmażona czerwona cebula:
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka nasion kolendry,
- pół łyżeczki płatków chili,
- 3 małe czerwone cebule,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 3 łyżki syropu z agawy lub miodu,
- 2 łyżki octu balsamicznego.
Szarpane boczniaki:
- 300 g boczniaków,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/4 szklanki sosu sojowego,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Dodatki:
- 4 muszle do tacos,
- 1 pomidor,
- świeża kolendra.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Awokado wydrąż i przełóż do miski. Dodaj obrany czosnek, korniszony, kolendrę, sok z limonki oraz oliwę. Zblenduj na gładki sos i dopraw do smaku solą.
Krok 2. Przejdź do przygotowania cebuli. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć płatki chilli oraz nasiona kolendry. Dodaj posiekaną w pióra cebulę i dopraw ją solą i pieprzem. Przesmaż chwilę, dolej syrop z agawy, ocet balsamiczny i smaż chwilę. Syrop z agawy możesz zastąpić miodem.
Krok 3. Boczniaki poszarp na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców.
Krok 4. W garnku rozgrzej olej i wrzuć posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć posiekany czosnek i przesmaż chwilę. Dodaj szarpane boczniaki, sos sojowy, koncentrat, musztardę i smaż przez chwilę, by grzyby przeszły smakiem.
Krok 5. Muszle wypełnij karmelizowaną cebulą, sosem z awokado i boczniakami. Dorzuć pokrojonego w kostkę pomidora oraz świeżą kolendrę. Smacznego!