WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Twarde awokado? Ten trik sprawi, że będzie miękkie jak masło

Zdarzyło ci się kupić twarde awokado, które nie nadaje się od razu do spożycia? Nie musisz rezygnować z planów kulinarnych! Istnieje prosty i szybki sposób, aby przyspieszyć dojrzewanie tego egzotycznego owocu. Dzięki kilku trikom, nawet niedojrzałe awokado stanie się miękkie i kremowe w zaledwie kilka minut.

Twarde awokado? Ten trik sprawi, że będzie miękkie jak masłoTwarde awokado? Ten trik sprawi, że będzie miękkie jak masło
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | '''
Marcin Michałowski

Awokado to niezwykle popularny owoc, który na stałe zagościł na naszych stołach, dzięki swoim zdrowotnym właściwościom i kremowej konsystencji. Często jednak zdarza się, że to, co kupujemy w sklepie, nie jest od razu gotowe do spożycia. Twarde awokado może być frustrujące, zwłaszcza jeśli planujemy je zjeść tego samego dnia. Na szczęście istnieją sprawdzone sposoby, które pozwalają szybko i skutecznie przyspieszyć jego dojrzewanie. Dzięki prostym trikom, awokado stanie się miękkie i kremowe w krótkim czasie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z ciasta francuskiego z kremem. Na sam widok cieknie ślinka

Jak rozpoznać dojrzałe awokado?

Zanim przejdziemy do sposobów na zmiękczenie twardego awokado, warto wiedzieć, jak rozpoznać dojrzały owoc, aby uniknąć kupowania tych, które wymagają długiego dojrzewania. Idealne awokado powinno być lekko miękkie, ale jednocześnie sprężyste pod delikatnym naciskiem palca. Nie chodzi o to, by mocno ściskać każdy owoc w sklepie, ale subtelnie sprawdzić jego konsystencję. Jeśli owoc jest twardy jak kamień, będzie potrzebował jeszcze kilku dni na dojrzewanie.

Warto również zwrócić uwagę na kolor skóry. Dojrzałe awokado może mieć różne odcienie, w zależności od odmiany – od soczyście zielonego po ciemnofioletowy wpadający w brąz. Istotnym wskaźnikiem jest także miejsce, z którego wyrastała szypułka. Jeśli jest ono zielone, oznacza to, że owoc jeszcze nie jest gotowy do jedzenia. Natomiast żółty kolor sugeruje, że awokado jest już dojrzałe i gotowe do spożycia.

Szybki sposób na twarde awokado

Jeśli nie masz czasu czekać, aż awokado dojrzeje samoistnie, skorzystaj z tej metody:

  • Owiń w folię aluminiową: Całe awokado szczelnie owiń folią aluminiową.
  • Rozgrzej piekarnik: Ustaw temperaturę na około 90-100 stopni Celsjusza.
  • Piecz: Włóż zawinięte awokado do piekarnika na 15-20 minut (dla bardzo twardych owoców czas może być nieco dłuższy).
  • Ostudź: Wyjmij awokado z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po tym czasie będzie miękkie i gotowe do użycia.

Dlaczego ta metoda działa? Folia aluminiowa zatrzymuje ciepło, przyspieszając proces dojrzewania. Dzięki temu w krótkim czasie możesz cieszyć się kremowym miąższem awokado.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser