Miesiącami zalegało w sklepowych lodówkach, teraz znika jak ciepłe bułeczki

Jeszcze niedawno w każdej domowej zamrażarce można było znaleźć 1 czy 2 rolki ciasta francuskiego. Dzisiaj obok tego znanego wszystkim produktu do szybkich wypieków na słodko i wytrawnie w dobrym tonie jest zapas ciasta filo. Polacy masowo wykupują je ze sklepów. Czy z każdego powstanie czekolada dubajska?

Sprawdzi się nie tylko na domową czekoladę dubajskąSprawdzi się nie tylko na domową czekoladę dubajską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jednym z kluczowych składników viralowej czekolady jest ciasto kataifi, które nadaje jej charakterystycznej chrupiącej struktury. Składa się ono z bardzo cienkich włókien, przypominających "anielskie włosy". Chociaż proces powstawania kataifi różni się od receptury na ciasto filo, okazuje się, że łudząco podobny efekt można osiągnąć wykorzystując ten bardziej dostępny produkt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak zrobić czekoladę dubajską z ciasta filo?

Jeszcze niedawno mało kto słyszał o czekoladzie dubajskiej, dziś jest symbolem luksusu. Kiedy pojawia się na półkach w sklepach, cała dostawa znika w kilkanaście minut. Serwisy kulinarne wyciągają pomocną rękę, podpowiadając, jak w domowych warunkach odtworzyć przepis na dubajską rozkosz. Jednym ze sposobów jest wykorzystanie ciasta filo – o wiele bardziej dostępnego od egzotycznego kataifi.

Do zrobienia domowej czekolady dubajskiej, obok ciasta filo, potrzebujesz także: wysokiej jakości czekolady deserowej i kremu pistacjowego. Niektórzy w składnikach wymieniają także wodę różaną. Aby uzyskać nadzienie do czekolady o charakterystycznej strukturze, należy pokroić ciasto filo na ultra cienkie paski, a następnie usmażyć je do chrupkości na maśle. Tak przygotowanie nitki wymieszaj z kremem pistacjowym i nałóż na tężejącą czekoladę wyłożoną na silikonową formę. Zielone nadzienie przykryj drugą warstwą płynnej czekolady. Opcjonalnie posyp jadalnym złotym pyłem.

Inne desery z wykorzystaniem cienkich płatów

Ciasto filo jest wykorzystywane w różnych kuchniach świata. W Grecji to niezastąpiony składnik wytrawnej przekąski o nazwie spanakopita. W tym przypadku chrupiące warstwowe ciasto jest wypełnione farszem ze szpinaku i sera. Na Bliskim Wschodzie filo służy do przygotowania baklawy — słodkiego deseru z orzechami i miodem. Również w krajach bałkańskich ciasto filo jest podstawą dla wielu potraw i przekąsek, takich jak burek – placek w kształcie ślimaka nadziewany mięsem, serem lub warzywami. W Austrii i na Węgrzech dużą popularnością cieszy się strudel z nadzieniem z sera białego lub jabłkowym.

Przepis na ciasto filo

Popularność czekolady dubajskiej z dnia na dzień rośnie, a ciasto filo znika ze sklepowych półek równie szybko jak luksusowa słodycz. Dobrze więc wiedzieć, jak przygotować ten dodatek w domu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typu 450,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce połącz mąkę z oliwą i solą.
  2. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, wyrabiając ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  3. Podziel ciasto na kilka kulek. Przykryj miską i pozostaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
  4. Każdą kulkę rozwałkowuj na bardzo cienki arkusz. Płaty powinny być niemal przezroczyste.
  5. Tak przygotowane ciasto używaj od razu lub zamrażaj w warstwach, oddzielając je papierem do pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie