Makłowicz zajada się tym węgierskim deserem. Serowy farsz to poezja

Popularny również w Austrii i Grecji strudel, na Węgrzech przygotowywany jest z pysznym twarogowym nadzieniem. Zgodnie z polskim zwyczajem do środka możesz dodać rodzynki, jak zachęca Robert Makłowicz. Nasączone rumem nadają deserowi wyjątkowych nut. Sekretem tego wypieku jest specjalne warstwowe ciasto i 2 rodzaje twarogu.

Strudel z przepisu Makłowicza najlepiej smakuje jeszcze ciepłyStrudel z przepisu Makłowicza najlepiej smakuje jeszcze ciepły
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Anna Galuhn

Aby przygotować węgierski strudel, potrzebujesz bardzo cienkiego ciasta filo. Znajdziesz je w marketach w lodówkach, często obok ciasta francuskiego. W opakowaniu zamkniętych jest 6-8 płatów lub bardzo długi rulon przełożony pergaminem i folią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croissanty z papieru ryżowego. Ekspresowy deser, który zrobisz na ostatnią chwilę

Jak przygotować ciasto filo na węgierski strudel?

Ciasto na strudel wyjmij wcześniej z zamrażalnika lub lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. W tym czasie namocz bułkę do farszu twarogowego i zalej rodzynki rumem. By przygotować strudel z serem białym, trzeba ułożyć kilka warstw ciasta jedna na drugiej (tyle, ile jest w opakowaniu). Jeśli twoje ciasto filo nie jest podzielone na płaty, złóż je w 7-8 warstw o wielkości dużej blachy. Każdą warstwę posmaruj roztopionym masłem. 

Uważaj, ciasto jest bardzo delikatne, więc przy przekładaniu może się porwać. Jednak nie zważaj na małe pęknięcia. Przy kilku warstwach ciasta niewielkie dziurki nie stanowią problemu, ciasto na pewno zatrzyma słodkie nadzienie w środku. Jeśli po zawinięciu w rulon martwi cię wypływający serek, Robert Makłowicz uspokaja, że farsz podczas pieczenia się scali i przestanie wypływać.

Przepis na túrós rétes lub po niemiecku Topfenstrudel

Węgierski strudel z serem białym zyskał ogromną popularność w wielu krajach europejskich. W Niemczech i Austrii występuje pod nazwą Topfenstrudel.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo (strudlowego),
  • 1 pszenna, najlepiej słodka bułka i mleko do jej namoczenia,
  • 400 g tłustego twarogu,
  • 100 g zmielonego, gładkiego twarogu,
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 150 g cukru,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią,
  • 100 g rodzynek namoczonych w rumie,
  • otarta skórka z połowy cytryny,
  • 6 jajek,
  • 50 g roztopionego masło do smarowania,
  • cukier puder do posypania.

Wykonanie:

  1. Ciasto filo wyjmij z zamrażalnika lub lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Rodzynki zalej rumem. Bułkę namocz w mleku, po czym odciśnij ją i przełóż do miski.
  2. Cytrynę wyparz i zetrzyj skórkę, dodaj do miski z bułką.
  3. Dodaj cukier z prawdziwą wanilią, 6 żółtek, masło w temperaturze pokojowej, twaróg w dwóch postaciach i śmietanę. Utrzyj mikserem na spójną masę.
  4. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier.
  5. Do masy twarogowej dodaj namoczone rodzynki (nie wlewaj pozostałego rumu) i delikatnie wmieszaj ubitą pianę.
  6. Każdą warstwę ciasta filo przesmaruj roztopionym masłem (tych warstw może być nawet 8).
  7. Na ciasto nałóż twaróg – na prawie całej długości ciasta, ale tylko do ⅓ szerokości (masa będzie się trochę rozpływać). Pozostaw margines, aby ciasto się skleiło.
  8. Zawiń w rulon, przykrywając i owijając najpierw całą masę serową, a następnie zwijając jak naleśnik.
  9. Ostrożnie przełóż strudel łączeniem do dołu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć