Zamiast po ciasto francuskie, sięgam po inny składnik. W mig robię pyszne przekąski dla gości
Ciasto filo to niezwykle wszechstronny składnik, który zyskał popularność w kuchniach na całym świecie. Bez trudu znajdziemy je w polskich sklepach. Z ciasta filo możemy przygotować wiele pysznych przekąsek. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" poleca gniazdka ze szpinakowym farszem. Idealnie sprawdzą się na sylwestra.
Ciasto filo to cienkie, warstwowe ciasto, które jest podstawą wielu dań w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Jego nazwa pochodzi z greckiego słowa "filo", które oznacza liść, co doskonale oddaje jego delikatną, papierową strukturę. Jest znane z chrupkości i neutralnego smaku, co czyni je idealnym do zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań.
Zastosowanie ciasta filo
Ciasto filo jest wszechstronne i można je wykorzystać w różnorodny sposób. Jest popularnym składnikiem takich dań jak bułgarska banica, grecka spanakopita czy turecka baklawa. Oddaje rolę zarówno w daniach wytrawnych, otacza farsze z warzyw, serów czy mięsa, jak i w deserach, gdzie chrupiące blaty ciasta świetnie komponują się z kremami czy orzechami. Autorka bloga "Królestwo garów" poleca przepis na szpinakowe gniazdka z ciasta filo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem - przepis
Składniki:
- opakowanie ciasta filo,
- 800 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki masła,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- parmezan tarty – 12 łyżeczek,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj i osusz. Na patelni rozpuść masło, dodaj rozgnieciony czosnek, wrzuć szpinak, dopraw solą i gałką muszkatołową.
- Chwilę podduś, mieszając tak, aby liście szpinaku lekko "zwiędły". Metalową foremkę do muffinek wysmaruj oliwą.
- Płaty ciasta zwijaj w "gniazdka" i układaj w zagłębieniach foremek. W środek wkładaj szpinak.
- Całość posmaruj oliwą, posyp serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.