PrzepisPrzekąskiZamiast po ciasto francuskie, sięgam po inny składnik. W mig robię pyszne przekąski dla gości

Zamiast po ciasto francuskie, sięgam po inny składnik. W mig robię pyszne przekąski dla gości

Ciasto filo to niezwykle wszechstronny składnik, który zyskał popularność w kuchniach na całym świecie. Bez trudu znajdziemy je w polskich sklepach. Z ciasta filo możemy przygotować wiele pysznych przekąsek. Joanna, autorka bloga "Królestwo garów" poleca gniazdka ze szpinakowym farszem. Idealnie sprawdzą się na sylwestra.

Gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem
Gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem
Źródło zdjęć: © Królestwo garów
Katarzyna Gileta

Ciasto filo to cienkie, warstwowe ciasto, które jest podstawą wielu dań w kuchni śródziemnomorskiej i bałkańskiej. Jego nazwa pochodzi z greckiego słowa "filo", które oznacza liść, co doskonale oddaje jego delikatną, papierową strukturę. Jest znane z chrupkości i neutralnego smaku, co czyni je idealnym do zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań.

Zastosowanie ciasta filo

Ciasto filo jest wszechstronne i można je wykorzystać w różnorodny sposób. Jest popularnym składnikiem takich dań jak bułgarska banica, grecka spanakopita czy turecka baklawa. Oddaje rolę zarówno w daniach wytrawnych, otacza farsze z warzyw, serów czy mięsa, jak i w deserach, gdzie chrupiące blaty ciasta świetnie komponują się z kremami czy orzechami. Autorka bloga "Królestwo garów" poleca przepis na szpinakowe gniazdka z ciasta filo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gniazdka z ciasta filo ze szpinakiem - przepis

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo,
  • 800 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki masła,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • parmezan tarty – 12 łyżeczek,
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj i osusz. Na patelni rozpuść masło, dodaj rozgnieciony czosnek, wrzuć szpinak, dopraw solą i gałką muszkatołową.
  2. Chwilę podduś, mieszając tak, aby liście szpinaku lekko "zwiędły". Metalową foremkę do muffinek wysmaruj oliwą.
  3. Płaty ciasta zwijaj w "gniazdka" i układaj w zagłębieniach foremek. W środek wkładaj szpinak.
  4. Całość posmaruj oliwą, posyp serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
ciasto filoszpinaksylwester

Wybrane dla Ciebie