Ten płyn to nie tylko kosmetyk. Mało kto wie, że można go pić

Woda różana już w starożytności stosowana była jako "lek na wszystko". Dzisiaj kojarzymy ją głównie z kosmetykami czy perfumami, jednak wykazuje ona dużo szersze spektrum działania.

Woda różana Woda różana
Źródło zdjęć: © Canva | AndrisTkachenko

Woda różana od wieków jest wykorzystywana w kuchniach na całym świecie, szczególnie w regionie Bliskiego Wschodu. Jest to płyn otrzymywany przez destylację płatków róż z wodą, który zachowuje delikatny zapach i smak kwiatów. Wodę różaną zwykle kojarzymy z kosmetykami do twarzy czy włosów. Co ciekawe, produkt ten posiada szerokie zastosowanie kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta genialna sałatka owocowo-warzywna ma spore grono fanów. U ciebie będzie tak samo

Dlaczego warto spożywać wodę różaną?

Woda różana jest ceniona nie tylko za swój wyjątkowy aromat, ale także za liczne właściwości zdrowotne. Jest bogata w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, potencjalnie zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych. Ponadto woda różana ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, co może przynieść ulgę w stanach zapalnych skóry, takich jak trądzik czy egzema, a także w przypadku przeziębienia, anginy czy schorzeniach dziąseł.

Regularne spożywanie wody różanej może również przyczynić się do poprawy trawienia i łagodzenia problemów związanych z układem pokarmowym, takich jak bóle brzucha czy niestrawność. Dzięki swoim właściwościom relaksującym może także pomóc w redukcji stresu i poprawie nastroju. Zalecana jest także w przypadku przeziębienia, anginy czy schorzeniach dziąseł ze względu na swą aktywność antybakteryjną i przeciwzapalną. Róża wykazuje też delikatne działanie ochładzające, dobrze się wiec sprawdzi w formie napoju podczas upałów.

Woda różana to produkt uboczny produkcji olejku różanego
Woda różana to produkt uboczny produkcji olejku różanego © Canva | Liliia Kondratenko

Jak przygotować wodę różaną w domu?

Nie spożywajmy wody różanej przeznaczonej do pielęgnacji ciała, gdyż jak kosmetyk może zawierać substancje, które nie nadają się do spożycia. Skład produktu powinien wskazywać wyłącznie na obecność wody i płatków róż. Tym właśnie charakteryzuje się prawdziwa woda różana. Chcąc przygotować ją w domu, należy wiedzieć, że najlepiej nadadzą się do tego gatunki róży pachnącej, a najlepszymi będą: róża damasceńska, róża stulistna i róża francuska. Małgorzata Kalemba-Drożdż w książce "Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa" proponuje trzy sposoby przygotowania wody różanej.

  1. Płatki róży (50 g, dobrze jest wcześniej pozbawić je białych końcówek) należy zalać zimną wodą (250 ml), dodać sok z cytryny (zmiękcza wodę, w której wszystko łatwiej się rozpuszcza) i szczelnie zamknąć. Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej.
  2. Płatki róży należy zalać lekko ciepłą wodą, dodać sok z cytryny i szczelnie zamknąć. Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić na 1 dzień w temperaturze pokojowej.
  3. Płatki róży należy zalać gorącą wodą, szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia oraz dodać sok z cytryny.

Tak przygotowaną wodę różaną przelej do czystego, szczelnego słoika lub butelki. Przechowywana w lodówce powinna zachować świeżość ok. 10 dni. Woda różana jest wszechstronnym składnikiem, który może wzbogacić smak wielu potraw. Można ją dodać do ciast i ciasteczek, nadając im subtelny kwiatowy aromat. Jest również doskonałym dodatkiem do napojów, takich jak lemoniady czy koktajle, a także do dań głównych, szczególnie tych o słodko-pikantnym profilu smakowym.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione