Ten płyn to nie tylko kosmetyk. Mało kto wie, że można go pić

Woda różana już w starożytności stosowana była jako "lek na wszystko". Dzisiaj kojarzymy ją głównie z kosmetykami czy perfumami, jednak wykazuje ona dużo szersze spektrum działania.

Woda różana
Woda różana
Źródło zdjęć: © Canva | AndrisTkachenko

12.06.2024 | aktual.: 12.06.2024 17:49

Woda różana od wieków jest wykorzystywana w kuchniach na całym świecie, szczególnie w regionie Bliskiego Wschodu. Jest to płyn otrzymywany przez destylację płatków róż z wodą, który zachowuje delikatny zapach i smak kwiatów. Wodę różaną zwykle kojarzymy z kosmetykami do twarzy czy włosów. Co ciekawe, produkt ten posiada szerokie zastosowanie kulinarne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto spożywać wodę różaną?

Woda różana jest ceniona nie tylko za swój wyjątkowy aromat, ale także za liczne właściwości zdrowotne. Jest bogata w antyoksydanty, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie, potencjalnie zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych. Ponadto woda różana ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, co może przynieść ulgę w stanach zapalnych skóry, takich jak trądzik czy egzema, a także w przypadku przeziębienia, anginy czy schorzeniach dziąseł.

Regularne spożywanie wody różanej może również przyczynić się do poprawy trawienia i łagodzenia problemów związanych z układem pokarmowym, takich jak bóle brzucha czy niestrawność. Dzięki swoim właściwościom relaksującym może także pomóc w redukcji stresu i poprawie nastroju. Zalecana jest także w przypadku przeziębienia, anginy czy schorzeniach dziąseł ze względu na swą aktywność antybakteryjną i przeciwzapalną. Róża wykazuje też delikatne działanie ochładzające, dobrze się wiec sprawdzi w formie napoju podczas upałów.

Woda różana to produkt uboczny produkcji olejku różanego
Woda różana to produkt uboczny produkcji olejku różanego © Canva | Liliia Kondratenko

Jak przygotować wodę różaną w domu?

Nie spożywajmy wody różanej przeznaczonej do pielęgnacji ciała, gdyż jak kosmetyk może zawierać substancje, które nie nadają się do spożycia. Skład produktu powinien wskazywać wyłącznie na obecność wody i płatków róż. Tym właśnie charakteryzuje się prawdziwa woda różana. Chcąc przygotować ją w domu, należy wiedzieć, że najlepiej nadadzą się do tego gatunki róży pachnącej, a najlepszymi będą: róża damasceńska, róża stulistna i róża francuska. Małgorzata Kalemba-Drożdż w książce "Różane przepisy. Płatki, listki i owoce w kuchni i domowym spa" proponuje trzy sposoby przygotowania wody różanej.

  1. Płatki róży (50 g, dobrze jest wcześniej pozbawić je białych końcówek) należy zalać zimną wodą (250 ml), dodać sok z cytryny (zmiękcza wodę, w której wszystko łatwiej się rozpuszcza) i szczelnie zamknąć. Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić na 3 dni w temperaturze pokojowej.
  2. Płatki róży należy zalać lekko ciepłą wodą, dodać sok z cytryny i szczelnie zamknąć. Tak przygotowaną mieszankę należy odstawić na 1 dzień w temperaturze pokojowej.
  3. Płatki róży należy zalać gorącą wodą, szczelnie zamknąć i odstawić do wystudzenia oraz dodać sok z cytryny.

Tak przygotowaną wodę różaną przelej do czystego, szczelnego słoika lub butelki. Przechowywana w lodówce powinna zachować świeżość ok. 10 dni. Woda różana jest wszechstronnym składnikiem, który może wzbogacić smak wielu potraw. Można ją dodać do ciast i ciasteczek, nadając im subtelny kwiatowy aromat. Jest również doskonałym dodatkiem do napojów, takich jak lemoniady czy koktajle, a także do dań głównych, szczególnie tych o słodko-pikantnym profilu smakowym.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
woda różanaróżanapoje chłodzące
Wybrane dla Ciebie