Babcia zrywała w ogródku i ucierała w makutrze. Najlepsza do pączków

Konfitura z płatków róży powinna stanowić wyposażenie każdej spiżarni. Jest idealna do zimowej herbatki, jesiennych ciasteczek oraz tłustoczwartkowych pączków. Minusem tych szalenie aromatycznych przetworów jest to, że szybko znikają i mogą nie doczekać ani jesieni, ani karnawału.

Konfitura z róży Konfitura z róży
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Konfitura z płatków róży najlepiej smakuje w połączeniu z wyrośniętymi i tłustymi pączkami, jednak nie ma gwarancji, że ta pyszność wytrzyma tak długo. Najpewniej zniknie ze słoików jeszcze przed zimą. Tak przynajmniej było w moim rodzinnym domu. Moja babcia przesiadywana z makutrą między nogami i ucierała najlepsze konfitury. Ślad po nich ginął w kilka tygodni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Ucierana konfitura. Bez makutry się nie obejdzie

Konfiturę z płatków róży najlepiej przygotować w makutrze. To sposób, który pozwoli nam wydobyć maksimum smaku i aromatu z płatków róży, nie niszcząc przy tym jej zdrowotnych walorów. Zanim jednak usiądziesz do żmudnego ucierania, zorientuj się, po jakie płatki róż warto sięgać.

Generalnie róże nie są trujące, niemniej nie oznacza to, że na dżem przerobić można cały ogródek. Nie każda róża posiada wartości kulinarne, smak oraz zapach, za które cenimy domowej roboty przetwory. Jeśli chcesz więc zachwycić wspaniałą konfiturą, sięgnij po płatki róży dzikiej, róży pomarszczonej, róży francuskiej (galicyjskiej), róży damasceńskiej bądź róży stulistnej. Płatki róż możesz pozyskiwać prosto z natury. Ważne, by kwiaty były oddalone od źródeł zanieczyszczenia, ponieważ, co szalenie istotne, na konfitury nadają się wyłącznie płatki róż niepryskanych.

Do konfitury nadają się płatki niepryskanych kwiatów
Do konfitury nadają się płatki niepryskanych kwiatów © Pixabay

Konfitura z płatków róży. Przepis

Składniki (2 słoiczki po 150 ml):

  • 300 g płatków róży,
  • 500 g drobnego cukru kryształu,
  • 20 ml soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Płatki róży umyj i osusz oraz pozbądź się białych ogonków (w przeciwnym razie konfitura będzie lekko gorzka).
  2. Całość ucieraj, dodając stopniowo płatki i cukier. Gotowa konfitura będzie miała gładką konsystencję, kryształki cukru powinny zostać dokładnie roztarte.
  3. Pod koniec ucierania dodaj sok z cytryny.
  4. Gotową konfiturę
  5. Konfiturę różaną przełóż do wyparzonych, suchych słoiczków. Nie musisz jej pasteryzować - ze względu na dużą ilość cukru nie powinna się zepsuć.
  6. Konfiturę różaną przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (lodówce, piwnicy lub spiżarni).
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej