Zalecana przy problemach ze stawami i odpornością. Prawdziwa bomba witaminowa

Dzika róża do niedoceniany owoc, którego zdrowotne właściwości robią ogromne wrażenie. Znajdzie zastosowanie w kuchni, docenią ją osoby walcząca z przeziębieniem, czy też te, które chcą zadbać o odpowiednią cerę. Niepozorny, mały owoc skrywa w sobie naprawdę dużą dawkę witamin i minerałów.

Dzika róża- PysznościDzika róża- Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

O zdrowotnej mocy roślin wiemy nie od dziś. Chociaż dzika róża kojarzy się przede wszystkim z nadzieniem w pączkach, to ma o wiele więcej do zaoferowania. Warto udać się na spacer i poszukać owoców. Sezon na nie rozpoczyna się we wrześniu i potrwa aż do zimy. Sprawdzą się do przygotowania nalewki, dżemu, konfitury i soku. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wakacje żegnamy z przytupem. Mega kokosowe babeczki staną się hitem w każdym domu

Jak zbierać?

Owoce dzikiej róży najlepiej zbierać od września do października, kiedy są już w pełni dojrzałe, ale wciąż pozostają twarde. Owoce, które są przejrzałe lub dotknęły je pierwsze przymrozki, mają mniej witaminy C. Zrywaj ładnie wybarwione i jędrne okazy. Owoce powinny posiadać kolor w odcieniach pomarańczu lub czerwieni oraz gładką, napiętą skórkę.

Dzika róża- Pyszności
Dzika róża- Pyszności © Licencjodawca

Czy dzika róża jest zdrowa?

Owoce dzikiej róży to bogate źródło witamin, minerałów i składników odżywczych. Są one szczególnie bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga we wzmocnieniu odporności organizmu. Zawierają również witaminę A, witaminę E, witaminę K oraz różne minerały, takie jak potas, magnez, wapń i żelazo. Dodatkowo, owoce dzikiej róży mogą pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi oraz wpływać pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy.

Owoce dzikiej róży wspomagają pracę wątroby i układu pokarmowego. Co więcej, owoce dzikiej róży są polecane szczególnie osobom cierpiącym na niedokrwistość. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C pomagają one zwiększyć przyswajalność żelaza niehemowego, czyli żelaza występującego w produktach roślinnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej