Wystarczą trzy składniki i lody bez cukru gotowe. Dzieci będą się zajadać
Kochają je dzieci, przepadają za nimi dorośli. Lody to jeden z najchętniej wybieranych latem deserów. Nie muszą być jednak niezdrowe - wystarczy pominąć dodatek cukru, aby stworzyć pyszne lody owocowe, jakich nie powstydziłaby się nawet dobra lodziarnia.
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 11:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Od wyboru lodów może boleć głowa - w rożku, na patyku, w pudełku, owocowe, śmietankowe, czekoladowe. W tym szaleństwie łatwo się jednak zagubić i wybrać produkt, którego skład pozostawia wiele do życzenia. Dobrych nawyków żywieniowych warto uczyć już najmłodszych. Wspaniałą okazją do tego jest własnoręczne przygotowanie lodów w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe lody truskawkowe z trzech składników
Nie potrzeba wiele, by wyczarować pyszny deser lodowy. W szczególności teraz gdy soczyste truskawki kuszą zapachem i smakiem. Dodawanie do nich cukru jest zbędne, w szczególności, gdy do masy trafia także mrożony banan. Dodaje słodkości i kremowej konsystencji lodom. Do tego trochę mleka i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
Jeśli masa wciąż jest za mało słodka dla ciebie, możesz wzbogacić ją odrobiną erytrytolu lub ksylitolu. Polecam jednak pozostać na samych owocach. Jeśli są dojrzałe, to i lody będą odpowiednio słodkie. Krowie mleko można zastąpić napojem roślinnym. Im dojrzalsze banany wykorzystasz, tym słodsze lody otrzymasz. Owocowe lody świetnie sprawdzą się na deser - skuszą się na nie zarówno najmłodsi, jak i najstarsi domownicy.
W przepisie możesz sięgnąć zarówno po świeże, jak i zamrożone już owoce. W przypadku tych drugich lody będą gotowe do jedzenia od razu po zblendowaniu.
Składniki:
- 100 g mrożonych truskawek,
- 90 g mrożonego banana,
- 100 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieść w naczyniu blendera.
- Połącz na jednolitą, gładką masę i przełóż do miski.
Ekspresowe lody są już gotowe. Jeśli robisz je ze świeżych owoców, włóż do zamrażarki i uzbrój się w odrobinę cierpliwości. Dobrym sposobem jest przygotowanie woreczków strunowych i włożenie do nich odliczoną ilość owoców. Dzięki temu mieszankę do lodów będziesz mieć zawsze pod ręką. Smacznego!