PoradyPolacy przez cały sezon popełniają karygodny błąd. Cenny produkt ląduje w koszu

Polacy przez cały sezon popełniają karygodny błąd. Cenny produkt ląduje w koszu

Kto się przekona do takiego jedzenia truskawek?
Kto się przekona do takiego jedzenia truskawek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.05.2024 16:09, aktual.: 29.05.2024 19:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiem, że nikogo nie będzie łatwo do tego przekonać. Zawsze przed zjedzeniem truskawki odruchowo odrywamy szypułkę. A gdyby tak tego nie robić? A jeśli już oderwiemy szypułkę to przygotować z nich napar. Sprawdź, ile takie działania mogą przynieść korzyści dla zdrowia. Są też oczywiście zgodne z zasadą zero waste.

O tym, że truskawki są bardzo zdrowe i zalicza się je do superfoods, doskonale wiemy. W sezonie możemy jeść je od rana do wieczora, bo są bogate w witaminę C i mają świetny wpływ na układ pokarmowy. Jednak zanim trafią na talerz czy do niezliczonych potraw, do których można je dodawać, skrupulatnie pozbywamy się szypułek. Czy słusznie?

Ważne listki

O szypułkach pisaliśmy już w tym sezonie na truskawki. Podkreślaliśmy, jak duże znaczenie ma zwracanie uwagę na te zielone listki podczas zakupu owoców. Gdy są intensywnie zielone, jędrne to znaczy, że truskawki są świeże. Jednak coraz więcej wskazuje na to, że powinniśmy traktować owoce i listki jako nierozerwalną całość. Cenne są bowiem truskawki, ale i niepozorna szypułka ma wiele zalet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naturalne wsparcie

Na szypułki ostatnio zwróciła uwagę Iwona Łapińska, która prowadzi bloga oraz konto na Instagramie "Pani Eteryczna". Bliskie są jej zioła i naturalne wspieranie zdrowia. Nic dziwnego, że zwróciła też uwagę na szypułki. Jej wpis o tych zielonych listkach zdobył ponad 3 tysiące polubień.   

"Szypułki truskawek są jadalne, w dodatku bardzo zdrowe. Usuwając je z owocu, pozbywasz się znacznej części witamin, minerałów i związków. Szypułki są bogate w witaminę C, kwas foliowy i flawonoidy, dzięki czemu działają antyoksydacyjnie, czyli powodują, że wolniej się starzejemy. W szypułkach jest też wapń, który wzmacnia kości oraz żelazo, które wspiera funkcjonowanie układu krążenia i wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek" - pisze blogerka.

Dodała też, że szypułki i liście truskawek zawierają kwas kawowy o działaniu przeciwzapalnym i moczopędnym, dzięki czemu łagodzą stany zapalne i ułatwiają odprowadzanie nadmiaru wody z organizmu. Poleca je na artretyzm i bóle stawów. Co o tym sądzicie? Czy zacznie jeść truskawki z szypułkami?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także