Polacy przez cały sezon popełniają karygodny błąd. Cenny produkt ląduje w koszu

Wiem, że nikogo nie będzie łatwo do tego przekonać. Zawsze przed zjedzeniem truskawki odruchowo odrywamy szypułkę. A gdyby tak tego nie robić? A jeśli już oderwiemy szypułkę to przygotować z nich napar. Sprawdź, ile takie działania mogą przynieść korzyści dla zdrowia. Są też oczywiście zgodne z zasadą zero waste.

Kto się przekona do takiego jedzenia truskawek? Kto się przekona do takiego jedzenia truskawek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

O tym, że truskawki są bardzo zdrowe i zalicza się je do superfoods, doskonale wiemy. W sezonie możemy jeść je od rana do wieczora, bo są bogate w witaminę C i mają świetny wpływ na układ pokarmowy. Jednak zanim trafią na talerz czy do niezliczonych potraw, do których można je dodawać, skrupulatnie pozbywamy się szypułek. Czy słusznie?

Ważne listki

O szypułkach pisaliśmy już w tym sezonie na truskawki. Podkreślaliśmy, jak duże znaczenie ma zwracanie uwagę na te zielone listki podczas zakupu owoców. Gdy są intensywnie zielone, jędrne to znaczy, że truskawki są świeże. Jednak coraz więcej wskazuje na to, że powinniśmy traktować owoce i listki jako nierozerwalną całość. Cenne są bowiem truskawki, ale i niepozorna szypułka ma wiele zalet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Naturalne wsparcie

Na szypułki ostatnio zwróciła uwagę Iwona Łapińska, która prowadzi bloga oraz konto na Instagramie "Pani Eteryczna". Bliskie są jej zioła i naturalne wspieranie zdrowia. Nic dziwnego, że zwróciła też uwagę na szypułki. Jej wpis o tych zielonych listkach zdobył ponad 3 tysiące polubień.   

"Szypułki truskawek są jadalne, w dodatku bardzo zdrowe. Usuwając je z owocu, pozbywasz się znacznej części witamin, minerałów i związków. Szypułki są bogate w witaminę C, kwas foliowy i flawonoidy, dzięki czemu działają antyoksydacyjnie, czyli powodują, że wolniej się starzejemy. W szypułkach jest też wapń, który wzmacnia kości oraz żelazo, które wspiera funkcjonowanie układu krążenia i wpływa na wytwarzanie czerwonych krwinek" - pisze blogerka.

Dodała też, że szypułki i liście truskawek zawierają kwas kawowy o działaniu przeciwzapalnym i moczopędnym, dzięki czemu łagodzą stany zapalne i ułatwiają odprowadzanie nadmiaru wody z organizmu. Poleca je na artretyzm i bóle stawów. Co o tym sądzicie? Czy zacznie jeść truskawki z szypułkami?

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟