Wiosną się nimi zajadamy na potęgę. Dietetyczka tłumaczy, jak naprawdę wpływają na organizm

Dyplomowana dietetyczka postanowiła podzielić się swoją wiedzą na temat korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia truskawek. Właśnie teraz, kiedy sezon na te pyszne owoce jagodowe jest w pełni, warto zastanowić się, co oprócz przyjemności smakowej, możemy zyskać, spożywając je regularnie.

Truskawki - czy na pewno są zdrowe? Dietetyczka komentujeTruskawki - czy na pewno są zdrowe? Dietetyczka komentuje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Studio13lights

Truskawki są powszechnie uważane za owoce niezwykle zdrowe, ale kluczowe jest to, skąd pochodzą. Ich źródło pochodzenia ma ogromne znaczenie, co potwierdza fakt, że truskawki od wielu lat są na czele listy owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami na świecie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć, klikając tutaj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Z tego powodu wielbiciele truskawek rzadko korzystają z owoców importowanych dostępnych przez cały rok, zamiast tego cierpliwie czekając na sezon zbiorów z polskich upraw. Na tyle dobrze znają te owoce, że potrafią na pierwszy rzut oka odróżnić polskie truskawki od tych importowanych. Gdy już je rozpoznają, mogą cieszyć się ich wyśmienitym smakiem i doskonałymi właściwościami prozdrowotnymi, które jakiś czas temu opisała na portalu bbcgoodfood.com dyplomowana dietetyczka Jo Lewin.

Z jakich powodów warto jeść truskawki?

Spożywanie truskawek z polskich upraw to doskonałe połączenie przyjemności ze zdrowiem. Nikogo nie trzeba przekonywać do ich wyjątkowego smaku, ale warto również zwrócić uwagę na ich zdrowotne właściwości. Dietetyczka Jo Lewin podzieliła zalety tych owoców na pięć kategorii. Oto one.

  1. Po pierwsze, truskawki wspierają funkcjonowanie serca. Zawierają bowiem antocyjanidyny, które zapobiegają stanom zapalnym i chorobom tego bardzo ważnego organu.
  2. Po drugie, regulują poziom cukru we krwi. Antocyjany, które występują w truskawkach, spowalniają trawienie glukozy i zmniejszają zużycie insuliny. Ten efekt jest jeszcze silniejszy, jeśli truskawki są częścią posiłku bogatego w węglowodany.
  3. Po trzecie, mogą potencjalnie leczyć skutki cukrzycy typu 2. Chociaż Jo Lewin przyznaje, że brakuje jeszcze obszerniejszych badań na ten temat, to wszystko wskazuje na to, że zawarte w truskawkach polifenole mogą pozytywnie wpływać na skutki chorobowe cukrzycy. Poza regulacją poziomu cukru we krwi mogą też kontrolować ciśnienie krwi.
  4. Po czwarte, chronią przed nowotworami. Połączenie zawartych w truskawkach polifenoli: kwasu elagowego i elagitaniny, mogą hamować wzrost komórek rakowych. Na razie jednak badania potwierdzające to działanie zostały przeprowadzone jedynie na zwierzętach.
  5. Po piąte wspierają kontrolowanie wagi. Dieta oparta na produktach o niskim indeksie glikemicznym (którym cechują się właśnie truskawki) jest nie tylko pomocna w kontrolowaniu wagi, ale również zmniejsza częstotliwość występowania chorób wynikających z otyłości.
Truskawki są zdrowe, o ile pochodzą z dobrego źródła
Truskawki są zdrowe, o ile pochodzą z dobrego źródła © Canva | Engin Akyurt

Wszystko wskazuje na to, że truskawki to jeden z tych przypadków, w których można łączyć to, co smaczne, z tym, co zdrowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę