Te lody wyglądają apetycznie, ale omijaj je szerokim łukiem. Jeden dodatek bardzo szkodzi

Nie wszystko złoto, co się świeci. To porzekadło znajduje wiele uzasadnienia w różnego rodzaju kulinariach — na przykład w lodach. Chociaż takie zimne gałki wyglądają na pyszne, to zawierają coś, czego z całą pewnością nie chcesz witać w progach swojego organizmu.

Te lody nie są zbyt zdrowe. Lepiej ich unikajTe lody nie są zbyt zdrowe. Lepiej ich unikaj
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | izzetugutmen

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych ruszyła w miasto, sprawdzić, jak prezentuje się jakość sprzedawanych w lokalach lodów. Pobrano próbki i dokonano laboratoryjnej analizy. Wnioski były przerażające. W 70 proc. zbadanych lodów odkryto jakiegoś rodzaju nieprawidłowości. Wśród nich często powtarzało się to, że sprzedawcy niesłusznie określali swoje lody "naturalnymi" lub nie informowali konsumentów o niektórych niezbyt mile widzianych dodatkach. Wśród nich znalazła się on — niebieski, błyszczący, wyglądający apetycznie i bezwzględnie niezdrowy — błękit brylantowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczne koktajle podane w 3 różnych wariantach na stałe zadomowią się w twoim menu

Lody z E133

Chociaż nie będziemy tu wypisywać konkretnych smaków lodów, które mogą zawierać błękit brylantowy, to na pewno sam wiesz, o które chodzi. Problem jest szczególnie poważny, bo na takie lody szczególnie chętnie decydują się dzieci. Cóż, na tym to właśnie polega: kuszący, jaskrawy niebieski odcień oddziałuje na zmysły nieświadomych konsumentów. A jak działa?

Błękit brylantowy, czyli E133, to dodatek, który może powodować takie następstwa jak nasilenie i wywoływanie reakcji alergicznych, pokrzywkę, napady astmatyczne, katar sienny, nadpobudliwość czy też problemy żołądkowe. Warto szczególnie mocno pokreślić ten ostatni aspekt. Błękit brylantowy nie powinien być spożywany przez żadne osoby ze schorzeniami układu pokarmowego. To naprawdę bardzo ważne!

Niebieskie lody to wynik dodawania niezdrowego dodatku
Niebieskie lody to wynik dodawania niezdrowego dodatku © Adobe Stock | exclusive-design

Inne niezdrowe dodatki w lodach

Warto pamiętać o tym, że jako konsumentom należy nam się wgląd do składu każdego kupowanego produktu. Również lodów. Jedno zerknięcie na etykietę może nas uchronić przed wpuszczaniem do organizmu takich "wspaniałości" jak właśnie błękit brylantowy. Ale nie tylko on. Przydatne okazuje się również zwrócenie uwagi na potencjalną obecność E124, czyli koszenili. Unikajmy także żółcieni pomarańczowej i tartrazyny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje