Skontrolowano jakość lodów w lokalach gastronomicznych. Wyniki są przerażające
W blisko 70 proc. skontrolowanych lokali sprzedających lody wykazano nieprawidłowości. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła wyniki swojego śledztwa, a my załamujemy ręce. Naprawdę jest aż tak źle?
09.05.2024 09:42
Nie od dziś wiadomo, że producenci żywności i sprzedawcy zrobią naprawdę dużo, by ograniczyć koszty produkcji, jednocześnie nie rezygnując z wysokich zysków. Taka metodologia zawsze odbija się na ostatnich jednostkach "łańcucha pokarmowego" - konsumentach. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych właśnie wykazała to na podstawie sprzedawanych nam lodów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lody z nieprawidłowościami
IJHARS skontrolowała 45 lokali sprzedających lody w całej Polsce. Z całą pewnością każdy domyślał się, że przeprowadzone przez inspekcję badania laboratoryjne nie będą w stu procentach pozytywne, ale chyba wszystkich nas smuci wieść, że nieprawidłowości nie dotyczyły tylko jednostek, lecz niemal 70 proc. ogółu. Szczęście w nieszczęściu, że większość uchybień była "techniczna". Jesteśmy jednak daleko od stwierdzenia, że ten fakt powinien nas cieszyć.
Co wykryła inspekcja?
Najczęściej powtarzające się zaniedbanie ze strony sprzedawców lodów dotyczyło znakowania składu. Lody typu "Organic Food" były takie tylko z nazwy (nie istniała żadna dokumentacja potwierdzająca rzekomą naturalność), a te "tradycyjne" zawierały składniki wysoko przetworzone. Ponadto produkty powodujące alergie nie były wyszczególnione, lody mleczne były w rzeczywistości tworzone z udziałem oleju kokosowego, a te "cytrynowe" zawierały jedynie aromaty. To zaledwie kilka przykładów wykazanych przez inspekcję nieprawidłowości. Łącznie tego typu "pomyłki" znalazły się w 169 z 274 sprawdzonych partii lodów.
Na tym tragizm całej sytuacji się nie skończył. 11,5 proc. partii lodów zostało zakwestionowane pod względem cech fizykochemicznych. W ich składzie znajdowała się m.in. niedeklarowana w składzie koszenila (czerwony barwnik o oznaczeniu E120, tworzony z wysuszonych i zmielonych owadów — czerwców kaktusowych) i błękit brylantowy.