Skontrolowano jakość lodów w lokalach gastronomicznych. Wyniki są przerażające

W blisko 70 proc. skontrolowanych lokali sprzedających lody wykazano nieprawidłowości. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła wyniki swojego śledztwa, a my załamujemy ręce. Naprawdę jest aż tak źle?

Sprzedawane w lokalach gastronomicznych lody zostały skontrolowaneSprzedawane w lokalach gastronomicznych lody zostały skontrolowane
Źródło zdjęć: © Canva | JESHOOTS

Nie od dziś wiadomo, że producenci żywności i sprzedawcy zrobią naprawdę dużo, by ograniczyć koszty produkcji, jednocześnie nie rezygnując z wysokich zysków. Taka metodologia zawsze odbija się na ostatnich jednostkach "łańcucha pokarmowego" - konsumentach. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych właśnie wykazała to na podstawie sprzedawanych nam lodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoskie plecionki stały się hitem w moim domu. Muszę je robić przynajmniej raz w tygodniu

Lody z nieprawidłowościami

IJHARS skontrolowała 45 lokali sprzedających lody w całej Polsce. Z całą pewnością każdy domyślał się, że przeprowadzone przez inspekcję badania laboratoryjne nie będą w stu procentach pozytywne, ale chyba wszystkich nas smuci wieść, że nieprawidłowości nie dotyczyły tylko jednostek, lecz niemal 70 proc. ogółu. Szczęście w nieszczęściu, że większość uchybień była "techniczna". Jesteśmy jednak daleko od stwierdzenia, że ten fakt powinien nas cieszyć.

Co wykryła inspekcja?

Najczęściej powtarzające się zaniedbanie ze strony sprzedawców lodów dotyczyło znakowania składu. Lody typu "Organic Food" były takie tylko z nazwy (nie istniała żadna dokumentacja potwierdzająca rzekomą naturalność), a te "tradycyjne" zawierały składniki wysoko przetworzone. Ponadto produkty powodujące alergie nie były wyszczególnione, lody mleczne były w rzeczywistości tworzone z udziałem oleju kokosowego, a te "cytrynowe" zawierały jedynie aromaty. To zaledwie kilka przykładów wykazanych przez inspekcję nieprawidłowości. Łącznie tego typu "pomyłki" znalazły się w 169 z 274 sprawdzonych partii lodów.

Lody nie były prawidłowo opisywane
Lody nie były prawidłowo opisywane © Canva | StockSnap

Na tym tragizm całej sytuacji się nie skończył. 11,5 proc. partii lodów zostało zakwestionowane pod względem cech fizykochemicznych. W ich składzie znajdowała się m.in. niedeklarowana w składzie koszenila (czerwony barwnik o oznaczeniu E120, tworzony z wysuszonych i zmielonych owadów — czerwców kaktusowych) i błękit brylantowy.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟