Skontrolowano jakość lodów w lokalach gastronomicznych. Wyniki są przerażające

W blisko 70 proc. skontrolowanych lokali sprzedających lody wykazano nieprawidłowości. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przedstawiła wyniki swojego śledztwa, a my załamujemy ręce. Naprawdę jest aż tak źle?

Sprzedawane w lokalach gastronomicznych lody zostały skontrolowaneSprzedawane w lokalach gastronomicznych lody zostały skontrolowane
Źródło zdjęć: © Canva | JESHOOTS

Nie od dziś wiadomo, że producenci żywności i sprzedawcy zrobią naprawdę dużo, by ograniczyć koszty produkcji, jednocześnie nie rezygnując z wysokich zysków. Taka metodologia zawsze odbija się na ostatnich jednostkach "łańcucha pokarmowego" - konsumentach. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych właśnie wykazała to na podstawie sprzedawanych nam lodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włoskie plecionki stały się hitem w moim domu. Muszę je robić przynajmniej raz w tygodniu

Lody z nieprawidłowościami

IJHARS skontrolowała 45 lokali sprzedających lody w całej Polsce. Z całą pewnością każdy domyślał się, że przeprowadzone przez inspekcję badania laboratoryjne nie będą w stu procentach pozytywne, ale chyba wszystkich nas smuci wieść, że nieprawidłowości nie dotyczyły tylko jednostek, lecz niemal 70 proc. ogółu. Szczęście w nieszczęściu, że większość uchybień była "techniczna". Jesteśmy jednak daleko od stwierdzenia, że ten fakt powinien nas cieszyć.

Co wykryła inspekcja?

Najczęściej powtarzające się zaniedbanie ze strony sprzedawców lodów dotyczyło znakowania składu. Lody typu "Organic Food" były takie tylko z nazwy (nie istniała żadna dokumentacja potwierdzająca rzekomą naturalność), a te "tradycyjne" zawierały składniki wysoko przetworzone. Ponadto produkty powodujące alergie nie były wyszczególnione, lody mleczne były w rzeczywistości tworzone z udziałem oleju kokosowego, a te "cytrynowe" zawierały jedynie aromaty. To zaledwie kilka przykładów wykazanych przez inspekcję nieprawidłowości. Łącznie tego typu "pomyłki" znalazły się w 169 z 274 sprawdzonych partii lodów.

Lody nie były prawidłowo opisywane
Lody nie były prawidłowo opisywane © Canva | StockSnap

Na tym tragizm całej sytuacji się nie skończył. 11,5 proc. partii lodów zostało zakwestionowane pod względem cech fizykochemicznych. W ich składzie znajdowała się m.in. niedeklarowana w składzie koszenila (czerwony barwnik o oznaczeniu E120, tworzony z wysuszonych i zmielonych owadów — czerwców kaktusowych) i błękit brylantowy.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo