Miksuję herbatniki z jajkami i mlekiem. W kwadrans mam bajeczny deser dla całej rodziny

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser, ale nie masz czasu na zbyt długie i pracochłonne działania w kuchni, to dzisiaj mam coś w sam raz dla ciebie. Przepis, który za moment tu pokażę, sprawdziłem na własnym podniebieniu. To naprawdę działa!

Deser z mleka, herbatników i jajek. Nic prostszego!Deser z mleka, herbatników i jajek. Nic prostszego!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot

Pewnie znasz ten stan, którym zarówno twój żołądek, jak i podniebienia wszystkich pozostałych członków rodziny, domagają się zjedzenia czegoś pysznego, a ty nie bardzo masz czas na długie pieczenie skomplikowanych ciast. Cóż, powiedzmy, że takie chwile to u mnie nic nowego i od zawsze musiałem borykać się z tego typu deficytem czasowym. Czy to jednak oznacza, że jedyne słodkości, jakich zaznam, to te, które kosztują krocie i znajdują się w pobliskiej cukierni? O nie, co to — to nie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Radzenie sobie z wymienionymi wyżej okolicznościami może przebiegać w bardzo przyjemny sposób. Deser z mleka i herbatników, na który przepis znajdziesz poniżej, przygotowuję w piętnaście minut, a resztę robi już za mnie piekarnik. Powiem szczerze, że lepszego przepisu na szybkie ciasto chyba jeszcze nie widziałem. Wypróbuj je osobiście i daj mi znać, czy odniosłeś to samo wrażenie!

Deser z mleka i herbatników

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • sos karmelowy (zobacz tutaj).

Sposób przygotowania:

Karmelowy deser robi się praktycznie sam
Karmelowy deser robi się praktycznie sam © Adobe Stock | Mayanin
  1. Herbatniki kruszę w dłoniach. Następnie wsypuję je do misy blendera. Dodaję jajka, wlewam mleko, wsypuję cukier. Dolewam jeszcze trochę soku z cytryny (lepiej z nim nie przesadzać) i ekstrakt waniliowy dla smaku.
  2. Całość miksuję. Powinna z tego powstać przyjemna, dość gładka i jednolita masa.
  3. Przygotowuję dwie formy do pieczenia, jedną większą, drugą mniejszą. Tę drugą owijam od zewnątrz folią aluminiową. Do środka wlewam trochę sosu karmelowego, a następnie także całą przygotowaną masę. Wyrównuję.
  4. Teraz mniejszą formę wstawiam w większą. Do środka większej wlewam też wodę — mniej więcej do połowy wysokości formy z masą.
  5. Piekę 50-60 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmuję, studzę, dodaję jeszcze trochę sosu karmelowego. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀