Miksuję herbatniki z jajkami i mlekiem. W kwadrans mam bajeczny deser dla całej rodziny
Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser, ale nie masz czasu na zbyt długie i pracochłonne działania w kuchni, to dzisiaj mam coś w sam raz dla ciebie. Przepis, który za moment tu pokażę, sprawdziłem na własnym podniebieniu. To naprawdę działa!
03.06.2024 | aktual.: 03.06.2024 10:17
Pewnie znasz ten stan, którym zarówno twój żołądek, jak i podniebienia wszystkich pozostałych członków rodziny, domagają się zjedzenia czegoś pysznego, a ty nie bardzo masz czas na długie pieczenie skomplikowanych ciast. Cóż, powiedzmy, że takie chwile to u mnie nic nowego i od zawsze musiałem borykać się z tego typu deficytem czasowym. Czy to jednak oznacza, że jedyne słodkości, jakich zaznam, to te, które kosztują krocie i znajdują się w pobliskiej cukierni? O nie, co to — to nie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Radzenie sobie z wymienionymi wyżej okolicznościami może przebiegać w bardzo przyjemny sposób. Deser z mleka i herbatników, na który przepis znajdziesz poniżej, przygotowuję w piętnaście minut, a resztę robi już za mnie piekarnik. Powiem szczerze, że lepszego przepisu na szybkie ciasto chyba jeszcze nie widziałem. Wypróbuj je osobiście i daj mi znać, czy odniosłeś to samo wrażenie!
Deser z mleka i herbatników
Składniki:
- 200 g herbatników,
- 3 szklanki mleka,
- 4 jajka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- sos karmelowy (zobacz tutaj).
Sposób przygotowania:
- Herbatniki kruszę w dłoniach. Następnie wsypuję je do misy blendera. Dodaję jajka, wlewam mleko, wsypuję cukier. Dolewam jeszcze trochę soku z cytryny (lepiej z nim nie przesadzać) i ekstrakt waniliowy dla smaku.
- Całość miksuję. Powinna z tego powstać przyjemna, dość gładka i jednolita masa.
- Przygotowuję dwie formy do pieczenia, jedną większą, drugą mniejszą. Tę drugą owijam od zewnątrz folią aluminiową. Do środka wlewam trochę sosu karmelowego, a następnie także całą przygotowaną masę. Wyrównuję.
- Teraz mniejszą formę wstawiam w większą. Do środka większej wlewam też wodę — mniej więcej do połowy wysokości formy z masą.
- Piekę 50-60 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmuję, studzę, dodaję jeszcze trochę sosu karmelowego. Gotowe!