Miksuję herbatniki z jajkami i mlekiem. W kwadrans mam bajeczny deser dla całej rodziny

Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser, ale nie masz czasu na zbyt długie i pracochłonne działania w kuchni, to dzisiaj mam coś w sam raz dla ciebie. Przepis, który za moment tu pokażę, sprawdziłem na własnym podniebieniu. To naprawdę działa!

Deser z mleka, herbatników i jajek. Nic prostszego!Deser z mleka, herbatników i jajek. Nic prostszego!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pixel-Shot

Pewnie znasz ten stan, którym zarówno twój żołądek, jak i podniebienia wszystkich pozostałych członków rodziny, domagają się zjedzenia czegoś pysznego, a ty nie bardzo masz czas na długie pieczenie skomplikowanych ciast. Cóż, powiedzmy, że takie chwile to u mnie nic nowego i od zawsze musiałem borykać się z tego typu deficytem czasowym. Czy to jednak oznacza, że jedyne słodkości, jakich zaznam, to te, które kosztują krocie i znajdują się w pobliskiej cukierni? O nie, co to — to nie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Radzenie sobie z wymienionymi wyżej okolicznościami może przebiegać w bardzo przyjemny sposób. Deser z mleka i herbatników, na który przepis znajdziesz poniżej, przygotowuję w piętnaście minut, a resztę robi już za mnie piekarnik. Powiem szczerze, że lepszego przepisu na szybkie ciasto chyba jeszcze nie widziałem. Wypróbuj je osobiście i daj mi znać, czy odniosłeś to samo wrażenie!

Deser z mleka i herbatników

Składniki:

  • 200 g herbatników,
  • 3 szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • sos karmelowy (zobacz tutaj).

Sposób przygotowania:

Karmelowy deser robi się praktycznie sam
Karmelowy deser robi się praktycznie sam © Adobe Stock | Mayanin
  1. Herbatniki kruszę w dłoniach. Następnie wsypuję je do misy blendera. Dodaję jajka, wlewam mleko, wsypuję cukier. Dolewam jeszcze trochę soku z cytryny (lepiej z nim nie przesadzać) i ekstrakt waniliowy dla smaku.
  2. Całość miksuję. Powinna z tego powstać przyjemna, dość gładka i jednolita masa.
  3. Przygotowuję dwie formy do pieczenia, jedną większą, drugą mniejszą. Tę drugą owijam od zewnątrz folią aluminiową. Do środka wlewam trochę sosu karmelowego, a następnie także całą przygotowaną masę. Wyrównuję.
  4. Teraz mniejszą formę wstawiam w większą. Do środka większej wlewam też wodę — mniej więcej do połowy wysokości formy z masą.
  5. Piekę 50-60 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmuję, studzę, dodaję jeszcze trochę sosu karmelowego. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej