Zrób kulkę i wrzuć na grilla. Pyszne ciasteczka gotowe w mgnieniu oka

Już wkrótce rozpoczynamy sezon letni, a wraz z nim królować będą dania z rusztu. Kiełbaski, burgery, kaszanki i karkówki to potrawy, którym ciężko jest się oprzeć. Do repertuaru przysmaków z rusztu dorzuć proste ciasteczka, które znakomicie sprawdzą się na deser.

Ciastka z masła orzechowego. PrzepisCiastka z grilla
Źródło zdjęć: © Getty Images
Ewa Malinowska

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że na ruszcie można przygotować coś więcej niż mięso i warzywa. Wśród deserów króluje banan z kawałkami czekolady, ale warto wypróbować również prosty przepis na kruche ciasteczka. Do przygotowania masy można zaangażować dzieci - wspólne gotowanie to prawdziwa frajda. Chociaż brzuchy gości wypełnione będą kiełbasami i kaszankami, to nie sposób nie skusić się na małe ciasteczko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Ciasteczka z grilla

Są małe, kruche i nie sposób im się oprzeć. Nie bez powodu mówi się, że deser trafia do serca zamiast do żołądka. Pyszne ciasteczka z grilla podbiją podniebienia wszystkich gości i sprawią, że po obiedzie każdy znajdzie miejsce na małe co nieco. Przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z nim nawet dziecko.

Ciasteczka
Ciasteczka © Małą cukierenka

Ciasteczka można upiec nie tylko na tradycyjnym grillu, ale również na tym z elektryczną płytą. Jeśli chcesz przygotować deser na tradycyjnym grillu węglowym, przygotuj tackę.

Składniki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 150-250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj masło z cukrem, jajkami oraz solą.
  2. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając całość rękami. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  3. Uformuj małe kulki i spłaszcz je nieco w dłoniach.
  4. Połóż na rozgrzanym grillu i podpiekaj, aż się zarumienią. Zajmie to ok. 3 minuty z każdej strony.

Pyszne, chrupiące ciasteczka są już gotowe. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥