Zrób kulkę i wrzuć na grilla. Pyszne ciasteczka gotowe w mgnieniu oka

Już wkrótce rozpoczynamy sezon letni, a wraz z nim królować będą dania z rusztu. Kiełbaski, burgery, kaszanki i karkówki to potrawy, którym ciężko jest się oprzeć. Do repertuaru przysmaków z rusztu dorzuć proste ciasteczka, które znakomicie sprawdzą się na deser.

Ciastka z masła orzechowego. PrzepisCiastka z grilla
Źródło zdjęć: © Getty Images
Ewa Malinowska

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że na ruszcie można przygotować coś więcej niż mięso i warzywa. Wśród deserów króluje banan z kawałkami czekolady, ale warto wypróbować również prosty przepis na kruche ciasteczka. Do przygotowania masy można zaangażować dzieci - wspólne gotowanie to prawdziwa frajda. Chociaż brzuchy gości wypełnione będą kiełbasami i kaszankami, to nie sposób nie skusić się na małe ciasteczko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Scones w wytrawnej wersji. Angielski przysmak, który na stałe zagości się w twoim menu

Ciasteczka z grilla

Są małe, kruche i nie sposób im się oprzeć. Nie bez powodu mówi się, że deser trafia do serca zamiast do żołądka. Pyszne ciasteczka z grilla podbiją podniebienia wszystkich gości i sprawią, że po obiedzie każdy znajdzie miejsce na małe co nieco. Przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z nim nawet dziecko.

Ciasteczka
Ciasteczka © Małą cukierenka

Ciasteczka można upiec nie tylko na tradycyjnym grillu, ale również na tym z elektryczną płytą. Jeśli chcesz przygotować deser na tradycyjnym grillu węglowym, przygotuj tackę.

Składniki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 150-250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj masło z cukrem, jajkami oraz solą.
  2. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając całość rękami. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  3. Uformuj małe kulki i spłaszcz je nieco w dłoniach.
  4. Połóż na rozgrzanym grillu i podpiekaj, aż się zarumienią. Zajmie to ok. 3 minuty z każdej strony.

Pyszne, chrupiące ciasteczka są już gotowe. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej