PrzepisGrillZrób kulkę i wrzuć na grilla. Pyszne ciasteczka gotowe w mgnieniu oka

Zrób kulkę i wrzuć na grilla. Pyszne ciasteczka gotowe w mgnieniu oka

Ciastka z grilla
Ciastka z grilla
Źródło zdjęć: © Getty Images

03.06.2024 08:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już wkrótce rozpoczynamy sezon letni, a wraz z nim królować będą dania z rusztu. Kiełbaski, burgery, kaszanki i karkówki to potrawy, którym ciężko jest się oprzeć. Do repertuaru przysmaków z rusztu dorzuć proste ciasteczka, które znakomicie sprawdzą się na deser.

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że na ruszcie można przygotować coś więcej niż mięso i warzywa. Wśród deserów króluje banan z kawałkami czekolady, ale warto wypróbować również prosty przepis na kruche ciasteczka. Do przygotowania masy można zaangażować dzieci - wspólne gotowanie to prawdziwa frajda. Chociaż brzuchy gości wypełnione będą kiełbasami i kaszankami, to nie sposób nie skusić się na małe ciasteczko.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z grilla

Są małe, kruche i nie sposób im się oprzeć. Nie bez powodu mówi się, że deser trafia do serca zamiast do żołądka. Pyszne ciasteczka z grilla podbiją podniebienia wszystkich gości i sprawią, że po obiedzie każdy znajdzie miejsce na małe co nieco. Przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z nim nawet dziecko.

Ciasteczka
Ciasteczka© Małą cukierenka

Ciasteczka można upiec nie tylko na tradycyjnym grillu, ale również na tym z elektryczną płytą. Jeśli chcesz przygotować deser na tradycyjnym grillu węglowym, przygotuj tackę.

Składniki:

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 150-250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj masło z cukrem, jajkami oraz solą.
  2. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając całość rękami. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
  3. Uformuj małe kulki i spłaszcz je nieco w dłoniach.
  4. Połóż na rozgrzanym grillu i podpiekaj, aż się zarumienią. Zajmie to ok. 3 minuty z każdej strony.

Pyszne, chrupiące ciasteczka są już gotowe. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także