Zrób kulkę i wrzuć na grilla. Pyszne ciasteczka gotowe w mgnieniu oka
Już wkrótce rozpoczynamy sezon letni, a wraz z nim królować będą dania z rusztu. Kiełbaski, burgery, kaszanki i karkówki to potrawy, którym ciężko jest się oprzeć. Do repertuaru przysmaków z rusztu dorzuć proste ciasteczka, które znakomicie sprawdzą się na deser.
03.06.2024 08:32
Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że na ruszcie można przygotować coś więcej niż mięso i warzywa. Wśród deserów króluje banan z kawałkami czekolady, ale warto wypróbować również prosty przepis na kruche ciasteczka. Do przygotowania masy można zaangażować dzieci - wspólne gotowanie to prawdziwa frajda. Chociaż brzuchy gości wypełnione będą kiełbasami i kaszankami, to nie sposób nie skusić się na małe ciasteczko.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka z grilla
Są małe, kruche i nie sposób im się oprzeć. Nie bez powodu mówi się, że deser trafia do serca zamiast do żołądka. Pyszne ciasteczka z grilla podbiją podniebienia wszystkich gości i sprawią, że po obiedzie każdy znajdzie miejsce na małe co nieco. Przygotowanie jest naprawdę proste i poradzi sobie z nim nawet dziecko.
Ciasteczka można upiec nie tylko na tradycyjnym grillu, ale również na tym z elektryczną płytą. Jeśli chcesz przygotować deser na tradycyjnym grillu węglowym, przygotuj tackę.
Składniki:
- 100 g masła o temperaturze pokojowej,
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 150-250 g mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj masło z cukrem, jajkami oraz solą.
- Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając całość rękami. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
- Uformuj małe kulki i spłaszcz je nieco w dłoniach.
- Połóż na rozgrzanym grillu i podpiekaj, aż się zarumienią. Zajmie to ok. 3 minuty z każdej strony.
Pyszne, chrupiące ciasteczka są już gotowe. Przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Smacznego!