Ciasto kataifi to składnik viralowej czekolady dubajskiej. Zobacz, czym je zastąpić
Czekolada dubajska podbija media społecznościowe. Co rusz ktoś próbuje odtworzyć przepis na ten specjał, a w komentarzach wciąż pojawiają się pytania o tajemniczy produkt, który stanowi wnętrze czekolady, a przypomina makaron nitki. To ciasto kataifi - w Polsce jest mało popularne, ale łatwe do zastąpienia innym produktem.
Z pewnością wielu z was widziało już filmiki przedstawiające zmagania z dubajską czekoladą. Odtwarzanie przepisu na ten specjał jest świeżym viralem w mediach społecznościowych. Zagadkowy wydaje się jeden składnik, przypominający makaron nitki. To ciasto kataifi, czyli produkt kuchni bliskowschodniej i baza wielu deserów. W Polsce nie jest dostępny we wszystkich sklepach, ale łatwo można go zastąpić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ceny masła w sklepie vs. domowe
Co zamiast ciasta kataifi?
Ciasto kataifi nie jest pokrojonym (rozdrobionym) ciastem filo. Produkty te, mimo że spokrewnione, nie są tym samym. Ciasto kataifi (lub kadayif) powstaje z rzadkiego ciasta (połączenie mąki i wody), które wylewa się przez dzióbki na rozgrzaną metalową płytę, tworząc długie cienkie strużki, które po szybkim gotowaniu i suszeniu zamieniają się w charakterystyczne "anielskie włosy". Z kolei ciasto filo rozciąga się i rozwałkowuje na cienkie jak papier arkusze, a powstaje ono z mąki, oliwy, wody i soli. Warto dodać, że ciasto kataifi jest bardziej chrupiące po upieczeniu w porównaniu z ciastem filo.
Ostatnimi czasy szczególną popularnością cieszy się przepis na dubajską czekoladę, która wypełniona jest chrupiącymi nitkami kataifi. Te możesz zastąpić ciastem filo, wcześniej musisz je jedynie pokroić w bardzo cienkie paski. Ostatecznie możesz wypróbować wersji z ciastem francuskim. Jednak w tym przypadku musisz wcześniej dokładnie rozwałkować ciasto na jak najcieńszy blat (cienki jak kartka papieru), a następnie pokroić je w cieniutkie paseczki.
Dubajska czekolada z ciastem filo. Przepis
Składniki:
- 450 g mlecznej lub deserowej czekolady,
- 150 g ciasta filo,
- 40 g masła,
- 80 g kremu pistacjowego (przepis na domowy krem pistacjowy).
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekaj. Połowę rozpuść w kąpieli wodnej, pilnując, by czekolada nie przegrzała się.
- Przygotowaną czekoladę rozprowadź na dnie i ściankach przygotowanej formy.
- Formę z czekoladą wstaw do lodówki, by czekolada stężała.
- Ciasto filo pokrój na bardzo cienkie paseczki, a następnie delikatnie posiekaj, by mocno je rozdrobnić. Dłońmi roztrzep paski ciasta, by oddzieliły się od siebie.
- Ciasto przerzuć na patelnię i smaż, cały czas mieszając, aż zacznie zmieniać kolor. Następnie dodaj masło i smaż dalej, by paseczki ciasta filo stały się brązowe i chrupiące.
- Następnie przełóż chrupiące ciasto filo do miski i wymieszaj z kremem pistacjowym.
- Tak przygotowane nadzienie wyłóż na stężałą czekoladę.
- Pozostałą czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią warstwę z kremu pistacjowego i ciasta filo.
- Czekoladę dubajską włóż do lodówki, by stężała.