Ciasto kataifi to składnik viralowej czekolady dubajskiej. Zobacz, czym je zastąpić
Czekolada dubajska podbija media społecznościowe. Co rusz ktoś próbuje odtworzyć przepis na ten specjał, a w komentarzach wciąż pojawiają się pytania o tajemniczy produkt, który stanowi wnętrze czekolady, a przypomina makaron nitki. To ciasto kataifi - w Polsce jest mało popularne, ale łatwe do zastąpienia innym produktem.
18.10.2024 18:00
Z pewnością wielu z was widziało już filmiki przedstawiające zmagania z dubajską czekoladą. Odtwarzanie przepisu na ten specjał jest świeżym viralem w mediach społecznościowych. Zagadkowy wydaje się jeden składnik, przypominający makaron nitki. To ciasto kataifi, czyli produkt kuchni bliskowschodniej i baza wielu deserów. W Polsce nie jest dostępny we wszystkich sklepach, ale łatwo można go zastąpić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zamiast ciasta kataifi?
Ciasto kataifi nie jest pokrojonym (rozdrobionym) ciastem filo. Produkty te, mimo że spokrewnione, nie są tym samym. Ciasto kataifi (lub kadayif) powstaje z rzadkiego ciasta (połączenie mąki i wody), które wylewa się przez dzióbki na rozgrzaną metalową płytę, tworząc długie cienkie strużki, które po szybkim gotowaniu i suszeniu zamieniają się w charakterystyczne "anielskie włosy". Z kolei ciasto filo rozciąga się i rozwałkowuje na cienkie jak papier arkusze, a powstaje ono z mąki, oliwy, wody i soli. Warto dodać, że ciasto kataifi jest bardziej chrupiące po upieczeniu w porównaniu z ciastem filo.
Ostatnimi czasy szczególną popularnością cieszy się przepis na dubajską czekoladę, która wypełniona jest chrupiącymi nitkami kataifi. Te możesz zastąpić ciastem filo, wcześniej musisz je jedynie pokroić w bardzo cienkie paski. Ostatecznie możesz wypróbować wersji z ciastem francuskim. Jednak w tym przypadku musisz wcześniej dokładnie rozwałkować ciasto na jak najcieńszy blat (cienki jak kartka papieru), a następnie pokroić je w cieniutkie paseczki.
Dubajska czekolada z ciastem filo. Przepis
Składniki:
- 450 g mlecznej lub deserowej czekolady,
- 150 g ciasta filo,
- 40 g masła,
- 80 g kremu pistacjowego (przepis na domowy krem pistacjowy).
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekaj. Połowę rozpuść w kąpieli wodnej, pilnując, by czekolada nie przegrzała się.
- Przygotowaną czekoladę rozprowadź na dnie i ściankach przygotowanej formy.
- Formę z czekoladą wstaw do lodówki, by czekolada stężała.
- Ciasto filo pokrój na bardzo cienkie paseczki, a następnie delikatnie posiekaj, by mocno je rozdrobnić. Dłońmi roztrzep paski ciasta, by oddzieliły się od siebie.
- Ciasto przerzuć na patelnię i smaż, cały czas mieszając, aż zacznie zmieniać kolor. Następnie dodaj masło i smaż dalej, by paseczki ciasta filo stały się brązowe i chrupiące.
- Następnie przełóż chrupiące ciasto filo do miski i wymieszaj z kremem pistacjowym.
- Tak przygotowane nadzienie wyłóż na stężałą czekoladę.
- Pozostałą czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią warstwę z kremu pistacjowego i ciasta filo.
- Czekoladę dubajską włóż do lodówki, by stężała.