Ciasto kataifi to składnik viralowej czekolady dubajskiej. Zobacz, czym je zastąpić

Czekolada dubajska podbija media społecznościowe. Co rusz ktoś próbuje odtworzyć przepis na ten specjał, a w komentarzach wciąż pojawiają się pytania o tajemniczy produkt, który stanowi wnętrze czekolady, a przypomina makaron nitki. To ciasto kataifi - w Polsce jest mało popularne, ale łatwe do zastąpienia innym produktem.

Dubajska czekoladaDubajska czekolada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności
SKOMENTUJ

Z pewnością wielu z was widziało już filmiki przedstawiające zmagania z dubajską czekoladą. Odtwarzanie przepisu na ten specjał jest świeżym viralem w mediach społecznościowych. Zagadkowy wydaje się jeden składnik, przypominający makaron nitki. To ciasto kataifi, czyli produkt kuchni bliskowschodniej i baza wielu deserów. W Polsce nie jest dostępny we wszystkich sklepach, ale łatwo można go zastąpić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny masła w sklepie vs. domowe

Co zamiast ciasta kataifi?

Ciasto kataifi nie jest pokrojonym (rozdrobionym) ciastem filo. Produkty te, mimo że spokrewnione, nie są tym samym. Ciasto kataifi (lub kadayif) powstaje z rzadkiego ciasta (połączenie mąki i wody), które wylewa się przez dzióbki na rozgrzaną metalową płytę, tworząc długie cienkie strużki, które po szybkim gotowaniu i suszeniu zamieniają się w charakterystyczne "anielskie włosy". Z kolei ciasto filo rozciąga się i rozwałkowuje na cienkie jak papier arkusze, a powstaje ono z mąki, oliwy, wody i soli. Warto dodać, że ciasto kataifi jest bardziej chrupiące po upieczeniu w porównaniu z ciastem filo.

Ostatnimi czasy szczególną popularnością cieszy się przepis na dubajską czekoladę, która wypełniona jest chrupiącymi nitkami kataifi. Te możesz zastąpić ciastem filo, wcześniej musisz je jedynie pokroić w bardzo cienkie paski. Ostatecznie możesz wypróbować wersji z ciastem francuskim. Jednak w tym przypadku musisz wcześniej dokładnie rozwałkować ciasto na jak najcieńszy blat (cienki jak kartka papieru), a następnie pokroić je w cieniutkie paseczki.

Kataifi to częsty składnik arabskich lub bałkańskich deserów
Kataifi to częsty składnik arabskich lub bałkańskich deserów © Canva | loooby

Dubajska czekolada z ciastem filo. Przepis

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Czekoladę posiekaj. Połowę rozpuść w kąpieli wodnej, pilnując, by czekolada nie przegrzała się.
  2. Przygotowaną czekoladę rozprowadź na dnie i ściankach przygotowanej formy.
  3. Formę z czekoladą wstaw do lodówki, by czekolada stężała.
  4. Ciasto filo pokrój na bardzo cienkie paseczki, a następnie delikatnie posiekaj, by mocno je rozdrobnić. Dłońmi roztrzep paski ciasta, by oddzieliły się od siebie.
  5. Ciasto przerzuć na patelnię i smaż, cały czas mieszając, aż zacznie zmieniać kolor. Następnie dodaj masło i smaż dalej, by paseczki ciasta filo stały się brązowe i chrupiące.
  6. Następnie przełóż chrupiące ciasto filo do miski i wymieszaj z kremem pistacjowym.
  7. Tak przygotowane nadzienie wyłóż na stężałą czekoladę.
  8. Pozostałą czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią warstwę z kremu pistacjowego i ciasta filo.
  9. Czekoladę dubajską włóż do lodówki, by stężała.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu