Ciasto kataifi to składnik viralowej czekolady dubajskiej. Zobacz, czym je zastąpić

Czekolada dubajska podbija media społecznościowe. Co rusz ktoś próbuje odtworzyć przepis na ten specjał, a w komentarzach wciąż pojawiają się pytania o tajemniczy produkt, który stanowi wnętrze czekolady, a przypomina makaron nitki. To ciasto kataifi - w Polsce jest mało popularne, ale łatwe do zastąpienia innym produktem.

Dubajska czekoladaDubajska czekolada
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pyszności

Z pewnością wielu z was widziało już filmiki przedstawiające zmagania z dubajską czekoladą. Odtwarzanie przepisu na ten specjał jest świeżym viralem w mediach społecznościowych. Zagadkowy wydaje się jeden składnik, przypominający makaron nitki. To ciasto kataifi, czyli produkt kuchni bliskowschodniej i baza wielu deserów. W Polsce nie jest dostępny we wszystkich sklepach, ale łatwo można go zastąpić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ceny masła w sklepie vs. domowe

Co zamiast ciasta kataifi?

Ciasto kataifi nie jest pokrojonym (rozdrobionym) ciastem filo. Produkty te, mimo że spokrewnione, nie są tym samym. Ciasto kataifi (lub kadayif) powstaje z rzadkiego ciasta (połączenie mąki i wody), które wylewa się przez dzióbki na rozgrzaną metalową płytę, tworząc długie cienkie strużki, które po szybkim gotowaniu i suszeniu zamieniają się w charakterystyczne "anielskie włosy". Z kolei ciasto filo rozciąga się i rozwałkowuje na cienkie jak papier arkusze, a powstaje ono z mąki, oliwy, wody i soli. Warto dodać, że ciasto kataifi jest bardziej chrupiące po upieczeniu w porównaniu z ciastem filo.

Ostatnimi czasy szczególną popularnością cieszy się przepis na dubajską czekoladę, która wypełniona jest chrupiącymi nitkami kataifi. Te możesz zastąpić ciastem filo, wcześniej musisz je jedynie pokroić w bardzo cienkie paski. Ostatecznie możesz wypróbować wersji z ciastem francuskim. Jednak w tym przypadku musisz wcześniej dokładnie rozwałkować ciasto na jak najcieńszy blat (cienki jak kartka papieru), a następnie pokroić je w cieniutkie paseczki.

Kataifi to częsty składnik arabskich lub bałkańskich deserów
Kataifi to częsty składnik arabskich lub bałkańskich deserów © Canva | loooby

Dubajska czekolada z ciastem filo. Przepis

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Czekoladę posiekaj. Połowę rozpuść w kąpieli wodnej, pilnując, by czekolada nie przegrzała się.
  2. Przygotowaną czekoladę rozprowadź na dnie i ściankach przygotowanej formy.
  3. Formę z czekoladą wstaw do lodówki, by czekolada stężała.
  4. Ciasto filo pokrój na bardzo cienkie paseczki, a następnie delikatnie posiekaj, by mocno je rozdrobnić. Dłońmi roztrzep paski ciasta, by oddzieliły się od siebie.
  5. Ciasto przerzuć na patelnię i smaż, cały czas mieszając, aż zacznie zmieniać kolor. Następnie dodaj masło i smaż dalej, by paseczki ciasta filo stały się brązowe i chrupiące.
  6. Następnie przełóż chrupiące ciasto filo do miski i wymieszaj z kremem pistacjowym.
  7. Tak przygotowane nadzienie wyłóż na stężałą czekoladę.
  8. Pozostałą czekoladę również rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią warstwę z kremu pistacjowego i ciasta filo.
  9. Czekoladę dubajską włóż do lodówki, by stężała.
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥