Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej

W Danii również uwielbiają kotlety mielone i to niekoniecznie w postaci szwedzkich pulpecików. Ich frykadelki są nieco większe i bardziej chropowate. Mają charakterystyczną chrupiącą skorupkę, a pod nią soczyste mięsko.

Duńskie kotleciki często mają chropowatą powierzchnięDuńskie kotleciki często mają chropowatą powierzchnię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Anna Galuhn

Duńskie kotleciki są bardzo podobne do naszych mielonych, ale do takich z kuchni staropolskiej – smażonych na smalcu lub maśle klarowanym. Mięsna masa nie musi być gładka i wcale nie jest potrzeba bułka tarta, aby z wierzchu były gładkie i zarumienione na jednolity kolor. Frykadelki powinny być chropowate i nieregularne – wtedy smakują najlepiej.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Z jakimi dodatkami Duńczycy zajadają frikadellen?

W duńskich restauracjach do kotlecików często podawana jest remulada, czy tzw. sos duński, który przypomina nasz sos tatarski. Powstaje on na bazie majonezu, zmieszanego z musztardą i octem. W środku znajdują się kapary, ogórki kiszone lub pikle. Duński sosik jest zabarwiany kurkumą na żółty kolor.

Na talerzu obok frykadelek zazwyczaj pojawiają się gotowane ziemniaki, sos pieczeniowy, marynowane buraki lub ugotowana czerwona kapusta. Wymiennie jako dodatek pojawia się biała kapusta i sos śmietanowy. Kotlety spożywane są także na zimno na otwartych kanapkach, zwanych smørrebrød, albo w towarzystwie sałatki ziemniaczanej.

Przepis na duńskie frykadelki

W Danii frykadelki najczęściej są przygotowywane z mielonej wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny. Popularne są również fiskefrikadeller, głównie robione z dorsza, ale także z łososia.

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski i pozostaw chwilę na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej
  2. Do mięsa dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, płatki owsiane, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj jajko i mleko, ponownie dokładnie wymieszaj całość, po czym odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Rozgrzej masło klarowane lub smalec na patelni. Formuj frykadelki lekko natłuszczoną łyżką i układaj na patelni. Smaż na złoty kolor, aż będą mocno chrupiące z zewnątrz.

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów