Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej

W Danii również uwielbiają kotlety mielone i to niekoniecznie w postaci szwedzkich pulpecików. Ich frykadelki są nieco większe i bardziej chropowate. Mają charakterystyczną chrupiącą skorupkę, a pod nią soczyste mięsko.

Duńskie kotleciki często mają chropowatą powierzchnięDuńskie kotleciki często mają chropowatą powierzchnię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown
Anna Galuhn

Duńskie kotleciki są bardzo podobne do naszych mielonych, ale do takich z kuchni staropolskiej – smażonych na smalcu lub maśle klarowanym. Mięsna masa nie musi być gładka i wcale nie jest potrzeba bułka tarta, aby z wierzchu były gładkie i zarumienione na jednolity kolor. Frykadelki powinny być chropowate i nieregularne – wtedy smakują najlepiej.

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Z jakimi dodatkami Duńczycy zajadają frikadellen?

W duńskich restauracjach do kotlecików często podawana jest remulada, czy tzw. sos duński, który przypomina nasz sos tatarski. Powstaje on na bazie majonezu, zmieszanego z musztardą i octem. W środku znajdują się kapary, ogórki kiszone lub pikle. Duński sosik jest zabarwiany kurkumą na żółty kolor.

Na talerzu obok frykadelek zazwyczaj pojawiają się gotowane ziemniaki, sos pieczeniowy, marynowane buraki lub ugotowana czerwona kapusta. Wymiennie jako dodatek pojawia się biała kapusta i sos śmietanowy. Kotlety spożywane są także na zimno na otwartych kanapkach, zwanych smørrebrød, albo w towarzystwie sałatki ziemniaczanej.

Przepis na duńskie frykadelki

W Danii frykadelki najczęściej są przygotowywane z mielonej wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny. Popularne są również fiskefrikadeller, głównie robione z dorsza, ale także z łososia.

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 1 duża cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pół łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka płatków owsianych,
  • 1 jajko,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki masła klarowanego lub smalcu do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Mięso przełóż do miski i pozostaw chwilę na blacie, aby ogrzało się do temperatury pokojowej
  2. Do mięsa dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, płatki owsiane, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Dodaj jajko i mleko, ponownie dokładnie wymieszaj całość, po czym odstaw do lodówki na 30 minut.
  4. Rozgrzej masło klarowane lub smalec na patelni. Formuj frykadelki lekko natłuszczoną łyżką i układaj na patelni. Smaż na złoty kolor, aż będą mocno chrupiące z zewnątrz.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟