Najłatwiejszy przepis na karpatkę. Nie ma mowy, by się nie udała

Karpatka to wypiek, do którego podchodzę z sentymentem. Wiem, że nie jestem w tym odosobniona. W końcu to sztandarowe ciasto lat 80. i 90. w Polsce. Moja mama twierdzi, że najlepiej wychodzi wypiekana w prodiżu, ale daję słowo, że z tym przepisem ciasto na karpatkę wyjdzie równie delikatne i wilgotne jak z prodiża.

Tradycyjna karpatkaTradycyjna karpatka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

To kultowe ciasto składa się tylko z 2 elementów – placków z ciasta parzonego i kremu na bazie budyniu i żółtek. Niektórzy dopatrują się inspiracji słodkościami z Austrii, w której obok torcików i strudli popularne są ciastka przełożone kremem, takie jak eklery czy ptysie. Nazwa nawiązuje do gór łączących nasz kraj z południowymi sąsiadami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Jak zrobić ciasto parzone na karpatkę?

Obydwa blaty do karpatki są przygotowane z ciasta parzonego. Co to oznacza? Jest to ciasto, które w pierwszym etapie należy przygotować na kuchence. Wbrew pozorom, nic w tym trudnego.

W dużym garnku roztop 150 g masła. Dodaj 300 ml wody i szczyptę soli. Gdy zacznie się gotować, dodaj 240 g mąki pszennej. Energicznie mieszaj aż do uzyskania gładkiej i spójnej masy. Gdy ciasto będzie odchodzić od ścianek, zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do ostygnięcia.

Przestudzoną masę zmiksuj z 6 jajkami, dodając je po kolei – jedno po drugim. Gdy masa będzie miała konsystencję gęstego kremu, podziel ją na dwie części. Połowę wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – może to być tortownica o średnicy 26 cm, kwadratowa blaszka o boku 24 cm lub prostokątna forma 23 x 33 cm.

Najpierw wstaw jeden, a potem drugi blat do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 25 minut.

Jaki krem do karpatki?

W latach 80. modne były gotowe mieszanki na krem do karpatki. Jednak o wiele lepiej jest przygotować krem samodzielnie. Aby masa była delikatna i stabilna jednocześnie dodaję do niej 3 budynie waniliowe bez cukru. 

Składniki:

  • 1 litr mleka,
  • 150 g cukru,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru,
  • 300 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 30 g cukru pudru.

Sposób przygotowania

W garnku zagotuj 800 ml mleka. Dodaj 150 g cukru. W osobnym naczyniu w pozostałych 200 ml dokładnie rozmieszaj 3 opakowania budyniu, następnie wmieszaj żółtka. Do wrzącego mleka dodaj rozmieszany budyń. Energicznie mieszaj, aż powstanie gęsta i jednorodna masa. Zdejmij z kuchenki, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.

Gdy budyń całkowicie wystygnie, w dużej misce utrzyj mikserem masło i cukier puder na puszysty krem. Stopniowo dodawaj gęsty budyń. Gotową masę nałóż na wypieczony spód do karpatki i przykryj drugim blatem

Karpatki nie podawaj od razu

Jeśli rozkroisz karpatkę od razu po przełożeniu blatów kremem, cały twój wysiłek pójdzie na marne. Krem rozpłynie się na boki, a blaty będą od niego odstawać. Żeby wszystko się połączyło i nabrało odpowiedniej struktury, potrzebny jest czas i niska temperatura. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie wyjmij karpatkę i oprósz ją cukrem pudrem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie