Smakuje jak ciasto kopiec kreta. Jednak dzięki prostej modyfikacji, zrobisz je raz-dwa

Klasyczne ciasto kopiec kreta to ulubieniec wielu, ale może wydawać się czasochłonne. Znam jednak prostszą wersję tego deseru, która zachowuje ten sam smak, a jednocześnie jest szybka i łatwa do zrobienia. Jeśli lubisz połączenie czekolady i bananów, ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Ciasto jak kopiec kretaCiasto jak kopiec kreta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga

Ciasto inspirowane kopcem kreta to szybka wersja klasycznego wypieku, który nie wymaga wielu skomplikowanych kroków. Wystarczy kilka składników, by cieszyć się czekoladowym ciastem z kremem i bananami – idealne na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Przepis na ciasto inspirowane kopcem kreta

Szybka wersja ciasta kopiec kreta zachwyci każdego, kto lubi połączenie czekolady i bananów. Proste w przygotowaniu, idealne na rodzinne spotkania lub szybki deser po obiedzie. Wypróbuj przepis i zobacz, jak łatwo możesz stworzyć coś pysznego w swojej kuchni!

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 100 ml mleka,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 banany,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. W misce mieszam mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Dodaję jajka, olej i mleko, a następnie dokładnie mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180°C przez około 25–30 minut lub do suchego patyczka.
  3. Po upieczeniu pozostawiam ciasto do ostygnięcia.
  4. Śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
  5. Banany obieram i kroję na plasterki lub połówki.
  6. Ostudzone ciasto wydrążam delikatnie łyżką, tworząc zagłębienie, które wypełniam plasterkami bananów.
  7. Na wierzch nakładam ubitą śmietankę z czekoladą, ale nie formuję jej w charakterystyczny kopiec, co znacznie przyspiesza przygotowanie deseru.
  8. Wydrążone wcześniej kawałki ciasta kruszę i posypuję nimi wierzch.

Dodatkowe wskazówki:

  • aby uzyskać jeszcze bardziej wilgotne ciasto, można nasączyć je odrobiną kawy lub soku z cytryny przed nałożeniem bananów i bitej śmietany;
  • zamiast piec czekoladowe ciasto, możesz użyć czekoladowych herbatników;
  • ciasto smakuje świetnie podane od razu, ale jeśli odstawisz je na kilka godzin do lodówki, krem lepiej się zwiąże, a smaki się przegryzą.

Czym jest ciasto kopiec kreta?

Ciasto kopiec kreta to popularny deser, który swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi – przypomina niewielki kopiec ziemi, jaki tworzą krety. Jego klasyczna wersja składa się z puszystego, czekoladowego ciasta, w którym wydrążona jest część środka, tworząc miejsce na kremowe nadzienie i banany. Wydrążone kawałki ciasta są pokruszone i posypane na wierzchu, co daje efekt kopca.

Historia nazwy "kopiec kreta" wynika z tego, że gotowy deser rzeczywiście wygląda jak kopiec ziemi, jaki krety zostawiają po przekopaniu ziemi. Dzięki tej "ziemistej" formie i ciemnemu kolorowi ciasto przypomina naturalny kopiec, co nadaje mu oryginalny, zabawny wygląd.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej