Nie wszystkie banany nadają się do jedzenia. Profesor mówi, którego koloru unikać

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Dostępne przez cały rok są stosunkowo tanie i bogate w składniki odżywcze. Jednak nie wszystkie banany są tak samo zdrowe. Profesor Sven-David Mueller, ekspert ds. żywienia w rozmowie z magazynem "FITBOOK", ostrzega, że niektóre banany mogą nam wręcz szkodzić.

Nie wszystkie banany nadają się do jedzenia. Profesor mówi, którego koloru unikaćNie wszystkie banany nadają się do jedzenia. Profesor mówi, którego koloru unikać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Banany to nie tylko pyszne przekąski, ale także skarbnica cennych składników odżywczych, takich jak potas i witaminy. Jednak czy stopień dojrzałości i kolor skórki mają wpływ na ich wartość odżywczą? Dowiedz się, co mówią na ten temat eksperci, a także które banany najlepiej wybierać, aby cieszyć się ich korzyściami zdrowotnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Kolor skórki banana a jego dojrzałość

Skórka banana ciemnieje w miarę dojrzewania owocu. Początkowo jest ciemnozielona, następnie staje się żółta, a z czasem brązowieje. Profesor Mueller wyjaśnia, że brązowe plamy na skórce to efekt fermentacji zachodzącej w owocu. Te plamy nie są szkodliwe, jeśli banan ma ich tylko kilka.

Zawartość składników odżywczych w bananach

Niezależnie od stopnia dojrzałości, zawartość minerałów, takich jak potas czy magnez, w bananach pozostaje niezmienna. Zmienia się natomiast ilość błonnika pokarmowego. Im banan jest bardziej dojrzały, tym mniej go zawiera. Mniej błonnika oznacza mniejsze korzyści dla układu pokarmowego.

Kiedy banany nie nadają się do jedzenia?

Profesor Mueller odradza spożywanie bananów, które:

  • Zbrązowiały w środku: Oznacza to, że banan rozpoczął proces fermentacji i może powodować problemy trawienne.
  • Są całkowicie zielone i niedojrzałe: Zielone banany zawierają skrobię, która jest trudna do strawienia i może powodować wzdęcia i biegunkę. Ponadto zielone banany mogą zawierać toksyny, które są neutralizowane dopiero w procesie dojrzewania.

Jak wybierać banany?

Najlepsze do jedzenia są banany o żółtej skórce z niewielkimi brązowymi plamkami. Takie banany są słodkie, miękkie i bogate w składniki odżywcze. Należy unikać bananów zbrązowiałych w środku lub całkowicie zielonych.

Banany – zdrowa przekąska

Dojrzałe banany to zdrowa i smaczna przekąska, która może być częścią zbilansowanej diety. Zawierają one potas, magnez, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Banany są również dobrym źródłem energii i mogą stanowić idealny posiłek przed lub po treningu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥