Nie wszystkie banany nadają się do jedzenia. Profesor mówi, którego koloru unikać

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców na świecie. Dostępne przez cały rok są stosunkowo tanie i bogate w składniki odżywcze. Jednak nie wszystkie banany są tak samo zdrowe. Profesor Sven-David Mueller, ekspert ds. żywienia w rozmowie z magazynem "FITBOOK", ostrzega, że niektóre banany mogą nam wręcz szkodzić.

Nie wszystkie banany nadają się do jedzenia. Profesor mówi, którego koloru unikaćNie wszystkie banany nadają się do jedzenia. Profesor mówi, którego koloru unikać
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Banany to nie tylko pyszne przekąski, ale także skarbnica cennych składników odżywczych, takich jak potas i witaminy. Jednak czy stopień dojrzałości i kolor skórki mają wpływ na ich wartość odżywczą? Dowiedz się, co mówią na ten temat eksperci, a także które banany najlepiej wybierać, aby cieszyć się ich korzyściami zdrowotnymi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie dość, że robi się praktycznie sama, to jeszcze świetnie smakuje i od razu przykuwa oko

Kolor skórki banana a jego dojrzałość

Skórka banana ciemnieje w miarę dojrzewania owocu. Początkowo jest ciemnozielona, następnie staje się żółta, a z czasem brązowieje. Profesor Mueller wyjaśnia, że brązowe plamy na skórce to efekt fermentacji zachodzącej w owocu. Te plamy nie są szkodliwe, jeśli banan ma ich tylko kilka.

Zawartość składników odżywczych w bananach

Niezależnie od stopnia dojrzałości, zawartość minerałów, takich jak potas czy magnez, w bananach pozostaje niezmienna. Zmienia się natomiast ilość błonnika pokarmowego. Im banan jest bardziej dojrzały, tym mniej go zawiera. Mniej błonnika oznacza mniejsze korzyści dla układu pokarmowego.

Kiedy banany nie nadają się do jedzenia?

Profesor Mueller odradza spożywanie bananów, które:

  • Zbrązowiały w środku: Oznacza to, że banan rozpoczął proces fermentacji i może powodować problemy trawienne.
  • Są całkowicie zielone i niedojrzałe: Zielone banany zawierają skrobię, która jest trudna do strawienia i może powodować wzdęcia i biegunkę. Ponadto zielone banany mogą zawierać toksyny, które są neutralizowane dopiero w procesie dojrzewania.

Jak wybierać banany?

Najlepsze do jedzenia są banany o żółtej skórce z niewielkimi brązowymi plamkami. Takie banany są słodkie, miękkie i bogate w składniki odżywcze. Należy unikać bananów zbrązowiałych w środku lub całkowicie zielonych.

Banany – zdrowa przekąska

Dojrzałe banany to zdrowa i smaczna przekąska, która może być częścią zbilansowanej diety. Zawierają one potas, magnez, witaminy z grupy B i błonnik pokarmowy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Banany są również dobrym źródłem energii i mogą stanowić idealny posiłek przed lub po treningu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia