Brakuje ci pomysłu na przekąski na grilla? Oto 3 proste przepisy, które z łatwością wcielisz w życie

Czy ty też uważasz, że przekąski na grilla to podstawa tego miłego spędzania czasu? Jeśli tak, to zapraszamy cię do tego artykułu. Przedstawiamy w nim trzy pomysły na pyszne zagryzki, które między kiełbasą a karkówką będą niczym dar od losu!

Przekąski na grilla - równie ważne, co mięso!Przekąski na grilla - równie ważne, co mięso!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Halfpoint

Czasami to, co proste, jest najlepsze. Wychodzimy z założenia, że skoro na ruszcie już smaży się tłuste i sycące mięsko, przekąski na grilla powinny być raczej znacznie "skromniejsze". Uwaga: to, że zawierają mniej kalorii, wcale nie oznacza, że są mniej smaczne. Być może nawet wręcz przeciwnie i to one staną się na twoim grillu aktorem pierwszoplanowym? Wszystko jest możliwe — zwłaszcza z tymi przepisami!

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • natka kolendry,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1/2 cytryny,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • mieszanka przypraw.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz. Pozbądź się również stwardniałej końcówki. Następnie zblanszuj je w osolonym wrzątku przez około 3 minuty. Zahartuj w wodzie z lodem.
  2. Kolendrę posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pokruszony ser feta i startą skórkę z cytryny. Dopraw mieszanką przypraw i połącz całość za pomocą oliwy z oliwek.
  3. W tak przygotowanej mieszance zamarynuj szparagi. Następnie przełóż je na tackę i podlej marynatą. Połóż na ruszcie, co jakiś czas obracaj.
  4. Podawaj z mieszanką kolendry, oliwy i sera fety. Posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!
Przekąski na grilla powinny być nieco "lżejsze". Szparagi to doskonały wybór
Przekąski na grilla powinny być nieco "lżejsze". Szparagi to doskonały wybór © Pexels | Eda Topsakal

Grillowany kalafior w sosie sojowym

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 200 g musztardy,
  • sos sojowy
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • miód,
  • papryczka chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój w plastry.
  2. Wymieszaj sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, pieprzem, musztardą i posiekaną papryczką chilli.
  3. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj plastry kalafiora. Odstaw na 20 minut.
  4. Grilluj z obu stron przez około 8-10 minut. Nie zapomni skropić go jeszcze oliwą. Smacznego!

Orzeźwiająca sałatka z pestkami granatu

  • 1 owoc granatu,
  • garść sałaty,
  • 200 g pomidorków daktylowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g sera feta,
  • tymianek,
  • sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Granat przekrój w połowie. Za pomocą łyżki "wybij" pestki.
  2. Liście sałaty poszarp, fetę pokrusz. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki. Pomidorki przekrój na połówki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski. Wlej przygotowany z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw sos. Wymieszaj. Posyp wierzch tymiankiem. Smacznego!

Jak ci się podobają te przekąski na grilla? A może masz swoje własne, ulubione przepisy? Daj nam znać, bo jesteśmy bardzo ciekawi!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥