PrzepisGrillBrakuje ci pomysłu na przekąski na grilla? Oto 3 proste przepisy, które z łatwością wcielisz w życie

Brakuje ci pomysłu na przekąski na grilla? Oto 3 proste przepisy, które z łatwością wcielisz w życie

Czy ty też uważasz, że przekąski na grilla to podstawa tego miłego spędzania czasu? Jeśli tak, to zapraszamy cię do tego artykułu. Przedstawiamy w nim trzy pomysły na pyszne zagryzki, które między kiełbasą a karkówką będą niczym dar od losu!

Przekąski na grilla - równie ważne, co mięso!
Przekąski na grilla - równie ważne, co mięso!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Halfpoint

28.04.2024 17:03

Czasami to, co proste, jest najlepsze. Wychodzimy z założenia, że skoro na ruszcie już smaży się tłuste i sycące mięsko, przekąski na grilla powinny być raczej znacznie "skromniejsze". Uwaga: to, że zawierają mniej kalorii, wcale nie oznacza, że są mniej smaczne. Być może nawet wręcz przeciwnie i to one staną się na twoim grillu aktorem pierwszoplanowym? Wszystko jest możliwe — zwłaszcza z tymi przepisami!

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • natka kolendry,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1/2 cytryny,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • mieszanka przypraw.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz. Pozbądź się również stwardniałej końcówki. Następnie zblanszuj je w osolonym wrzątku przez około 3 minuty. Zahartuj w wodzie z lodem.
  2. Kolendrę posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pokruszony ser feta i startą skórkę z cytryny. Dopraw mieszanką przypraw i połącz całość za pomocą oliwy z oliwek.
  3. W tak przygotowanej mieszance zamarynuj szparagi. Następnie przełóż je na tackę i podlej marynatą. Połóż na ruszcie, co jakiś czas obracaj.
  4. Podawaj z mieszanką kolendry, oliwy i sera fety. Posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!
Przekąski na grilla powinny być nieco 
"lżejsze". Szparagi to doskonały wybór
Przekąski na grilla powinny być nieco "lżejsze". Szparagi to doskonały wybór© Pexels | Eda Topsakal

Grillowany kalafior w sosie sojowym

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 200 g musztardy,
  • sos sojowy
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • miód,
  • papryczka chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój w plastry.
  2. Wymieszaj sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, pieprzem, musztardą i posiekaną papryczką chilli.
  3. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj plastry kalafiora. Odstaw na 20 minut.
  4. Grilluj z obu stron przez około 8-10 minut. Nie zapomni skropić go jeszcze oliwą. Smacznego!

Orzeźwiająca sałatka z pestkami granatu

  • 1 owoc granatu,
  • garść sałaty,
  • 200 g pomidorków daktylowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g sera feta,
  • tymianek,
  • sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Granat przekrój w połowie. Za pomocą łyżki "wybij" pestki.
  2. Liście sałaty poszarp, fetę pokrusz. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki. Pomidorki przekrój na połówki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski. Wlej przygotowany z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw sos. Wymieszaj. Posyp wierzch tymiankiem. Smacznego!

Jak ci się podobają te przekąski na grilla? A może masz swoje własne, ulubione przepisy? Daj nam znać, bo jesteśmy bardzo ciekawi!

Wybrane dla Ciebie