Brakuje ci pomysłu na przekąski na grilla? Oto 3 proste przepisy, które z łatwością wcielisz w życie
Czy ty też uważasz, że przekąski na grilla to podstawa tego miłego spędzania czasu? Jeśli tak, to zapraszamy cię do tego artykułu. Przedstawiamy w nim trzy pomysły na pyszne zagryzki, które między kiełbasą a karkówką będą niczym dar od losu!
28.04.2024 17:03
Czasami to, co proste, jest najlepsze. Wychodzimy z założenia, że skoro na ruszcie już smaży się tłuste i sycące mięsko, przekąski na grilla powinny być raczej znacznie "skromniejsze". Uwaga: to, że zawierają mniej kalorii, wcale nie oznacza, że są mniej smaczne. Być może nawet wręcz przeciwnie i to one staną się na twoim grillu aktorem pierwszoplanowym? Wszystko jest możliwe — zwłaszcza z tymi przepisami!
Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi
Składniki:
- 1 pęczek szparagów,
- natka kolendry,
- 100 g orzechów włoskich,
- 1 opakowanie sera feta,
- 1/2 cytryny,
- 40 ml oliwy z oliwek,
- mieszanka przypraw.
Sposób przygotowania:
- Szparagi obierz. Pozbądź się również stwardniałej końcówki. Następnie zblanszuj je w osolonym wrzątku przez około 3 minuty. Zahartuj w wodzie z lodem.
- Kolendrę posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pokruszony ser feta i startą skórkę z cytryny. Dopraw mieszanką przypraw i połącz całość za pomocą oliwy z oliwek.
- W tak przygotowanej mieszance zamarynuj szparagi. Następnie przełóż je na tackę i podlej marynatą. Połóż na ruszcie, co jakiś czas obracaj.
- Podawaj z mieszanką kolendry, oliwy i sera fety. Posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!
Grillowany kalafior w sosie sojowym
Składniki:
- 1 kalafior,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 200 g musztardy,
- sos sojowy
- pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- miód,
- papryczka chilli.
Sposób przygotowania:
- Kalafiora pokrój w plastry.
- Wymieszaj sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, pieprzem, musztardą i posiekaną papryczką chilli.
- Tak przygotowaną marynatą wysmaruj plastry kalafiora. Odstaw na 20 minut.
- Grilluj z obu stron przez około 8-10 minut. Nie zapomni skropić go jeszcze oliwą. Smacznego!
Zobacz także
Orzeźwiająca sałatka z pestkami granatu
- 1 owoc granatu,
- garść sałaty,
- 200 g pomidorków daktylowych,
- 1 czerwona cebula,
- 100 g sera feta,
- tymianek,
- sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Granat przekrój w połowie. Za pomocą łyżki "wybij" pestki.
- Liście sałaty poszarp, fetę pokrusz. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki. Pomidorki przekrój na połówki.
- Wszystkie składniki przełóż do miski. Wlej przygotowany z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw sos. Wymieszaj. Posyp wierzch tymiankiem. Smacznego!
Jak ci się podobają te przekąski na grilla? A może masz swoje własne, ulubione przepisy? Daj nam znać, bo jesteśmy bardzo ciekawi!