PrzepisGrillBrakuje ci pomysłu na przekąski na grilla? Oto 3 proste przepisy, które z łatwością wcielisz w życie

Brakuje ci pomysłu na przekąski na grilla? Oto 3 proste przepisy, które z łatwością wcielisz w życie

Przekąski na grilla - równie ważne, co mięso!
Przekąski na grilla - równie ważne, co mięso!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Halfpoint

28.04.2024 17:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy ty też uważasz, że przekąski na grilla to podstawa tego miłego spędzania czasu? Jeśli tak, to zapraszamy cię do tego artykułu. Przedstawiamy w nim trzy pomysły na pyszne zagryzki, które między kiełbasą a karkówką będą niczym dar od losu!

Czasami to, co proste, jest najlepsze. Wychodzimy z założenia, że skoro na ruszcie już smaży się tłuste i sycące mięsko, przekąski na grilla powinny być raczej znacznie "skromniejsze". Uwaga: to, że zawierają mniej kalorii, wcale nie oznacza, że są mniej smaczne. Być może nawet wręcz przeciwnie i to one staną się na twoim grillu aktorem pierwszoplanowym? Wszystko jest możliwe — zwłaszcza z tymi przepisami!

Grillowane szparagi z serem feta i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów,
  • natka kolendry,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1 opakowanie sera feta,
  • 1/2 cytryny,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • mieszanka przypraw.

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi obierz. Pozbądź się również stwardniałej końcówki. Następnie zblanszuj je w osolonym wrzątku przez około 3 minuty. Zahartuj w wodzie z lodem.
  2. Kolendrę posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pokruszony ser feta i startą skórkę z cytryny. Dopraw mieszanką przypraw i połącz całość za pomocą oliwy z oliwek.
  3. W tak przygotowanej mieszance zamarynuj szparagi. Następnie przełóż je na tackę i podlej marynatą. Połóż na ruszcie, co jakiś czas obracaj.
  4. Podawaj z mieszanką kolendry, oliwy i sera fety. Posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!
Przekąski na grilla powinny być nieco 
"lżejsze". Szparagi to doskonały wybór
Przekąski na grilla powinny być nieco "lżejsze". Szparagi to doskonały wybór© Pexels | Eda Topsakal

Grillowany kalafior w sosie sojowym

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 200 g musztardy,
  • sos sojowy
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku,
  • miód,
  • papryczka chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój w plastry.
  2. Wymieszaj sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem, pieprzem, musztardą i posiekaną papryczką chilli.
  3. Tak przygotowaną marynatą wysmaruj plastry kalafiora. Odstaw na 20 minut.
  4. Grilluj z obu stron przez około 8-10 minut. Nie zapomni skropić go jeszcze oliwą. Smacznego!

Orzeźwiająca sałatka z pestkami granatu

  • 1 owoc granatu,
  • garść sałaty,
  • 200 g pomidorków daktylowych,
  • 1 czerwona cebula,
  • 100 g sera feta,
  • tymianek,
  • sos: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Granat przekrój w połowie. Za pomocą łyżki "wybij" pestki.
  2. Liście sałaty poszarp, fetę pokrusz. Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki. Pomidorki przekrój na połówki.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski. Wlej przygotowany z oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw sos. Wymieszaj. Posyp wierzch tymiankiem. Smacznego!

Jak ci się podobają te przekąski na grilla? A może masz swoje własne, ulubione przepisy? Daj nam znać, bo jesteśmy bardzo ciekawi!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także