Polacy często się nabierają. Ten ser obok fety nawet nie leżał

Ser feta to charakterystyczny produkt, cechujący się określonym smakiem, zapachem i metodą wytwarzania. Jest go zdecydowanie trudniej dostać w sklepie niż ser kanapkowo-sałatkowy, który w wielu przepisach udaje fetę. Różnic między tymi serami jest sporo.

ObrazekSer feta wytwarzany jest w Grecji. W Polsce znajdziemy jednak zamienniki tego sera - Pyszności; Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Każdy, kto miał do czynienia z oryginalną fetą, może potwierdzić, że jej tańsze zamienniki mają inny - choć również słony - smak. Nie znaczy to jednak, że ser kanapkowo-sałatkowy powinien wylądować w koszu. Kupując taki produkt, zwracaj uwagę na jego skład. Jeśli jest pozbawiony konserwantów i innych ulepszaczy, śmiało możesz wykorzystać go w przepisach, gdzie widnieje ser feta. Pamiętaj jednak, że sery te znacznie się od siebie różnią.

Oryginalny ser feta. Czym się charakteryzuje?

Prawdziwy ser feta jest tradycyjnym, niepasteryzowanym serem pochodzącym z Grecji. Uznaje się go za ważną część kultury i tradycji tego kraju. Warto zauważyć, że produkt ten jest chroniony przez oznaczenie geograficzne w Unii Europejskiej. Oznacza to, że artykuły sprzedawane jako "ser feta" muszą spełniać określone standardy i być produkowane zgodnie z tradycyjnymi metodami w określonych regionach Grecji.

Fetę tradycyjnie wytwarza się z mleka owczego, chociaż czasami dodaje się mleko kozie. Składnik dodatkowy stanowi sól morska, której używa się do konserwacji sera. Ser feta nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków. Po zebraniu mleka jest ono kwaszone za pomocą naturalnych kultur bakterii mlekowych. Następnie twaróg poddaje się prasowaniu. Tak przygotowany dojrzewa przez około dwa miesiące w beczkach lub pojemnikach, co nadaje mu charakterystyczną konsystencję i smak.

Obrazek
Prawdziwy grecki ser feta- Pyszności/canva

Feta ma białą lub kremową barwę i charakterystyczną kruszącą teksturę, jest miękka i delikatna, ale nie rozpuszcza się całkowicie. Wewnątrz może mieć nieregularne otwory. Oryginalną fetę charakteryzuje wyrazisty, słony smak z nutą kwasowości. Najczęściej opisuje się ją jako ser intensywny i ostry, ale też przyjemny w smaku.

Ser kanapkowo-sałatkowy. Łatwo dostępny zamiennik fety

Ser kanapkowo-sałatkowy znacznie łatwiej znajdziemy w sklepach. W przeciwieństwie do oryginalnej fety ten rodzaj sera może być produkowany w Polsce. Jest też zdecydowanie tańszy od prawdziwej fety. Wytwarza się go z solonego sera białego powstałego z mleka krowiego. Ser kanapkowo-sałatkowy zazwyczaj ma więcej węglowodanów, a mniej tłuszczu w porównaniu do fety.

Prawdziwa feta jest serem tłustym (ponad 40 proc. tłuszczu w składzie), przy czym jej zamienniki zawierają zazwyczaj do 20 proc. tłuszczu. Produkty te charakteryzują się słonym smakiem, jednakże oryginalna feta, ze względu na to, że wytwarza się ją z mleka owczego, posiada charakterystyczne dla tego rodzaju nabiału nuty smakowe. 

Wybrane dla Ciebie

Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Puszyste, ciepłe i pachnące jabłkami. Te racuchy smakują jak u babci
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki