Polacy często się nabierają. Ten ser obok fety nawet nie leżał

Ser feta to charakterystyczny produkt, cechujący się określonym smakiem, zapachem i metodą wytwarzania. Jest go zdecydowanie trudniej dostać w sklepie niż ser kanapkowo-sałatkowy, który w wielu przepisach udaje fetę. Różnic między tymi serami jest sporo.

ObrazekSer feta wytwarzany jest w Grecji. W Polsce znajdziemy jednak zamienniki tego sera - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Każdy, kto miał do czynienia z oryginalną fetą, może potwierdzić, że jej tańsze zamienniki mają inny - choć również słony - smak. Nie znaczy to jednak, że ser kanapkowo-sałatkowy powinien wylądować w koszu. Kupując taki produkt, zwracaj uwagę na jego skład. Jeśli jest pozbawiony konserwantów i innych ulepszaczy, śmiało możesz wykorzystać go w przepisach, gdzie widnieje ser feta. Pamiętaj jednak, że sery te znacznie się od siebie różnią.

Oryginalny ser feta. Czym się charakteryzuje?

Prawdziwy ser feta jest tradycyjnym, niepasteryzowanym serem pochodzącym z Grecji. Uznaje się go za ważną część kultury i tradycji tego kraju. Warto zauważyć, że produkt ten jest chroniony przez oznaczenie geograficzne w Unii Europejskiej. Oznacza to, że artykuły sprzedawane jako "ser feta" muszą spełniać określone standardy i być produkowane zgodnie z tradycyjnymi metodami w określonych regionach Grecji.

Fetę tradycyjnie wytwarza się z mleka owczego, chociaż czasami dodaje się mleko kozie. Składnik dodatkowy stanowi sól morska, której używa się do konserwacji sera. Ser feta nie zawiera konserwantów ani sztucznych dodatków. Po zebraniu mleka jest ono kwaszone za pomocą naturalnych kultur bakterii mlekowych. Następnie twaróg poddaje się prasowaniu. Tak przygotowany dojrzewa przez około dwa miesiące w beczkach lub pojemnikach, co nadaje mu charakterystyczną konsystencję i smak.

Obrazek
Prawdziwy grecki ser feta- Pyszności/canva

Feta ma białą lub kremową barwę i charakterystyczną kruszącą teksturę, jest miękka i delikatna, ale nie rozpuszcza się całkowicie. Wewnątrz może mieć nieregularne otwory. Oryginalną fetę charakteryzuje wyrazisty, słony smak z nutą kwasowości. Najczęściej opisuje się ją jako ser intensywny i ostry, ale też przyjemny w smaku.

Ser kanapkowo-sałatkowy. Łatwo dostępny zamiennik fety

Ser kanapkowo-sałatkowy znacznie łatwiej znajdziemy w sklepach. W przeciwieństwie do oryginalnej fety ten rodzaj sera może być produkowany w Polsce. Jest też zdecydowanie tańszy od prawdziwej fety. Wytwarza się go z solonego sera białego powstałego z mleka krowiego. Ser kanapkowo-sałatkowy zazwyczaj ma więcej węglowodanów, a mniej tłuszczu w porównaniu do fety.

Prawdziwa feta jest serem tłustym (ponad 40 proc. tłuszczu w składzie), przy czym jej zamienniki zawierają zazwyczaj do 20 proc. tłuszczu. Produkty te charakteryzują się słonym smakiem, jednakże oryginalna feta, ze względu na to, że wytwarza się ją z mleka owczego, posiada charakterystyczne dla tego rodzaju nabiału nuty smakowe. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem