Ciastka z bananem i sosem czekoladowym na cieście francuskim. Pyszny i prosty deser

Błyskawiczne ciastka z bananem i czekoladowym sosem pokochasz od pierwszego kęsa. Ich przygotowanie jest proste, szybkie i tanie.

Obrazek
Ewa

Szybkie ciastka

Banan i czekolada to połączenie, któremu po prostu nie da się odmówić. A jeśli zamkniemy je dodatkowo w chrupiącym, listkującym cieście francuskim, to otrzymamy deser wprost idealny. Jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste, dzięki czemu sprawdzi się, gdy wpadną nieoczekiwani goście lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Warto mieć w swojej zamrażarce arkusz ciasta francuskiego- przyda się na pewno nieraz.

Ciasto francuskie pochodzi od (oczywiście) francuskiego malarza i kucharza – Claude’a Lorraina. W Polsce znane jestod ok. XVIII wieku. Pierwsza wzmianka na jego temat pojawia się w książce „Opis obyczajów za panowania Augusta III” autorstwa Jędrzeja Kitowicza. Autor przywołuje w niej legendę, w której występuje „listkowe ciasto”, będące przysmakiem na dworze królewskim.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciastka z bananem

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 banan
  • sos czekoladowy
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Na kuchennym blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Wyjmij go wcześniej z lodówki, aby ciasto nabrało nieco pokojowej temperatury- nie będzie się kruszyło i zwijanie będzie łatwiejsze. Na górze umieść banan i natnij owoc.

Ciastka z bananem- Pyszności
Ciastka z bananem- Pyszności

Polej banana sosem czekoladowym lub rozpuszczoną gorzką czekoladą. Zawiń ciasto od góry. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Ciastka z bananem- Pyszności
Ciastka z bananem- Pyszności

Końcówkę ciasta natnij w paski i zawiń wokół powstałego rulonu.

Obrazek
Ciastka z bananem- Pyszności

Następnie połącz ze sobą dwa końce, tworząc okrąg. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, aby apetycznie się zarumieniło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 25 minut.

Ciastka z bananem- Pyszności
Ciastka z bananem- Pyszności

Po tym czasie nasze ciastko jest już gotowe. Udekoruj je po wystudzeniu cukrem pudrem. Podczas serwowania dziel go na części. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyś zjadł je w całości ;)

Smacznego!

Ciastka z bananem- Pyszności
Ciastka z bananem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej