Ciastka z bananem i sosem czekoladowym na cieście francuskim. Pyszny i prosty deser
20.10.2022 16:34, aktual.: 22.10.2022 14:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Błyskawiczne ciastka z bananem i czekoladowym sosem pokochasz od pierwszego kęsa. Ich przygotowanie jest proste, szybkie i tanie.
Szybkie ciastka
Banan i czekolada to połączenie, któremu po prostu nie da się odmówić. A jeśli zamkniemy je dodatkowo w chrupiącym, listkującym cieście francuskim, to otrzymamy deser wprost idealny. Jego przygotowanie jest naprawdę szybkie i proste, dzięki czemu sprawdzi się, gdy wpadną nieoczekiwani goście lub najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Warto mieć w swojej zamrażarce arkusz ciasta francuskiego- przyda się na pewno nieraz.
Ciasto francuskie pochodzi od (oczywiście) francuskiego malarza i kucharza – Claude’a Lorraina. W Polsce znane jestod ok. XVIII wieku. Pierwsza wzmianka na jego temat pojawia się w książce „Opis obyczajów za panowania Augusta III” autorstwa Jędrzeja Kitowicza. Autor przywołuje w niej legendę, w której występuje „listkowe ciasto”, będące przysmakiem na dworze królewskim.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciastka z bananem
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 1 banan
- sos czekoladowy
- jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:
Na kuchennym blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Wyjmij go wcześniej z lodówki, aby ciasto nabrało nieco pokojowej temperatury- nie będzie się kruszyło i zwijanie będzie łatwiejsze. Na górze umieść banan i natnij owoc.
Polej banana sosem czekoladowym lub rozpuszczoną gorzką czekoladą. Zawiń ciasto od góry. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Końcówkę ciasta natnij w paski i zawiń wokół powstałego rulonu.
Następnie połącz ze sobą dwa końce, tworząc okrąg. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, aby apetycznie się zarumieniło. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 25 minut.
Po tym czasie nasze ciastko jest już gotowe. Udekoruj je po wystudzeniu cukrem pudrem. Podczas serwowania dziel go na części. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, abyś zjadł je w całości ;)
Smacznego!