Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Grecka kuchnia słynie z prostoty, a to ciasto jest na to najlepszym dowodem. Jest tak pyszne, że niejednemu odebrało mowę.
Portokalopita to deser, który można spotkać niemal w każdej tawernie na Krecie. Często serwowany jest jako mini deser na zakończenie posiłku. Zapomnij o suchych babkach i oklepanych biszkoptach, greckie ciasto jest wilgotne, soczyste i rozpływające się w ustach. Smakuje i pachnie jak lato, a na dodatek jego przygotowanie jest naprawdę proste.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Greckie ciasto pomarańczowe
Portokalopita to deser, który jest przejawem gospodarności greckich gospodyń i dowodem na to, że "zero waste" w kuchni istnieje tak naprawdę od wieków. Płaty filo są niezwykle cienkie i podatne na wysychanie. Wystarczy chwila nieuwagi, by straciły elastyczność i zaczęły się łamać. Zamiast wyrzucać te niedoskonałe i wyschnięte resztki ciasta, pomysłowi Grecy znaleźli genialny sposób na ich wykorzystanie. Postanowili, że kawałki filo staną się bazą, która zastąpi tradycyjny biszkopt.
Ciasto łączy się z jogurtem i jajkami, a po upieczeniu zalewa dużą ilością pomarańczowego syropu. W rezultacie deser jest intensywny i mocno nasączony, aż ocieka od owoców. Portokalopita jest nie tylko pyszna, ale i jest pięknym przykładem na to, jak z potrzeby oszczędności rodzą się wyjątkowe dania.
Przepis na portokalopitę
Podczas ścierania skórki z cytrusów unikaj białej błonki - jest gorzka i może zepsuć smak wypieku.
Składniki:
- 3 jaja,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka z 1 cytryny,
- skórka z 2 pomarańczy,
- aromat waniliowy,
- 7 arkuszy ciasta filo.
Syrop pomarańczowy:
- sok z 4 pomarańczy,
- sok z 1 cytryny,
- pół szklanki cukru,
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 szklanka herbaty.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej rozłóż arkusze ciasta filo na desce, by dobrze wyschły.
- Następnego dnia pokrusz ciasto na mniejsze kawałki.
- Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórki z cytrusów, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
- Wymieszaj masę z pokruszonym ciastem filo.
- Przelej do formy 20x20 cm.
- Piecz ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Zaparz herbatę, wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cytryny, cukrem i cynamonem. Zagotuj i przestudź.
Upieczone ciasto nasącz syropem i pozostaw do wystudzenia. Portokalopitę podawaj na zimno, najlepiej po kilku godzinach od nasączenia syropem. Smacznego!