Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę

Grecka kuchnia słynie z prostoty, a to ciasto jest na to najlepszym dowodem. Jest tak pyszne, że niejednemu odebrało mowę.

Greckie ciasto pomarańczoweGreckie ciasto pomarańczowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Portokalopita to deser, który można spotkać niemal w każdej tawernie na Krecie. Często serwowany jest jako mini deser na zakończenie posiłku. Zapomnij o suchych babkach i oklepanych biszkoptach, greckie ciasto jest wilgotne, soczyste i rozpływające się w ustach. Smakuje i pachnie jak lato, a na dodatek jego przygotowanie jest naprawdę proste.

Ciasto agrestowa pokusa. Każda warstwa ma coś ciekawego do zaoferowania

Greckie ciasto pomarańczowe

Portokalopita to deser, który jest przejawem gospodarności greckich gospodyń i dowodem na to, że "zero waste" w kuchni istnieje tak naprawdę od wieków. Płaty filo są niezwykle cienkie i podatne na wysychanie. Wystarczy chwila nieuwagi, by straciły elastyczność i zaczęły się łamać. Zamiast wyrzucać te niedoskonałe i wyschnięte resztki ciasta, pomysłowi Grecy znaleźli genialny sposób na ich wykorzystanie. Postanowili, że kawałki filo staną się bazą, która zastąpi tradycyjny biszkopt.

Portokalopita - Pyszności
Portokalopita - Pyszności © Canva | Oleksandr Prokopenko

Ciasto łączy się z jogurtem i jajkami, a po upieczeniu zalewa dużą ilością pomarańczowego syropu. W rezultacie deser jest intensywny i mocno nasączony, aż ocieka od owoców. Portokalopita jest nie tylko pyszna, ale i jest pięknym przykładem na to, jak z potrzeby oszczędności rodzą się wyjątkowe dania.

Przepis na portokalopitę

Podczas ścierania skórki z cytrusów unikaj białej błonki - jest gorzka i może zepsuć smak wypieku.

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • skórka z 1 cytryny,
  • skórka z 2 pomarańczy,
  • aromat waniliowy,
  • 7 arkuszy ciasta filo.

Syrop pomarańczowy:

  • sok z 4 pomarańczy,
  • sok z 1 cytryny,
  • pół szklanki cukru,
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 szklanka herbaty.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej rozłóż arkusze ciasta filo na desce, by dobrze wyschły.
  2. Następnego dnia pokrusz ciasto na mniejsze kawałki.
  3. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj skórki z cytrusów, proszek do pieczenia i aromat waniliowy.
  4. Wymieszaj masę z pokruszonym ciastem filo.
  5. Przelej do formy 20x20 cm.
  6. Piecz ok. 50 minut w 170 stopniach Celsjusza.
  7. Zaparz herbatę, wymieszaj z sokiem z pomarańczy, cytryny, cukrem i cynamonem. Zagotuj i przestudź.

Upieczone ciasto nasącz syropem i pozostaw do wystudzenia. Portokalopitę podawaj na zimno, najlepiej po kilku godzinach od nasączenia syropem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki