Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów

To ciasto z malinami to najlepszy przepis na letni deser. Jest lekkie i słodkie, z przełamującą nutą lekko kwaśnych malin. Jego przygotowanie jest zaskakująco proste, a efekt końcowy zawsze zachwyca – zarówno smakiem, jak i wyglądem.

Ciasto bez pieczenia z malinamiCiasto bez pieczenia z malinami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Latem, gdy słońce rozpieszcza, a owoce obficie dojrzewają, nikt nie chce spędzać godzin w rozgrzanej kuchni. Zamiast tego marzymy o lekkich, orzeźwiających deserach, które przygotowuje się szybko, a one same smakują po prostu obłędnie. Nie może zabraknąć w nich sezonowych owoców. Gdy tylko na krzaczkach czerwienią się maliny, zbieram je do koszyka i zabieram się za przygotowanie tego ciasta, które stało się prawdziwym hitem w moim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinka na zimę – 3 niezawodne sposoby przechowywania

Ciasto z malinami bez pieczenia

Ten deser jeszcze przed zjedzeniem zachwyca, prezentując się pięknie na talerzyku. Jest jednak tak proste, że poradzi sobie nawet osoba początkująca. To ciasto bez pieczenia, więc odchodzi dawka stresu, czy wszystko odpowiednio wyrośnie, nie opadnie i nie będzie zakalca.

Ciasto z kremem i malinami
Ciasto z kremem i malinami © Adobe Stock

To idealny deser na upalne dni, spotkania z przyjaciółmi czy rodzinne uroczystości. Jest jednak tak smaczne, że nie trzeba będzie szukać specjalnych okazji, by się nim zajadać. Połączenie biszkoptowych warstw, kremowej masy z nutą wanilii i soczystych malin to strzał w dziesiątkę.

Składniki:

  • 200-300 g podłużnych biszkoptów,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżki likieru malinowego (opcjonalnie),
  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki kremówki,
  • 3-4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 600-700 g świeżych malin,
  • wiórki czekolady,
  • kilka listków świeżej mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzej i połącz z likierem. Możesz opcjonalnie sięgnąć także po syrop malinowy.
  2. W dużej misce umieść schłodzone mascarpone oraz śmietankę kremówkę, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksuj na średnich obrotach, aż uzyskasz gęsty, puszysty krem. Uważaj, aby nie przebić.
  3. Do masy dorzuć kilka malin i wymieszaj, aby wkomponowały się w masę. Mogą się rozgnieść. Ilość dopasuj do swoich preferencji.
  4. Przygotuj formę lub żaroodporne naczynie o wymiarach ok. 20 × 25 cm.
  5. Krótko zanurzaj biszkopty w mleku i układaj je ciasno na dnie formy, tworząc pierwszą warstwę.
  6. Na ułożonych biszkoptach rozsmaruj równomiernie 1/3 przygotowanego kremu. Na kremie równomiernie rozłóż maliny.
  7. Ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów.
  8. Znów dodaj 1/3 kremu i maliny.
  9. Ułóż ostatnią warstwę nasączonych biszkoptów.
  10. Na biszkoptach rozsmaruj pozostały krem, tworząc wierzch ciasta. Możesz zrobić fantazyjne fale lub równe wykończenie.
  11. Przykryj formę folią spożywczą i wstaw ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Dzięki temu biszkopty zamienią się w miękki spód, a ciasto przejdzie smakiem.
  12. Przed podaniem udekoruj wierzch ciasta świeżymi malinami. Możesz dodać kilka listków mięty dla koloru i aromatu oraz posypać startą czekoladą.
Wybrane dla Ciebie
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni