Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Chociaż tradycyjnemu pasztetowi nie można odmówić smaku, to nie zawsze jest to najzdrowsza opcja. Z pomocą przychodzi wtedy fasola.
Jeśli szukasz zdrowej, pożywnej i, co najważniejsze, przepysznej alternatywy, która zrewolucjonizuje śniadania i kolacje, postaw na domową pastę z fasoli. Ta prosta, aromatyczna i pełna wartości odżywczych przekąska skutecznie udowadnia, że to, co zdrowe może być też smaczne i niedrogie.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Zdrowa pasta na kanapki
Czerwona fasola to prawdziwa skarbnica zdrowia. To doskonałe źródło roślinnego białka, niezbędnego budulca naszego organizmu. Dostarcza również błonnik, który wspiera trawienie, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi oraz obniża cholesterol. Zawarte w czerwonej fasoli żelazo oraz kwas foliowy pomagają w walce z anemią i są ważne dla układu krwionośnego. Do tego jeszcze magnez i potas, wspierające układ nerwowy i regulujące ciśnienie krwi. Pasta, w której fasola jest głównym składnikiem, dostarcza nie tylko przyjemności z jedzenia, ale i solidnej dawki cennych składników odżywczych.
Przepis na pastę z czerwonej fasoli
Sekretem smaku tej pasty jest nietypowe połączenie wytrawnych smaków i subtelnej słodyczy. Zamiast używać dużej ilości tłuszczu, smak i konsystencję budujemy na bazie odżywczej czerwonej fasoli. Dodatek naturalnego soku jabłkowego i suszonych śliwek przełamuje fasolowy posmak, nadając paście głębi i delikatnej owocowej nuty, która fantastycznie komponuje się z pikantnością pieprzu cayenne i ziołami. Jest idealnie kremowa i gładka, dzięki czemu rozsmarowywanie jej na pieczywie to czysta przyjemność.
Składniki
- 240 g czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej,
- 100 ml soku jabłkowego,
- 3 suszone sliwki,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka sezamu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu cayenne,
- oregano, rozmaryn, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jeśli używasz fasoli z puszki, odsącz ją na sitku i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
- Fasolę, sok jabłkowy, olej rzepakowy i sezam wrzuć do blendera. Dodaj suszone śliwki.
- Dodaj paprykę słodką, pieprz cayenne, oregano i rozmaryn.
- Zmiksuj na gładką, kremową pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej soku jabłkowego lub wody, jeśli pasta jest za gęsta.
- Spróbuj i dopraw szczyptę soli lub więcej pieprzu i ziół.
Podawaj pastę z ulubionym pieczywem, świetnie smakuje na tym żytnim. Możesz jej użyć także jako nadzienia do wytrawnych naleśników, tortilli lub jako dip do surowych słupków warzyw. Smacznego!