Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Chociaż tradycyjnemu pasztetowi nie można odmówić smaku, to nie zawsze jest to najzdrowsza opcja. Z pomocą przychodzi wtedy fasola.
Jeśli szukasz zdrowej, pożywnej i, co najważniejsze, przepysznej alternatywy, która zrewolucjonizuje śniadania i kolacje, postaw na domową pastę z fasoli. Ta prosta, aromatyczna i pełna wartości odżywczych przekąska skutecznie udowadnia, że to, co zdrowe może być też smaczne i niedrogie.
Pieczony naleśnik z serka wiejskiego. Śniadanie na ciepło w kolorowym wydaniu
Zdrowa pasta na kanapki
Czerwona fasola to prawdziwa skarbnica zdrowia. To doskonałe źródło roślinnego białka, niezbędnego budulca naszego organizmu. Dostarcza również błonnik, który wspiera trawienie, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi oraz obniża cholesterol. Zawarte w czerwonej fasoli żelazo oraz kwas foliowy pomagają w walce z anemią i są ważne dla układu krwionośnego. Do tego jeszcze magnez i potas, wspierające układ nerwowy i regulujące ciśnienie krwi. Pasta, w której fasola jest głównym składnikiem, dostarcza nie tylko przyjemności z jedzenia, ale i solidnej dawki cennych składników odżywczych.
Przepis na pastę z czerwonej fasoli
Sekretem smaku tej pasty jest nietypowe połączenie wytrawnych smaków i subtelnej słodyczy. Zamiast używać dużej ilości tłuszczu, smak i konsystencję budujemy na bazie odżywczej czerwonej fasoli. Dodatek naturalnego soku jabłkowego i suszonych śliwek przełamuje fasolowy posmak, nadając paście głębi i delikatnej owocowej nuty, która fantastycznie komponuje się z pikantnością pieprzu cayenne i ziołami. Jest idealnie kremowa i gładka, dzięki czemu rozsmarowywanie jej na pieczywie to czysta przyjemność.
Składniki
- 240 g czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej,
- 100 ml soku jabłkowego,
- 3 suszone sliwki,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka sezamu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta pieprzu cayenne,
- oregano, rozmaryn, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Jeśli używasz fasoli z puszki, odsącz ją na sitku i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
- Fasolę, sok jabłkowy, olej rzepakowy i sezam wrzuć do blendera. Dodaj suszone śliwki.
- Dodaj paprykę słodką, pieprz cayenne, oregano i rozmaryn.
- Zmiksuj na gładką, kremową pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej soku jabłkowego lub wody, jeśli pasta jest za gęsta.
- Spróbuj i dopraw szczyptę soli lub więcej pieprzu i ziół.
Podawaj pastę z ulubionym pieczywem, świetnie smakuje na tym żytnim. Możesz jej użyć także jako nadzienia do wytrawnych naleśników, tortilli lub jako dip do surowych słupków warzyw. Smacznego!