Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie

Chociaż tradycyjnemu pasztetowi nie można odmówić smaku, to nie zawsze jest to najzdrowsza opcja. Z pomocą przychodzi wtedy fasola.

Pożywna pasta kanapkowa z czerwone fasoliPożywna pasta kanapkowa z czerwone fasoli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli szukasz zdrowej, pożywnej i, co najważniejsze, przepysznej alternatywy, która zrewolucjonizuje śniadania i kolacje, postaw na domową pastę z fasoli. Ta prosta, aromatyczna i pełna wartości odżywczych przekąska skutecznie udowadnia, że to, co zdrowe może być też smaczne i niedrogie.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Zdrowa pasta na kanapki

Czerwona fasola to prawdziwa skarbnica zdrowia. To doskonałe źródło roślinnego białka, niezbędnego budulca naszego organizmu. Dostarcza również błonnik, który wspiera trawienie, pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi oraz obniża cholesterol. Zawarte w czerwonej fasoli żelazo oraz kwas foliowy pomagają w walce z anemią i są ważne dla układu krwionośnego. Do tego jeszcze magnez i potas, wspierające układ nerwowy i regulujące ciśnienie krwi. Pasta, w której fasola jest głównym składnikiem, dostarcza nie tylko przyjemności z jedzenia, ale i solidnej dawki cennych składników odżywczych.

Pasta z czerwonej fasoli - Pyszności
Pasta z czerwonej fasoli - Pyszności © Canva | BaLama Studio

Przepis na pastę z czerwonej fasoli

Sekretem smaku tej pasty jest nietypowe połączenie wytrawnych smaków i subtelnej słodyczy. Zamiast używać dużej ilości tłuszczu, smak i konsystencję budujemy na bazie odżywczej czerwonej fasoli. Dodatek naturalnego soku jabłkowego i suszonych śliwek przełamuje fasolowy posmak, nadając paście głębi i delikatnej owocowej nuty, która fantastycznie komponuje się z pikantnością pieprzu cayenne i ziołami. Jest idealnie kremowa i gładka, dzięki czemu rozsmarowywanie jej na pieczywie to czysta przyjemność.

Składniki

  • 240 g czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej,
  • 100 ml soku jabłkowego,
  • 3 suszone sliwki,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka sezamu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • oregano, rozmaryn, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używasz fasoli z puszki, odsącz ją na sitku i dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Fasolę, sok jabłkowy, olej rzepakowy i sezam wrzuć do blendera. Dodaj suszone śliwki.
  3. Dodaj paprykę słodką, pieprz cayenne, oregano i rozmaryn.
  4. Zmiksuj na gładką, kremową pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej soku jabłkowego lub wody, jeśli pasta jest za gęsta.
  5. Spróbuj i dopraw szczyptę soli lub więcej pieprzu i ziół.

Podawaj pastę z ulubionym pieczywem, świetnie smakuje na tym żytnim. Możesz jej użyć także jako nadzienia do wytrawnych naleśników, tortilli lub jako dip do surowych słupków warzyw. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado