Chleb mojej mamy za każdym razem wychodzi inaczej. Ten nie ma sobie równych

W piekarniach bochenek dobrego chleba żytniego z nasionami potrafi kosztować nawet 20 zł za niecały kilogram. Tymczasem okazuje się, że przygotowanie domowego pieczywa wcale nie jest trudne. Co więcej z 1 kg mąki wychodzi nawet 6 małych foremek. Ostatnio jeden chleb starczył mi na tydzień, a każdego dnia był tak samo dobry.

Domowy chleb żytni z czarnuszką to przepis na zdrowe śniadanieDomowy chleb żytni z czarnuszką to przepis na zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl | Anna Galuhn
Anna Galuhn
SKOMENTUJ

Domowy chleb z ziarnami możesz zrobić z maki pszennej lub żytniej. W pierwszym wariancie pieczywo wychodzi lżejsze, jednak o wiele więcej smaku, a przy okazji także błonnika, ma chleb wypiekany z mąki żytniej. Bazując na podstawowym przepisie możesz stworzyć nieskończoną ilość wariantów. Dla mnie aktualnie na pierwszym miejscu jest chleb z czarnuszką i siemieniem lnianym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Jak przygotować chleb z ziarnami w domu bez zakwasu?

W warunkach domowych możesz upiec chleb na zakwasie pszennym lub żytnim, ale jest to procedura, która wymaga czasu. Zakwas dojrzewa przez ok. 7 dni, a następnie chleb przygotowany z jego dodatkiem wyrasta przez całą noc.

Prostszą opcją jest przygotowanie masy z użyciem suszonych drożdży. Wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami i już po 2 godzinach można wstawić ciasto na bochenki do piekarnika.

Z jakimi dodatkami domowy chleb wychodzi najlepiej?

Oczywiście to zależy od osobistych preferencji. Zgodnie z zaleceniami mojej mamy, jeśli zdecydujesz się na dodatek suszonych owoców, postaw na jeden rodzaj. Nie mieszaj żurawiny ze śliwkami i rodzynkami, bo wyjdzie z tego mało apetyczna papka.

Uważaj też z ilością nasion. Postaw na 2-3 rodzaje, które grają ze sobą. Jeśli ziarna są duże, na przykład pestki dyni, dobrze rozmieszaj je w masie na chleb, aby w bochenkach rozłożyły się równomiernie. Zbite w jednym miejscu będą przeszkadzać przy krojeniu chleba.

Chleb żytni z czarnuszką i siemieniem lnianym

Przepis podaję na 1 kg mąki. Z tych proporcji wychodzą 3 duże prostokątne blaszki (takie, jak na babkę lub piernik) lub 6 mniejszych foremek, tzw. pasztetówek.

Składniki suche:

  • 1,5 szkl. jasnego siemienia lnianego,
  • 2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 torebki czarnuszki,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 kg mąki żytniej chlebowej,
  • 2 torebki drożdży suszonych (1 porcja na pół kilograma maki).

Składniki mokre:

  • 3 łyżki miodu,
  • 6 szklanek ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche.
  2. Dodaj mokre produkty i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
  3. Przelej masę do foremek wysmarowanych oliwą. Napełniaj je maksymalnie do 2/3 wysokości, bo ciasto wyrasta podczas pieczenia.
  4. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Wstaw foremki z chlebem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 70 minut.
  6. Otwórz piekarnik, posmaruj bochenki oliwą. Obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
Jak przechowywać rzodkiewkę? Wielu o tym zapomina i już po 3 dniach jest do wyrzucenia
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser