Chleb mojej mamy za każdym razem wychodzi inaczej. Ten nie ma sobie równych

W piekarniach bochenek dobrego chleba żytniego z nasionami potrafi kosztować nawet 20 zł za niecały kilogram. Tymczasem okazuje się, że przygotowanie domowego pieczywa wcale nie jest trudne. Co więcej z 1 kg mąki wychodzi nawet 6 małych foremek. Ostatnio jeden chleb starczył mi na tydzień, a każdego dnia był tak samo dobry.

Domowy chleb żytni z czarnuszką to przepis na zdrowe śniadanieDomowy chleb żytni z czarnuszką to przepis na zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl | Anna Galuhn
Anna Galuhn

Domowy chleb z ziarnami możesz zrobić z maki pszennej lub żytniej. W pierwszym wariancie pieczywo wychodzi lżejsze, jednak o wiele więcej smaku, a przy okazji także błonnika, ma chleb wypiekany z mąki żytniej. Bazując na podstawowym przepisie możesz stworzyć nieskończoną ilość wariantów. Dla mnie aktualnie na pierwszym miejscu jest chleb z czarnuszką i siemieniem lnianym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Jak przygotować chleb z ziarnami w domu bez zakwasu?

W warunkach domowych możesz upiec chleb na zakwasie pszennym lub żytnim, ale jest to procedura, która wymaga czasu. Zakwas dojrzewa przez ok. 7 dni, a następnie chleb przygotowany z jego dodatkiem wyrasta przez całą noc.

Prostszą opcją jest przygotowanie masy z użyciem suszonych drożdży. Wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami i już po 2 godzinach można wstawić ciasto na bochenki do piekarnika.

Z jakimi dodatkami domowy chleb wychodzi najlepiej?

Oczywiście to zależy od osobistych preferencji. Zgodnie z zaleceniami mojej mamy, jeśli zdecydujesz się na dodatek suszonych owoców, postaw na jeden rodzaj. Nie mieszaj żurawiny ze śliwkami i rodzynkami, bo wyjdzie z tego mało apetyczna papka.

Uważaj też z ilością nasion. Postaw na 2-3 rodzaje, które grają ze sobą. Jeśli ziarna są duże, na przykład pestki dyni, dobrze rozmieszaj je w masie na chleb, aby w bochenkach rozłożyły się równomiernie. Zbite w jednym miejscu będą przeszkadzać przy krojeniu chleba.

Chleb żytni z czarnuszką i siemieniem lnianym

Przepis podaję na 1 kg mąki. Z tych proporcji wychodzą 3 duże prostokątne blaszki (takie, jak na babkę lub piernik) lub 6 mniejszych foremek, tzw. pasztetówek.

Składniki suche:

  • 1,5 szkl. jasnego siemienia lnianego,
  • 2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 torebki czarnuszki,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 kg mąki żytniej chlebowej,
  • 2 torebki drożdży suszonych (1 porcja na pół kilograma maki).

Składniki mokre:

  • 3 łyżki miodu,
  • 6 szklanek ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche.
  2. Dodaj mokre produkty i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
  3. Przelej masę do foremek wysmarowanych oliwą. Napełniaj je maksymalnie do 2/3 wysokości, bo ciasto wyrasta podczas pieczenia.
  4. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Wstaw foremki z chlebem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 70 minut.
  6. Otwórz piekarnik, posmaruj bochenki oliwą. Obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej