PrzepisChleb mojej mamy za każdym razem wychodzi inaczej. Ten nie ma sobie równych

Chleb mojej mamy za każdym razem wychodzi inaczej. Ten nie ma sobie równych

W piekarniach bochenek dobrego chleba żytniego z nasionami potrafi kosztować nawet 20 zł za niecały kilogram. Tymczasem okazuje się, że przygotowanie domowego pieczywa wcale nie jest trudne. Co więcej z 1 kg mąki wychodzi nawet 6 małych foremek. Ostatnio jeden chleb starczył mi na tydzień, a każdego dnia był tak samo dobry.

Domowy chleb żytni z czarnuszką to przepis na zdrowe śniadanie
Domowy chleb żytni z czarnuszką to przepis na zdrowe śniadanie
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl | Anna Galuhn

30.11.2024 09:50

Domowy chleb z ziarnami możesz zrobić z maki pszennej lub żytniej. W pierwszym wariancie pieczywo wychodzi lżejsze, jednak o wiele więcej smaku, a przy okazji także błonnika, ma chleb wypiekany z mąki żytniej. Bazując na podstawowym przepisie możesz stworzyć nieskończoną ilość wariantów. Dla mnie aktualnie na pierwszym miejscu jest chleb z czarnuszką i siemieniem lnianym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przygotować chleb z ziarnami w domu bez zakwasu?

W warunkach domowych możesz upiec chleb na zakwasie pszennym lub żytnim, ale jest to procedura, która wymaga czasu. Zakwas dojrzewa przez ok. 7 dni, a następnie chleb przygotowany z jego dodatkiem wyrasta przez całą noc.

Prostszą opcją jest przygotowanie masy z użyciem suszonych drożdży. Wystarczy je wymieszać z pozostałymi składnikami i już po 2 godzinach można wstawić ciasto na bochenki do piekarnika.

Z jakimi dodatkami domowy chleb wychodzi najlepiej?

Oczywiście to zależy od osobistych preferencji. Zgodnie z zaleceniami mojej mamy, jeśli zdecydujesz się na dodatek suszonych owoców, postaw na jeden rodzaj. Nie mieszaj żurawiny ze śliwkami i rodzynkami, bo wyjdzie z tego mało apetyczna papka.

Uważaj też z ilością nasion. Postaw na 2-3 rodzaje, które grają ze sobą. Jeśli ziarna są duże, na przykład pestki dyni, dobrze rozmieszaj je w masie na chleb, aby w bochenkach rozłożyły się równomiernie. Zbite w jednym miejscu będą przeszkadzać przy krojeniu chleba.

Chleb żytni z czarnuszką i siemieniem lnianym

Przepis podaję na 1 kg mąki. Z tych proporcji wychodzą 3 duże prostokątne blaszki (takie, jak na babkę lub piernik) lub 6 mniejszych foremek, tzw. pasztetówek.

Składniki suche:

  • 1,5 szkl. jasnego siemienia lnianego,
  • 2 szklanki ziaren słonecznika,
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 2 torebki czarnuszki,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 kg mąki żytniej chlebowej,
  • 2 torebki drożdży suszonych (1 porcja na pół kilograma maki).

Składniki mokre:

  • 3 łyżki miodu,
  • 6 szklanek ciepłej wody.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki suche.
  2. Dodaj mokre produkty i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami.
  3. Przelej masę do foremek wysmarowanych oliwą. Napełniaj je maksymalnie do 2/3 wysokości, bo ciasto wyrasta podczas pieczenia.
  4. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  5. Wstaw foremki z chlebem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 70 minut.
  6. Otwórz piekarnik, posmaruj bochenki oliwą. Obniż temperaturę do 160 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut.
Wybrane dla Ciebie