Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Na pyszne naleśniki sposób jest co niemiara. W tym przypadku to jednak nie nadzienie, a samo ciasto zaskakuje smakiem.
Naleśniki to klasyk, który kocha każdy. Kojarzą nam się zazwyczaj ze słodkimi dodatkami, dżemem, owocami, lub w wersji wytrawnej z mięsnym farszem czy serem. W tym przypadku to jednak za mało. Proste placki zachwycą wyrazistym kolorem i niepowtarzalnym aromatem, który wypełni kuchnię już podczas smażenia. Zielone naleśniki szpinakowe z kawałkami czosnku to danie, które udowadnia, że naleśniki mają w sobie o wiele większy potencjał, niż myślimy.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Zielone naleśniki z czosnkiem
Tajemnica tych naleśników tkwi w połączeniu tradycyjnego ciasta z dwoma kluczowymi składnikami: świeżym szpinakiem i posiekanym czosnkiem. To duet doskonale znany na przykład z sosu do makaronu, ale w naleśnikowym cieście zdziała cuda. To dowód na to, że czasem nie potrzeba wiele, by oczarować smakiem.
Najlepiej sprawdzi się tutaj świeży szpinak, ale możesz sięgnąć także po mrożony. Pamiętaj o odpowiednim rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 1 garść świeżego szpinaku,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Świeży szpinak umyj i osusz. Jeśli masz blender kielichowy, możesz zmiksować go z mlekiem na gładką, zieloną papkę. Jeśli nie, posiekaj go bardzo drobno.
- Czosnek obierz i posiekaj w drobne kawałeczki. Nie przeciskaj przez praskę, aby kawałki były wyczuwalne.
- W misce połącz mąkę, jajko, szpinakowe mleko, łyżkę oleju i szczyptę soli. Dokładnie zmiksuj.
- Na koniec do gotowego ciasta naleśnikowego dodaj posiekany czosnek. Delikatnie wymieszaj.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wlewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie.
- Smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
Już podczas smażenia poczujesz ten piękny, apetyczny zapach. Czosnek w kawałeczkach delikatnie się podsmaży, uwalniając swój aromat.
Idealnie smakują z kremowym serkiem twarogowym (np. ricotta lub serek śmietankowy), świeżym koperkiem, szczypiorkiem i odrobiną pieprzu. Możesz dodać też szczyptę ulubionych ziół prowansalskich. Świetnie pasują także do wędzonego łososia i chrzanowego serka, hummusu czy po prostu posmarowane odrobiną masła i posypane świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!