Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach

Na pyszne naleśniki sposób jest co niemiara. W tym przypadku to jednak nie nadzienie, a samo ciasto zaskakuje smakiem.

Proste naleśniki ze szpinakiem i czosnkiemProste naleśniki ze szpinakiem i czosnkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśniki to klasyk, który kocha każdy. Kojarzą nam się zazwyczaj ze słodkimi dodatkami, dżemem, owocami, lub w wersji wytrawnej z mięsnym farszem czy serem. W tym przypadku to jednak za mało. Proste placki zachwycą wyrazistym kolorem i niepowtarzalnym aromatem, który wypełni kuchnię już podczas smażenia. Zielone naleśniki szpinakowe z kawałkami czosnku to danie, które udowadnia, że naleśniki mają w sobie o wiele większy potencjał, niż myślimy.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Zielone naleśniki z czosnkiem

Tajemnica tych naleśników tkwi w połączeniu tradycyjnego ciasta z dwoma kluczowymi składnikami: świeżym szpinakiem i posiekanym czosnkiem. To duet doskonale znany na przykład z sosu do makaronu, ale w naleśnikowym cieście zdziała cuda. To dowód na to, że czasem nie potrzeba wiele, by oczarować smakiem.

Najlepiej sprawdzi się tutaj świeży szpinak, ale możesz sięgnąć także po mrożony. Pamiętaj o odpowiednim rozmrożeniu i odciśnięciu nadmiaru wody.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 garść świeżego szpinaku,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Świeży szpinak umyj i osusz. Jeśli masz blender kielichowy, możesz zmiksować go z mlekiem na gładką, zieloną papkę. Jeśli nie, posiekaj go bardzo drobno.
  2. Czosnek obierz i posiekaj w drobne kawałeczki. Nie przeciskaj przez praskę, aby kawałki były wyczuwalne.
  3. W misce połącz mąkę, jajko, szpinakowe mleko, łyżkę oleju i szczyptę soli. Dokładnie zmiksuj.
  4. Na koniec do gotowego ciasta naleśnikowego dodaj posiekany czosnek. Delikatnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Wlewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie.
  6. Smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.

Już podczas smażenia poczujesz ten piękny, apetyczny zapach. Czosnek w kawałeczkach delikatnie się podsmaży, uwalniając swój aromat.

Idealnie smakują z kremowym serkiem twarogowym (np. ricotta lub serek śmietankowy), świeżym koperkiem, szczypiorkiem i odrobiną pieprzu. Możesz dodać też szczyptę ulubionych ziół prowansalskich. Świetnie pasują także do wędzonego łososia i chrzanowego serka, hummusu czy po prostu posmarowane odrobiną masła i posypane świeżo mielonym pieprzem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie