Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz

Na naleśniki chętnych nie brakuje, a jeśli na dodatek skrywają w sobie wytrawny farsz, to świetnie zastąpią tradycyjne dania obiadowe.

Sakiewki naleśnikowe z prostym farszemSakiewki naleśnikowe z prostym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Naleśnikowe sakiewki podpatrzyłam po raz pierwszy u Jakuba Kuronia i od razu przepadłam. Na talerzu wyglądają bardzo efektownie, szybko znikają w żołądkach domowników, a ja nie mam za dużo pracy przy przygotowaniu takiego posiłku. Sakiewki naleśnikowe z farszem z pieczarek, ogórka kiszonego i kiełbasy żywieckiej to sprawdzony przepis na zachwyty przy stole.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i kiełbasą

To świetna alternatywa dla tradycyjnych krokietów czy naleśników zapiekanych w rulonach. Dzięki formie sakiewek danie wygląda niezwykle efektownie i zachwyca smakiem. Świetnie sprawdzą się na obiad, ale i zaserwowane w formie imprezowej przystawki zostaną gwiazdą stołu. Wypełnione aromatycznym farszem i zapieczone z serem sakiewki będą smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki:

Naleśniki:

  • 500 ml mleka,
  • 50 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 cebula,
  • 500 g pieczarek,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 200 g opakowanie kiełbasy żywieckiej,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka masła,
  • 150 g startego sera mozzarella,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce połącz mleko, jajka, olej, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto bez grudek. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, dodaj odrobinę wody lub mleka.
  2. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Jeśli powłoka przywiera, użyj minimalnej ilości tłuszczu.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki i ogórki kiszone w cienkie plasterki, a kiełbasę w cienkie paski lub kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj kiełbasę i smaż 2 minuty.
  5. Dorzuć pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn.
  6. Dodaj ogórki kiszone i musztardę, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw farsz na chwilę, by nieco przestygł.
  7. W międzyczasie zblanszuj szczypior, zanurzając na chwilę we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie. Dzięki temu będzie elastyczny i nie pęknie podczas wiązania.
  8. Na środek każdego naleśnika nałóż sporą porcję farszu i posyp startym serem.
  9. Zbierz brzegi naleśnika ku górze i delikatnie je ściśnij. Następnie zwiąż uformowaną sakiewkę zblanszowanym wcześniej szczypiorkiem.
  10. Ułóż sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut. Dzięki temu znajdujący się w środku ser się rozpuści.

Podawaj na ciepło. Możesz zaserwować sakiewki w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów