Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Na naleśniki chętnych nie brakuje, a jeśli na dodatek skrywają w sobie wytrawny farsz, to świetnie zastąpią tradycyjne dania obiadowe.
Naleśnikowe sakiewki podpatrzyłam po raz pierwszy u Jakuba Kuronia i od razu przepadłam. Na talerzu wyglądają bardzo efektownie, szybko znikają w żołądkach domowników, a ja nie mam za dużo pracy przy przygotowaniu takiego posiłku. Sakiewki naleśnikowe z farszem z pieczarek, ogórka kiszonego i kiełbasy żywieckiej to sprawdzony przepis na zachwyty przy stole.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Sakiewki naleśnikowe z pieczarkami i kiełbasą
To świetna alternatywa dla tradycyjnych krokietów czy naleśników zapiekanych w rulonach. Dzięki formie sakiewek danie wygląda niezwykle efektownie i zachwyca smakiem. Świetnie sprawdzą się na obiad, ale i zaserwowane w formie imprezowej przystawki zostaną gwiazdą stołu. Wypełnione aromatycznym farszem i zapieczone z serem sakiewki będą smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Składniki:
Naleśniki:
- 500 ml mleka,
- 50 ml oleju,
- 2 jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Farsz:
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 3 ogórki kiszone,
- 200 g opakowanie kiełbasy żywieckiej,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka masła,
- 150 g startego sera mozzarella,
- 1 pęczek szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce połącz mleko, jajka, olej, mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i sól. Zmiksuj na gładkie ciasto bez grudek. Jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste, dodaj odrobinę wody lub mleka.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Jeśli powłoka przywiera, użyj minimalnej ilości tłuszczu.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, pieczarki i ogórki kiszone w cienkie plasterki, a kiełbasę w cienkie paski lub kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj kiełbasę i smaż 2 minuty.
- Dorzuć pieczarki i smaż, aż odparuje cały płyn.
- Dodaj ogórki kiszone i musztardę, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw farsz na chwilę, by nieco przestygł.
- W międzyczasie zblanszuj szczypior, zanurzając na chwilę we wrzątku, a następnie w lodowatej wodzie. Dzięki temu będzie elastyczny i nie pęknie podczas wiązania.
- Na środek każdego naleśnika nałóż sporą porcję farszu i posyp startym serem.
- Zbierz brzegi naleśnika ku górze i delikatnie je ściśnij. Następnie zwiąż uformowaną sakiewkę zblanszowanym wcześniej szczypiorkiem.
- Ułóż sakiewki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 10 minut. Dzięki temu znajdujący się w środku ser się rozpuści.
Podawaj na ciepło. Możesz zaserwować sakiewki w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego. Smacznego!