PrzepisSakiewki schabowe z farszem pieczarkowym. Prosty przepis krok po kroku

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym. Prosty przepis krok po kroku

Obiadowe sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym to nasz absolutny hit. Każdy, kto ich spróbował, od razu prosi o przepis!

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym. Prosty przepis krok po kroku
Ewa

Jak zrobić sakiewki schabowe? Prosty przepis na schab

Jeśli brakuje Ci pomysłów, co pysznego zrobić ze schabu, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Sakiewki schabowe z farszem z pieczarek, cebuli i papryki to jedno z naszych popisowych dań. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a będą smaczną odskocznią od tradycyjnych kotletów.

Nasze sakiewki schabowe po upieczeniu pozostają idealnie soczyste i skutecznie odczarowują mit wysuszonego schabu. Dzięki duszeniu powstaje sos, który świetnie będzie komponował się z ziemniaki i kaszą.

Jak zrobić sakiewki schabowe? Przepis, składniki, wykonanie krok po kroku poniżej.

Składniki

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym – składniki

  1. 6 plastrów schabu
  2. 1 cebula
  3. 400 g pieczarek
  4. 1 czerwona papryka
  5. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  6. 1 szklanka bulionu drobiowo-warzywnego
  7. 1/2 szklanki śmietany 18%
  8. sól i pieprz
  9. 2 łyżki masła
  10. 2-3 gałązki tymianku
  11. 2 ząbki czosnku
  12. natka pietruszki

Jak zrobić sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym?

Zrobienie sakiewek schabowych z farszem pieczarkowym nie jest ani trudne, ani czasochłonne, o czym zaraz się przekonasz.

Plastry schabu rozbij na kotlety o średniej grubości. Nie powinno być prześwitów, żeby mięso w czasie zawijania w sakiewkę się nie porwało. Żeby ułatwić sobie rozbijanie mięsa- włóż pod deskę złożony ręcznik kuchenny. Dzięki temu deska podczas tłuczenia nie będzie uciekała.

Jak zrobić farsz pieczarkowy do sakiewek schabowych?

Przejdź do przygotowania farszu. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na nieduże plasterki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładne umycie. Zamiast czerwonej papryki możesz użyć również zielonej lub żółtej. Kolor nie ma znaczenia w smaku.

Na patelni  połącz pokrojoną paprykę, cebulę i pieczarki Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę i po pół łyżeczki pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym – składanie

Wróć do pracy nad naszym schabem. Kawałki rozbitego mięsa przypraw z obu stron solą i pieprzem. Możesz przyprawić mięso również odrobiną czosnku. Jeśli używasz świeżego- dodaj do warzywnego farszu. Jeśli granulowanego- przypraw nim mięso. Na środku umieść wcześniej przygotowany farsz.

Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Znajdziesz go w większości sklepów mięsnych.

Duszenie i serwowanie sakiewek schabowych z farszem pieczarkowym

Kiedy sakiewki schabowe są już zawinięte – czas przejść dalej.

Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, połóż na patelni zawinięte sakiewki ze schabu. Jeśli boisz się, że masło zacznie się przypalać, to są dwa rozwiązania: albo sięgnij po masło klarowane albo dodaj na patelnie łyżeczkę zwykłego oleju roślinnego.

Dodaj gałązki świeżego tymianku i obsmaż mięso. Tymianek odda smak do masła, które z kolei wsiąknie w struktury mięsa i nada więcej aromatu.

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym – duszenie

Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie do powstałego sosu dodaj śmietankę i zredukuj go tak, żeby zgęstniał.

I to wszystko! Nasze sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem i aromatycznym sosem własnym są już gotowe! Podaj je z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, purée lub kaszą i surówką.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie