Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Jakub Kuroń wspomina, że uwielbia robić racuchy dla swoich córek. Tak bardzo im smakują, że trudno o większą przyjemność. Placuszki z tego przepisu faktycznie można robić codziennie, bo jest chyba najłatwiejszy na świecie. Każdy, kto choć raz je wykona, na zawsze zapamięta proporcje.
Racuchy od Jakuba Kuronia bazują prostym przepisie na ciasto naleśnikowe z proszkiem do pieczenia. W środku mogą być jabłka starte na grubych oczkach lub pokrojone w cienkie plasterki. Kucharz dodaje też łyżeczkę brązowego cukru i esencji waniliowej, co sprawia, że placuszki nie tylko wyglądają apetycznie, ale i pięknie pachną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia
Proporcje na placki od Kuronia
Widać, że Jakub Kuroń często robi racuchy, bo jego przepis jest dopracowany do perfekcji. Wystarczy zapamiętać, że wszystkiego ma być po dwa – dwa jabłka, dwa jajka, 200 ml mleka, 200 g mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Potem czas na dwa dodatki – cukier i pasta waniliowa – i już masz kompletny przepis. Placuszki ładnie wyrastają, są mięciutkie, a za sprawą wanilii cudownie pachną.
Najlepsze jabłka na racuchy
Do racuchów wybieraj kwaśne i twarde jabłka, aby po starciu na grubych oczkach nie podeszły wodą i nie rozwodniły ciasta. Pod wpływem obróbki termicznej jabłka i tak zmiękną, a dodatek cukru i wanilii sprawi, że ich kwaskowość będzie delikatniejsza. Możesz wybrać antonówkę, szarą renetę lub papierówki – to odmiany, które mają wyrazisty smak i zwartą strukturę, więc przygotowane z nimi ciasto na racuchy będzie miało odpowiednią konsystencję.
Przepis na racuchy z jabłkami od Kuby Kuronia
Po wymieszaniu warto na chwilę odstawić ciasto, aby odpoczęło. Wystarczy dosłownie 10 minut, a zobaczysz, że placuszki wyjdą jeszcze bardziej delikatne i pulchne.
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru np. brązowego
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny.
- Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i brązowym cukrem.
- Jabłka wymieszaj z jajkami, mlekiem, przygotowaną mąką i esencją waniliową.
- Placki nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
- Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.