Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona

Jakub Kuroń wspomina, że uwielbia robić racuchy dla swoich córek. Tak bardzo im smakują, że trudno o większą przyjemność. Placuszki z tego przepisu faktycznie można robić codziennie, bo jest chyba najłatwiejszy na świecie. Każdy, kto choć raz je wykona, na zawsze zapamięta proporcje.

Jakub Kuroń robi racuchy z jabłkami dla swoich córekJakub Kuroń robi racuchy z jabłkami dla swoich córek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Racuchy od Jakuba Kuronia bazują prostym przepisie na ciasto naleśnikowe z proszkiem do pieczenia. W środku mogą być jabłka starte na grubych oczkach lub pokrojone w cienkie plasterki. Kucharz dodaje też łyżeczkę brązowego cukru i esencji waniliowej, co sprawia, że placuszki nie tylko wyglądają apetycznie, ale i pięknie pachną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Proporcje na placki od Kuronia

Widać, że Jakub Kuroń często robi racuchy, bo jego przepis jest dopracowany do perfekcji. Wystarczy zapamiętać, że wszystkiego ma być po dwa – dwa jabłka, dwa jajka, 200 ml mleka, 200 g mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Potem czas na dwa dodatki – cukier i pasta waniliowa – i już masz kompletny przepis. Placuszki ładnie wyrastają, są mięciutkie, a za sprawą wanilii cudownie pachną.

Najlepsze jabłka na racuchy

Do racuchów wybieraj kwaśne i twarde jabłka, aby po starciu na grubych oczkach nie podeszły wodą i nie rozwodniły ciasta. Pod wpływem obróbki termicznej jabłka i tak zmiękną, a dodatek cukru i wanilii sprawi, że ich kwaskowość będzie delikatniejsza. Możesz wybrać antonówkę, szarą renetę lub papierówki – to odmiany, które mają wyrazisty smak i zwartą strukturę, więc przygotowane z nimi ciasto na racuchy będzie miało odpowiednią konsystencję.

Przepis na racuchy z jabłkami od Kuby Kuronia

Po wymieszaniu warto na chwilę odstawić ciasto, aby odpoczęło. Wystarczy dosłownie 10 minut, a zobaczysz, że placuszki wyjdą jeszcze bardziej delikatne i pulchne.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny.
  2. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i brązowym cukrem.
  3. Jabłka wymieszaj z jajkami, mlekiem, przygotowaną mąką i esencją waniliową.
  4. Placki nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
  5. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła