Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona

Jakub Kuroń wspomina, że uwielbia robić racuchy dla swoich córek. Tak bardzo im smakują, że trudno o większą przyjemność. Placuszki z tego przepisu faktycznie można robić codziennie, bo jest chyba najłatwiejszy na świecie. Każdy, kto choć raz je wykona, na zawsze zapamięta proporcje.

Jakub Kuroń robi racuchy z jabłkami dla swoich córekJakub Kuroń robi racuchy z jabłkami dla swoich córek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Racuchy od Jakuba Kuronia bazują prostym przepisie na ciasto naleśnikowe z proszkiem do pieczenia. W środku mogą być jabłka starte na grubych oczkach lub pokrojone w cienkie plasterki. Kucharz dodaje też łyżeczkę brązowego cukru i esencji waniliowej, co sprawia, że placuszki nie tylko wyglądają apetycznie, ale i pięknie pachną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Proporcje na placki od Kuronia

Widać, że Jakub Kuroń często robi racuchy, bo jego przepis jest dopracowany do perfekcji. Wystarczy zapamiętać, że wszystkiego ma być po dwa – dwa jabłka, dwa jajka, 200 ml mleka, 200 g mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Potem czas na dwa dodatki – cukier i pasta waniliowa – i już masz kompletny przepis. Placuszki ładnie wyrastają, są mięciutkie, a za sprawą wanilii cudownie pachną.

Najlepsze jabłka na racuchy

Do racuchów wybieraj kwaśne i twarde jabłka, aby po starciu na grubych oczkach nie podeszły wodą i nie rozwodniły ciasta. Pod wpływem obróbki termicznej jabłka i tak zmiękną, a dodatek cukru i wanilii sprawi, że ich kwaskowość będzie delikatniejsza. Możesz wybrać antonówkę, szarą renetę lub papierówki – to odmiany, które mają wyrazisty smak i zwartą strukturę, więc przygotowane z nimi ciasto na racuchy będzie miało odpowiednią konsystencję.

Przepis na racuchy z jabłkami od Kuby Kuronia

Po wymieszaniu warto na chwilę odstawić ciasto, aby odpoczęło. Wystarczy dosłownie 10 minut, a zobaczysz, że placuszki wyjdą jeszcze bardziej delikatne i pulchne.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru np. brązowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz skropić odrobiną soku z cytryny.
  2. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i brązowym cukrem.
  3. Jabłka wymieszaj z jajkami, mlekiem, przygotowaną mąką i esencją waniliową.
  4. Placki nakładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na rumiany kolor z jednej i drugiej strony.
  5. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀