Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Grzyby – aromatyczne, pełne smaku i wartości odżywczych – często trafiają do sosów, zup lub smażonych potraw. Ale czy wiesz, że niektóre gatunki można spożywać również na surowo? Odpowiednio przygotowane mogą dopełnić niejeden romantyczny wieczór.
Surowe grzyby zachowują chrupkość i subtelny aromat, który czasem ginie podczas obróbki termicznej. Chociaż niektóre gatunki zawierają związki trudniejsze do strawienia lub potencjalnie szkodliwe w dużych ilościach, grzyby hodowlane, a także niektóre gatunki leśne są bezpieczne do spożywania w umiarkowanych porcjach. Mało kto o tym wie, ale w taki sposób można zjeść nawet borowiki.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Jakie grzyby można jeść na surowo?
Surowe pieczarki to częsty dodatek do sałatek – wystarczy je zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i już można wymieszać z majonezem. Coraz więcej osób wie o tym, że wcale nie trzeba smażyć ich na patelni.
Również borowiki, kurki i koźlarze są odpowiednie do jedzenia na surowo, o ile pochodzą z pewnego źródła. Nie zagrażają zdrowiu, szczególnie w formie cienkich plasterków. Również boczniaki świetnie sprawdzają się w lekko marynowanych przekąskach lub w sałatkach.
Pomysły na potrawy z surowych grzybów
Cienko pokrojone pieczarki doskonale smakują w prostej sałatce z rukolą, oliwą i sokiem z cytryny. Tworzą aromatyczną i chrupiącą przystawkę, którą możesz podać przed uroczystym obiadem. Z plasterków borowików czy kurek skropionych oliwą i cytryną z dodatkiem parmezanu możesz przygotować eleganckie carpaccio. Z kolei w ramach imprezowych przekąsek sprawdzą się kanapki z boczniakami, kremowym serkiem i świeżą rukolą.
Za każdym razem pamiętaj o tym, by zawsze dokładnie umyć grzyby i wybierać tylko takie, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Jeśli do tego pory nie próbowałeś surowych grzybów, nawet hodowlane wprowadzaj do diety stopniowo i zachowaj zdrowy rozsądek. Gatunki mniej znane lub dzikie lepiej wrzuć na patelnię.
Przepis na carpaccio z borowików
Gotowe carpaccio możesz posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub startym na płatki parmezanem.
Składniki:
- 2 duże borowiki,
- 2 garści rukoli,
- 2 łyżki oliwy, może być truflowa,
- sok z połówki cytryny,
- sól gruboziarnista,
- świeżo zmielony pieprz.
Sposób przygotowania:
- Grzyby dokładniej oczyść, możesz lekko opłukać pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plasterki.
- Talerze posmaruj oliwą, a na niej połóż po garści rukoli.
- Na rukoli ułóż prawdziwki i oprósz je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Całość skrop oliwą i sokiem z cytryny, a następnie owiń cały talerz folią spożywczą.
- Wstaw do lodówki na ok. 40 minut, aby carpaccio się przegryzło.
- Następie wyjmij i poczekaj, aż odgrzeje się do temperatury pokojowej.
- Podawaj ze świeżą bagietką, którą można wybierać oliwę.