Większość wrzuca do sosu albo marnuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo

Grzyby – aromatyczne, pełne smaku i wartości odżywczych – często trafiają do sosów, zup lub smażonych potraw. Ale czy wiesz, że niektóre gatunki można spożywać również na surowo? Odpowiednio przygotowane mogą dopełnić niejeden romantyczny wieczór.

Carpaccio z borowików przygotuj na romantyczną kolacjęCarpaccio z borowików przygotuj na romantyczną kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Surowe grzyby zachowują chrupkość i subtelny aromat, który czasem ginie podczas obróbki termicznej. Chociaż niektóre gatunki zawierają związki trudniejsze do strawienia lub potencjalnie szkodliwe w dużych ilościach, grzyby hodowlane, a także niektóre gatunki leśne są bezpieczne do spożywania w umiarkowanych porcjach. Mało kto o tym wie, ale w taki sposób można zjeść nawet borowiki.

Dodaj grzyby do chlebka. Nie zostaną nawet okruszki

Jakie grzyby można jeść na surowo?

Surowe pieczarki to częsty dodatek do sałatek – wystarczy je zetrzeć na tarce lub pokroić w kostkę i już można wymieszać z majonezem. Coraz więcej osób wie o tym, że wcale nie trzeba smażyć ich na patelni.

Również borowiki, kurki i koźlarze są odpowiednie do jedzenia na surowo, o ile pochodzą z pewnego źródła. Nie zagrażają zdrowiu, szczególnie w formie cienkich plasterków. Również boczniaki świetnie sprawdzają się w lekko marynowanych przekąskach lub w sałatkach.

Pomysły na potrawy z surowych grzybów

Cienko pokrojone pieczarki doskonale smakują w prostej sałatce z rukolą, oliwą i sokiem z cytryny. Tworzą aromatyczną i chrupiącą przystawkę, którą możesz podać przed uroczystym obiadem. Z plasterków borowików czy kurek skropionych oliwą i cytryną z dodatkiem parmezanu możesz przygotować eleganckie carpaccio. Z kolei w ramach imprezowych przekąsek sprawdzą się kanapki z boczniakami, kremowym serkiem i świeżą rukolą.

Za każdym razem pamiętaj o tym, by zawsze dokładnie umyć grzyby i wybierać tylko takie, które pochodzą ze sprawdzonego źródła. Jeśli do tego pory nie próbowałeś surowych grzybów, nawet hodowlane wprowadzaj do diety stopniowo i zachowaj zdrowy rozsądek. Gatunki mniej znane lub dzikie lepiej wrzuć na patelnię.

Przepis na carpaccio z borowików

Gotowe carpaccio możesz posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub startym na płatki parmezanem.

Składniki:

  • 2 duże borowiki,
  • 2 garści rukoli,
  • 2 łyżki oliwy, może być truflowa,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól gruboziarnista,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby dokładniej oczyść, możesz lekko opłukać pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Talerze posmaruj oliwą, a na niej połóż po garści rukoli.
  3. Na rukoli ułóż prawdziwki i oprósz je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Całość skrop oliwą i sokie z cytryny, a następnie owiń cały talerz folią spożywczą.
  5. Wstaw do lodówki na ok. 40 minut, aby carpaccio się przegryzło.
  6. Następie wyjmij i poczekaj, aż odgrzeje się do temperatury pokojowej.
  7. Podawaj ze świeżą bagietką, którą można wybierać oliwę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯