15-minutowa kremówka. Z tego przepisu uda się każdemu bez wyjątku

Być może moda na kremówki papieskie już minęła, ale to nawet lepiej. Nie musisz jechać do Wadowic, aby zjeść pyszne ciastko francuskie z kremem budyniowym. Znalazłam przepis, z którym przygotowanie słodkości w domu zajmuje niecałe 15 minut. A do tego prosty trik sprawia, że z łatwością pokroisz ciasto na porcje.

Kremówka, którą zrobisz w 15 minutKremówka, którą zrobisz w 15 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kremówka w 15 minut? Może uda mi się zrobić ją nawet szybciej, nie licząc czasu wypiekania blatów. Tym jednak nie muszę się martwić – dobrej jakości ciasto francuskie kupuję w sklepie. Pozostaje mi tylko przygotowanie masy budyniowej i przełożenie kremówki. Ciasto odkładam do lodówki, aby stężało. Gdy tylko jest gotowe, znika również w 15 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Kremówka czy napoleonka?

W zależności od regionu Polski funkcjonują dwie nazwy oznaczające ciasto francuskie przełożone kremem – napoleonka i kremówka. W Warszawie geneza deseru jest powiązana z przedwojenną cukiernią o nazwie "Napoleonka".

We Wrocławiu nazwa "napoleonka" oznacza ciasto przełożone kremem na bazie bitej śmietany, z kolei kremówka zawiera krem budyniowy. W Łodzi jest odwrotnie, a Poznaniacy stosują te nazwy wymiennie – zarówno na ciasto z bitą śmietaną, jak i z kremem budyniowym.

Skąd nazwa kremówki papieskie?

W Małopolsce popularność kremówki ma swoje źródło w wizycie papieża Jana Pawła II w Wadowicach 16 czerwca 1999 roku. Wieczorem podczas spotkania z mieszkańcami papież wspomniał miejscową cukiernię, do której chodził po maturze na kremówki.

W źródłach pojawiają się też informacje o zakładzie Karola Wojtyły z kolegami o to, kto zje więcej kremówek. Przyszły papież zjadł ich kilkanaście. Musiały być bardzo dobre.

Szybka kremówka, którą zrobisz w 15 minut

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g,
  • 1 litr mleka,
  • 100 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 30 g cukru waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru pudru.

Wypiekanie ciasta na kremówki

Przygotowuję kwadratową blachę o wymiarach 24 x 24 cm. Arkusz ciasta francuskiego dzielę na dwa kwadraty o wymiarach blachy. Jeden przekładam na papier do pieczenia w całości i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut.

Gdy spód ciasta jest już gotowy, przekładam go z blachy. Drugą część ciasta francuskiego dzielę na 16 równych kwadratów. Nie zdejmując ich z papieru do pieczenia przekładam na blachę i również wstawiam do pieczenia na 20 minut.

Warto podzielić wierzchni arkusza ciasta na kwadraty. W ten sposób uzyskasz gotowe porcje, które łatwiej będzie ci przełożyć na talerzyki.

Masa budyniowa do kremówek

W garnku podgrzewam 500 ml mleka, masło, cukier zwykły i waniliowy. W osobnym naczyniu mieszam pozostałe 500 ml mleka z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodaję mieszankę z drugiego naczynia. Całość energicznie łączę do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.

Składanie ciasta

Jeszcze gorącą masę przekładam na duży arkusz ciasta. Rozprowadzam i przykrywam małymi kwadratami. Odstawiam do ostygnięcia, przekładam do lodówki na 2-3 godziny, a przed podaniem posypuję cukrem pudrem. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej