Ciasto milionera bije rekordy popularności. Nie bez powodu ma taką nazwę
O nazwach ciast pisaliśmy już nieraz. Bywają zabawne i przewrotne. Tak jest i tym razem. Do przygotowania tego deseru wcale nie potrzeba drogich składników, a efekt? Według nas wart każdych pieniędzy. Poznaj przepis na ciasto milionera.
11.11.2024 20:02
Składniki potrzebne do przygotowania deserów często nie należą do tanich. Jednak jest sposób, by poczuć się jak milioner, korzystając z kuchennych zasobów. Deser znany jako "ciasto milionera" nie wymaga wcale używania drogich produktów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bogactwo smaków
Ciasto to zasługuje na swoją nazwę, nie tylko ze względu na bogactwo smaków, które oferuje, ale także ze względu na łatwość jego przygotowania. Inspirowany jest deserem bardzo popularnym w Wielkiej Brytanii. Chodzi o caramel shortbread, który składa się z kruchego ciasta, masy kajmakowej i czekoladowej polewy z dodatkiem śmietanki.
Jak sztabka złota
Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi polska nazwa tego wypieku. Być może została ona nadana ze względu na wyjątkowy smak i bogate składniki, w tym masło, kajmak i czekoladę. Czasami można również spotkać się z opinię, że nazwa ta nawiązuje do kształtu kawałków ciasta, przypominających sztabki złota. Bez względu na to, skąd pochodzi polska nazwa, ciasto milionera jest smacznym wypiekiem, który warto spróbować. Jego przygotowanie jest bardzo proste.
Ciasto milionera
Składniki:
- 175 g masła,
- 250 g mąki pszennej,
- puszka gotowej masy kajmakowej,
- 50 g cukru pudru,
- 75 ml śmietanki 30 proc.,
- 150 g czekolady,
- posiekane orzechy włoskie do dekoracji (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza.
- Posiekaj zimne masło z mąką i cukrem na stolnicy, zagnieć ciasto.
- Wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz przez 20 minut.
- Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta polej je kajmakiem.
- Podgrzej śmietankę i zdejmij z ognia, po czym dodaj pokruszoną czekoladę, mieszając na gładką polewę.
- Rozprowadź ją na cieście i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.